Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

A költségvetés-készítés gyakorlata

Az építményinformációs adatbázis, vagyis a BIM lesz a jövő

2021/5. lapszám | Lantos Tivadar Szemán Róbert |  1098 |

A költségvetés-készítés gyakorlata

Egy épületgépészeti projekt költségvetésének elkészítése bonyolult folyamat. Az anyagkiírás, a beárazás mind a tervezők, mind a kivitelezők, mind pedig a kereskedők részéről nagy odafigyelést igényelne. Magyarországon egyetlen szoftver áll rendelkezésre, amit általánosan használnak, Németországban jóval több lehetőségük van a szakembereknek. Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan születik meg a költségvetéskiírás, ennek milyen nehézségei vannak, hogyan zajlik a folyamat itthon és külföldön. Megnézzük továbbá, milyen lenne egy jól működő költségvetés-tervező rendszer a BIM égisze alatt.

A tervezés szerves része a költségvetési kiírás. Az esetek 95 százalékában Magyarországon nem kell beárazni a szerepeltetett termékeket. Nincs ugyanis értelme a tervező ilyenirányú tevékenységének, mert azon az áron, amit egy mérnök felelősség nélkül megállapít, egyetlen kivitelező sem fogja elvállalni az adott munkát. Egyrészt azért, mert az anyagárak soha nem lesznek aktuálisak. Hazánkban egyetlen szoftver van, amivel az árkalkulációt végzik a szakemberek, és teljes mértékben az ott található adatokra támaszkodnak. Sem idejük, sem affinitásuk nincs arra a tervezőknek, hogy részletesen utánanézzenek az aktuális áraknak – bár a mérnökök minden évben komoly összegeket fizetnek azért, hogy a legfrissebb verzióját használhassák a szoftvernek.

A cikk még 20 650 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

BIMCégügyekSzoftver

Kapcsolódó