Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Ha megőrjít a zaj

2020/6. lapszám | Erdősi Csaba |  892 |

Ha megőrjít a zaj

Sokak számára alapvető kritérium klímaberendezés vásárlásakor, hogy a berendezés csendesen működjön. A kül- és beltéri egységek zajszintjét számos tényező befolyásolja, így például az, hogy milyen minőségű, kialakítású készülékről beszélünk. Ezen kívül fontos tényező a helyes elhelyezés és a beszerelés szakszerűsége is. Ökölszabály szerint a drágább ebben az esetben is jobb; a zajra érzékenyek viszont semmiképpen ne válasszanak maguknak monoblokkos vagy hordozható készüléket.

Mindenki azért vásárol klímaberendezést, hogy komfortosabbá tegye a lakását vagy a munkakörnyezetét. Az egészséges és hatékony munkavégzéshez, vagy a pihentető alváshoz megfelelő hőmérsékletre van szükség. Aki izzadta már magán csatakosra a lepedőt egy-egy nyári kánikula során, annak ezt aligha kell bizonygatni.

Fogalmak és némi fizika

A decibel (dB) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén. Eredetileg a teljesítmény vagy a térerősség arányaként használták, de mára általánosan elterjedt a mérnöki gyakorlatban. A decibelt széles körben használják a hang erősségének mérésére is. A decibel mértékegysége és dimenziója egy, hasonlóan a százalékhoz. Alkalmazásának több előnye van: szélsőségesen nagy és kicsi értékek összehasonlítását teszi lehetővé, egyszerű összeadásra és kivonásra egyszerűsíti le az arányokkal való műveleteket, valamint a decibel logaritmikus skálája megfelel az emberi halló- és látószerv működésének.

A belt (B) a Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel 1 mérföld (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. Eredetileg transmission unit vagy TU (átviteli egység, illetve ÁE) volt a neve, később a laboratórium alapítójának és a telefon feltalálójának a tiszteletére (Alexander Graham Bell) átnevezték a ma ismert névre. Mindennapi használatra, a zajteljesítmény szintjének mérésére a bel, mint egység, túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB) – ami a bel tizedrésze – terjedt el.

A cikk még 8 981 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Zajvédelem