Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Vízteres kandallók és a biztonság

2021/4. lapszám | Kohán Károly |  1066 |

Vízteres kandallók és a biztonság

A vízteres kandallók biztonságos üzemeltetésére számos technikai megoldás kínálkozik. A biztonságot garantálja egy új típusú, hibrid tűztér is. A megoldás lényege, hogy a tűztér kialakítása lehetővé teszi annak eldöntését, hogy a megtermelt hőmennyiség – leszámítva az üvegfelület sugárzó hőjét – egy víztartály fűtését szolgálja, vagy a cserépkályhákhoz hasonlóan a felépítményen belül található füstjáratokat fűtse.

A korábban kizárólag kazánházakban, garázsokban, mellékhelyiségekben megtalálható központifűtéses kazánok jelentős része úgy nagyjából 20 évvel ezelőtt vízteres kandalló és cserépkályha formájában beköltözött a nappalikba.

A különböző műszaki megoldások között megtalálhatóak a gyártók által bevizsgált, pontos teljesítményadatokkal, védelemmel ellátott tüzelőberendezések, de mind a mai napig rengeteg olyan készülék létezik – leginkább vízteres cserépkályha formájában –, ahol a kisipari barkácsolt megoldások nem garantálják a biztonságos működést. Sajnos az ilyen megvalósítások a helytelen méretezés és a beüzemelésére vonatkozó biztonsági előírások hiányában jó pár balesetet okoztak a múltban.

A cikk még 7 013 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KandallóSzilárd tüzelés