Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ha megőrjít a zaj

2020/6. lapszám | Erdősi Csaba |  390 |

Ha megőrjít a zaj

Sokak számára alapvető kritérium klímaberendezés vásárlásakor, hogy a berendezés csendesen működjön. A kül- és beltéri egységek zajszintjét számos tényező befolyásolja, így például az, hogy milyen minőségű, kialakítású készülékről beszélünk. Ezen kívül fontos tényező a helyes elhelyezés és a beszerelés szakszerűsége is. Ökölszabály szerint a drágább ebben az esetben is jobb; a zajra érzékenyek viszont semmiképpen ne válasszanak maguknak monoblokkos vagy hordozható készüléket.

Mindenki azért vásárol klímaberendezést, hogy komfortosabbá tegye a lakását vagy a munkakörnyezetét. Az egészséges és hatékony munkavégzéshez, vagy a pihentető alváshoz megfelelő hőmérsékletre van szükség. Aki izzadta már magán csatakosra a lepedőt egy-egy nyári kánikula során, annak ezt aligha kell bizonygatni.

Fogalmak és némi fizika

A decibel (dB) két mennyiség arányának logaritmikus mértéke, amit széles körben használnak az akusztika, a fizika és az elektronika területén. Eredetileg a teljesítmény vagy a térerősség arányaként használták, de mára általánosan elterjedt a mérnöki gyakorlatban. A decibelt széles körben használják a hang erősségének mérésére is. A decibel mértékegysége és dimenziója egy, hasonlóan a százalékhoz. Alkalmazásának több előnye van: szélsőségesen nagy és kicsi értékek összehasonlítását teszi lehetővé, egyszerű összeadásra és kivonásra egyszerűsíti le az arányokkal való műveleteket, valamint a decibel logaritmikus skálája megfelel az emberi halló- és látószerv működésének.

A belt (B) a Bell Telephone Laboratory mérnökei vezették be a „szabványos” telefonkábel 1 mérföld (1,6 km) hosszúságú szakaszán bekövetkező hangerősség-csökkenés mértékének meghatározásához. Eredetileg transmission unit vagy TU (átviteli egység, illetve ÁE) volt a neve, később a laboratórium alapítójának és a telefon feltalálójának a tiszteletére (Alexander Graham Bell) átnevezték a ma ismert névre. Mindennapi használatra, a zajteljesítmény szintjének mérésére a bel, mint egység, túl nagynak bizonyult, ezért helyette a decibel (dB) – ami a bel tizedrésze – terjedt el.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Zajvédelem