Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat

2021/5. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  851 |

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

Horganyzott acélcsövek lyukadásáról már sok szót ejtettünk. Azonban a rozsdamentes acél is okozhat problémákat, ha nem az előírásnak megfelelő szerszámokkal zajlott a kivitelezés. Történetünk mottója, hogy a minőségi anyagokat is csak rendeltetésszerűen, és a gyártói utasításoknak megfelelően szabad beépíteni.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Egy 75 lakásos társasház átadása már hónapok óta csúszik. A vízhálózati rendszer kialakításában egy főfelszálló vezeték biztosítja a vízellátást, a középső folyosók vezetékéről látják el továbbá a lakásokat. Ugyanilyen kialakítással szerelték a fűtési vezetékeket is. A lakások bejárata mellett helyezték el az elosztószekrényeket, itt kaptak helyet a vízmérők, valamint a hőmennyiségmérők. A középfolyosói álmennyezetben lévő vízalapvezetékek csöpögni kezdtek. Miután a hibát keresve a szakemberek megbontották az álmennyezeteket, és a rozsdamentes acélcsöveken gombostű fejnyi lyukakat vettek észre, ennek következtében a társasház jelenleg használhatatlan állapotban van. A lakók nem tudnak beköltözni, ezért a beruházót támadják, a beruházó a generálkivitelezőre hárítja a felelősséget, végül a gépész alvállalkozó hátán csattan az ostor. A gépész szerint anyaghibásak a csövek, tehát ő pedig a gyártóra próbálta áttolni a felelősséget.

A cikk még 19 295 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor AndrásSzerelésTanulságos