Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Néhány gondolat a gyors csövezésről

2021/5. lapszám | Csizmazia Gábor Erdősi Csaba |  253 |

Néhány gondolat a gyors csövezésről

Egyre gyakrabban használnak, főleg lakóparki építkezéseken, egy gyorsan és könnyen telepíthető műanyagcső-rendszert a hagyományos réz helyett klímák csövezéséhez. Azt mondják, egy kis kézügyességgel bárki elkészítheti agy az alapvezetéket, hiszen nem kell bajlódni a csőhajlítóval, peremezéssel stb., szóval nincs szükség hozzá klímaszerelőre. De vajon jól van ez így?

Előre bocsátom, hogy a magam részéről soha nem használtam ezt a technikát, és valószínűleg már nem is fogom megtanulni erre a kis időre. Továbbá nem szándékozom senkit sem rá-, sem lebeszélni róla, szeretnék tárgyilagosan és függetlenül megszólalni a témában.

Egyre több helyről hallom és olvasom, hogy (a háztartási légkondicionálás területén) előszeretettel alkalmaznak egyfajta „gyors”, szigetelt műanyag csövet, hiszen olcsó, nem kell tudni peremezni és csőhajlítót használni a csövezés elkészítéséhez. Főként a lakóparkok lakásainak előcsövezéséhez használják ezt a technikát, ahol elég sok rézcsövet kellene beépíteni a falakba, illetve az aljzatba. Igazándiból ezeknek a csöveknek a beépítéséhez (az építtető szerint) nem kell hűtéstechnikai szakember, egy vizes, vagy egy ügyes betanított munkás is ki tudja húzni az épületben a csőpárt.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KlímaSzerelés

Kapcsolódó