Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2020. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Webinárium

Ajánló

Szilágyi László |  7146
1

Újabb fogalmat tanultunk az elmúlt időszakban, ami meghatározta az épületgépészeti szakmai életet májusban. Ahogy az iskoláskorú gyerekek belerázódtak az digitális tanrendbe, úgy kellett a szakembereknek is tapasztalatot szerezni a webes online konferenciákról.

Napelem, hőszivattyú, társasház

Megéri?

Lantos Tivadar Bokor András |  8539
3 5 (2)

Egy óbudai, 76 lakásos társasház tervezett épületgépészeti korszerűsítését vettük górcső alá. Ma már egyre olcsóbbak, és egyre nagyobb kapacitású napelemek készülnek, miközben a hőszivattyúk hatásfoka is egyre jobb lesz. Célszerű tehát újragondolnunk a felújítások során a napelem és hőszivattyú kombináció alkalmazását egy meglévő társasház esetén. A számítások végén meglepő, és érdekes eredményekre juthatunk.

Padlófűtéscső

Szilágyi László Fekete Krisztián |  8557
5 4.25 (4)

Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző csöveknek a padlófűtési rendszerekben? Miért szerel valaki még mindig ötrétegű csővel, mikor olcsóbban lehet megvásárolni a műanyagcsöveket? Szerelhetünk akár rézcsővel is padlófűtést? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és összehasonlítottuk az árakat.

Újrakezdés

Erdősi Csaba |  7910

Járványidőszakban kiemelt figyelmet kell fordítani az épületek üzemeltetésére, de hasonlóan gondosan kell eljárni a hosszabb időre lezárt, kiürített épületek újranyitásakor is. Különösen a vizes rendszerek hordozhatnak kockázatot, hiszen ezekben a kényszerű leállás alatt elszaporodhatnak a Legionella baktériumok. Az alábbiakban a legionellózissal foglalkozó szakemberek európai szövetségének az állásfoglalását közöljük. Elképzelhető ugyan, hogy sok korábban bezárt intézmény, munkahely, irodaház vagy szálloda már újranyitott idehaza, de az ajánlások minden olyan helyzetre érvényesek, amikor egy közösségi épületet bármilyen okból hosszabb ideig nem használtak.

Szabályozás és vezérlés gyakorlati szemmel

Lantos Tivadar |  2394
2 5 (1)

A vezérlés, szabályozás ma már elengedhetetlen egy korszerű épületben. Az épületek energiaköltségének jelentős részét a hűtés és a fűtés teszi ki (csaknem 70 százalék), a többi a szellőztetésre, világításra és egyéb komfortot kielégítő célokra fordítódik. Nem csak bonyolultnak tűnő vezérlő, szabályozó rendszerek léteznek, éppen ezért haladjunk az egyszerűbb megoldásoktól az épületek teljes automatizáltsága felé. Megközelítésünk gyakorlatias szemszögből mutatja be az előforduló problémákat, és arra mutat megoldásokat.

Hideg csőhajlítás

Erdősi Csaba Szigetvári Csilla |  12 699
2 5 (2)

A szakmák világ- és Európa-bajnokságán (WorldSkills és EuroSkills) induló fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelők számára, csakúgy, mint a szakmát gyakorló szakemberek számára elengedhetetlen, hogy ismerjék a csőhajlítás menetét. Ennek megfelelően a versenyfeladatok között is kiemelt szerepet kap ez a munka. Lapunk figyelemmel kíséri a magyar Skills csapat felkészülését és eredményeit, igyekszünk őket közelebb hozni olvasóinkhoz azzal is, hogy bemutatjuk, milyen munkadarabot kell elkészíteniük, ha rézcső hideg hajlítása a feladat.

A gőzfűtés jellegzetességei

Dr. Csoknyai István |  8270
1

A fűtéstechnika hőskorában, az 1800-as és 1900-as évek fordulóján a kisnyomású gőzfűtés elterjedt, közkedvelt megoldás volt, noha számos hátránya miatt ma már nem használjuk. Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal ezzel a fűtési technológiával ismerkedhetünk meg.

Egyedi kivezetés, lezárás, Gollam, térfogat

VGF&HKL online |  1980
1

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából.

Ez nem kóc!

Néhány szó a teflon menettömítő zsinórokról

Erdősi Csaba |  9001
3 4.67 (3)

A menettömítő termékek elsődleges feladata, hogy a menetes kötéseknél hatékonyan megakadályozzák a gázok vagy folyadékok szivárgását. A szakmában korábban szinte kizárólag kenderkócot alkalmaztak erre a célra. Noha a teflonból készült menettömítő anyagok használata ma már általánosnak mondható, mégis megosztják a szakmát. Anélkül, hogy igazságot próbálnánk tenni, most azt járnánk körbe, hogyan kell szakszerűen alkalmazni a teflon tömítőzsinórt.

Infravezérlés a csaptelepek szolgálatában

Lantos Tivadar |  752

A közösségi szaniterhelyiségekben a higiéniai szempontok mindig is fontosak voltak, de most különösen előtérbe kerültek. Az érintés nélküli technológia egyre nagyobb szerephez jut, egyre többen cserélik le csaptelepeiket, vécé- és piszoáröblítő gombjaikat infrás, mozgásérzékelős megoldásra.

