Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnikaTechnológia

Néhány gondolat a gyors csövezésről

2021/5. lapszám | Csizmazia Gábor Erdősi Csaba |  773 |

Néhány gondolat a gyors csövezésről

Egyre gyakrabban használnak, főleg lakóparki építkezéseken, egy gyorsan és könnyen telepíthető műanyagcső-rendszert a hagyományos réz helyett klímák csövezéséhez. Azt mondják, egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti agy az alapvezetéket, hiszen nem kell bajlódni a csőhajlítóval, peremezéssel stb., szóval nincs szükség hozzá klímaszerelőre. De vajon jól van ez így?

Előre bocsátom, hogy a magam részéről soha nem használtam ezt a technikát, és valószínűleg már nem is fogom megtanulni erre a kis időre. Továbbá nem szándékozom senkit sem rá-, sem lebeszélni róla, szeretnék tárgyilagosan és függetlenül megszólalni a témában.

Egyre több helyről hallom és olvasom, hogy (a háztartási légkondicionálás területén) előszeretettel alkalmaznak egyfajta „gyors”, szigetelt műanyag csövet, hiszen olcsó, nem kell tudni peremezni és csőhajlítót használni a csövezés elkészítéséhez. Főként a lakóparkok lakásainak előcsövezéséhez használják ezt a technikát, ahol elég sok rézcsövet kellene beépíteni a falakba, illetve az aljzatba. Igazándiból ezeknek a csöveknek a beépítéséhez (az építtető szerint) nem kell hűtéstechnikai szakember, egy vizes, vagy egy ügyes betanított munkás is ki tudja húzni az épületben a csőpárt.

A cikk még 6 863 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KlímaSzerelés

Kapcsolódó