Elektronikus, infrás csaptelepek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  7248

Táblázatunkban a Geberit, a SCHELL, a Herz, a GROHE, a KLUDI és a Teka termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok és saját gyűjtésünk alapján.

Azbeszt

Az örök (?) és elpusztíthatatlan (?)

Till Gábor |  8798
2 4.5 (2)

A hazai ivóvízellátó-hálózat jelentős részben még mindig azbesztcement (ac) nyomócsövekre épül. Bár az ivóvízbe kioldódott, és így elfogyasztott azbeszt káros egészségügyi hatásai vitatottak, ezeket a csöveket a közeljövőben mindenképpen cserélni kell, hiszen elöregedtek. A kérdés csak az, hogy miből. Az EU ugyanis, noha tiltja az anyag felhasználását, az azbesztből készült víznyomócsövek cseréjének támogatását nem tartja indokoltnak.

Szerszámok lakat alatt

Erdősi Csaba |  6979

Idehaza az építkezésekről „tűnik el” a legtöbb szerszám az épületgépész kollégák tapasztalatai alapján. Angliában más a helyzet. Ott a legtöbb szerszámot az utcán hagyott furgonokból viszik el, és ezzel gyakran magát az autót is tönkreteszik.

Csőradiátor fagyállóval

Szilágyi László |  8300

A fürdőszobai törölközőszárítós radiátorokat sokszor használják önálló fűtőtestként, egy elektromos patronnal lehet jó alternatíva akár kiegészítő fűtésre is. Az elmúlt tizenöt évben nagyban átalakult ezeknek a csőradiátoroknak a kínálata. Ma már inkább dizájnradiátorként jelennek meg a piacon, és egyre többször kerül beléjük fagyálló.

Viega, Bosch, REHAU, RAVAK, GMBSZ

Júniusi hírek

VGF&HKL online |  1705
1 5 (1)

Zuhanylefolyó a Viega-tól, kazán internetkapcsolattal a Bosch-tól, szakmai képzések a REHAU-tól, kerámiamosdók a RAVAK-tól, GMBSZ 2020 e-book.

Segítség az áramlástanhoz

Appajánló

Papp Tibor |  8676
1 5 (1)

Newton almája a legfontosabb gyümölcs lehetne az épületgépészek számára, hiszen az anekdota szerint ezzel felfedezett gravitáció törvényszerűségei alapvetőek a tömegáramlások megértéséhez. Ezúttal olyan applikációkat ajánlunk, amelyek a folyékony közegek áramlástani számításait könnyítik meg.

Mono vagy multi split?

Az ár és az egyéb adottságok határozzák meg, milyen klímát érdemes választanunk

Csizmazia Gábor |  862
3 1 4.67 (3)

Eljátszottunk a gondolattal, vajon több lakóhelyiség klimatizálásához több mono, vagy egy multi split klímaberendezést éri-e meg jobban vásárolnunk. Ehhez egy adott klímaberendezés forgalmazójától kértünk ajánlatot vásárlásra. A telepítés költségét nem vettük figyelembe, hiszen az annyira eltérő lehet, hogy csak félrevinné az összehasonlítást. Az árak természetesen a cikk írásának idején meglévő helyzetet tükrözik, de az arányok alighanem hasonlóak maradnak a későbbiekben is.

Split klímák

Kb. 3,5 kW-os hűtő-fűtő split klímák áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  7879
1

Hét gyártó, az LG, a Gree, a Daikin, a FUJITSU, a Midea, a Samsung és az Unical készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Ha megőrjít a zaj

Erdősi Csaba |  933

Sokak számára alapvető kritérium klímaberendezés vásárlásakor, hogy a berendezés csendesen működjön. A kül- és beltéri egységek zajszintjét számos tényező befolyásolja, így például az, hogy milyen minőségű, kialakítású készülékről beszélünk. Ezen kívül fontos tényező a helyes elhelyezés és a beszerelés szakszerűsége is. Ökölszabály szerint a drágább ebben az esetben is jobb; a zajra érzékenyek viszont semmiképpen ne válasszanak maguknak monoblokkos vagy hordozható készüléket.

Robotok a csőben

Erdősi Csaba |  8104

A légtechnika csövek tisztítása nem hálás feladat. Ezeket a rendszereket gyakran elrejtik, nem alakítanak ki rajtuk megfelelő hozzáférési pontokat, így a tisztítás feladat összetett, munkaigényes. Maga a tisztítás ugyanakkor bizonyos időszakonként elkerülhetetlen, de ebben a gépésznek nagy segítségre lehet a modern technika. Endoszkóp kamerák, inspekciós és tisztítórobotok könnyíthetik meg a munkát.

Primerköri szabályozás

Erdősi Csaba |  8085

A vizes hűtési rendszerek akkor működnek megfelelően, ha – egyebek mellett – a primer és a szekunder kör térfogatáramai optimálisak. Ezt többféleképpen is el lehet érni, mi most az egyik neves szivattyúgyártó megoldását ismertetjük.

Veszélyes spórolás

Lantos Tivadar Szabó Sándor |  8028

Bizonyos jelek alapján arra lehet következtetni, hogy megszaporodtak a házi, csináld magad jellegű javítások, karbantartások az épületgépészetben. Talán nem szükséges hosszabban ecsetelni, hogy ennek milyen veszélyei vannak, főként, ha gázkészülékekbe piszkálnak bele a laikus, internetes oktatóvideókból tanuló tulajdonosok.