Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

ÉpületgépészetOktatás

Hideg csőhajlítás

2020/6. lapszám | Erdősi Csaba Szigetvári Csilla |  1159 |

Hideg csőhajlítás

A szakmák világ- és Európa-bajnokságán (WorldSkills és EuroSkills) induló fiatal víz-, gáz- és fűtésszerelők számára, csakúgy, mint a szakmát gyakorló szakemberek számára elengedhetetlen, hogy ismerjék a csőhajlítás menetét. Ennek megfelelően a versenyfeladatok között is kiemelt szerepet kap ez a munka. Lapunk figyelemmel kíséri a magyar Skills csapat felkészülését és eredményeit, igyekszünk őket közelebb hozni olvasóinkhoz azzal is, hogy bemutatjuk, milyen munkadarabot kell elkészíteniük, ha rézcső hideg hajlítása a feladat.

Kisebb, vagy közepes átmérőjű rézcsöveket melegítés nélkül, hidegen is lehet hajlítani, ami számos alkalmazás esetén a csövek fektetését idomok- és kötőelemek nélkül is lehetővé teszi. A hideg hajlítás maximum D28 mm átmérőig alkalmazható, csőtípustól függően akár kézzel, akár kéziszerszámmal. A hajlítás során megkülönböztetünk egymástól a munkafolyamathoz tartozó különböző fogalmakat. Nézzük most ezeket!

  • Legkisebb hajlítási sugár: Mindig a cső középvonalára vonatkozik, nem lehet kisebb, mint a cső külső átmérőjének hatszorosa.
  • Semleges szál: A cső középvonala.
  • Rövidülés: A rajzon megadott méret és a valóságos méret közti különbség.

Kézzel vagy géppel

A lágy rézcsövek szerszám nélkül, kézzel hajlíthatók. A kézi hajlítás előnye a gyors fektetés és az utólagos módosítási lehetőség. A hajlítási sugár nagyságát azonban csak megbecsülni lehet, és csak viszonylag nagy hajlítási sugárnál lehetséges ez a megoldás.

Szerszámmal történő hajlításhoz vannak kézi hajlítószerszámok és motoros hajlítószerszámok. Minden csőátmérőnél megfelelő szegmens választandó ki. Régebbi hajlítószerszámoknál ellenőrizni kell, hogy a hajlító szegmensek a táblázatban megadott értékeknek megfelelnek-e.  Kézi hajlítószerszámok cserélhető szerszámrészekkel rendelkeznek, és munkapadhoz rögzíthetők. A méretre hajlításhoz szükséges, hogy tudjuk, milyen távol legyen az ív a csővégtől (rövidülési hossz). A hajlítószerszám használata esetén az ív kezdetét a csövön jelölni kell. A szerszámon is van egy jelölés, amelyet a csövön lévő jelöléssel fedésbe kell hozni. Ez esetben a hajlítás után a cső középvonala éppen a rövidülési hossznak felel meg.

Lehetséges hibák

Amennyiben a hajlítás során nem ügyelünk a helyes sebességre, a csőtulajdonságot nem megfelelően mérjük fel, felléphetnek meghibásodások, mint a ráncosodás vagy a keresztmetszet-csökkenés. Ha a hajlítási sugarat túl kicsire választjuk, fennáll a veszélye, hogy a cső túlhúzást szenved, ennek következtében a külső ív mentén a csőfal túlságosan elvékonyodik.

És akkor nézzük meg, milyen munkát kellett elkészíteniük a hazai válogatóverseny résztvevőinek. Amint az alábbi ábrán is látszik, nem volt egyszerű dolguk, a munkadarab 90, 45 és 35 fokos hajlításokat is igényelt, amellett természetesen, hogy a méretpontosságra is ügyelni kellett.

A hajlítás-versenyfeladat. Ebből a rajzból kellett dolgozniuk a résztvevőknek.

Folyik a munka, a háttérben már elkészült szerelések láthatók

Verseny a vírus árnyékában

Ami a versenyt illeti, a szervezők döntésre jutottak. Páros évben EuroSkills, páratlan évben pedig WorldSkills – eddig így követték egymást a megmérettetések, de mint annyi mindent, ezt a tervet is felülírta idén a koronavírus-járvány, ezért a szervezők úgy döntöttek, az Euroskills döntőjét jövőre halasztják.  Az új időpont 2021. január 6–10. A verseny helyszínén ugyanakkor már nem változtattak a szervezők, így az marad az eredetileg kijelölt ausztriai város, Graz. Viszont a csúszás azt jelenti, hogy jövőre ugyanabban az évben két nagy versenyt is rendeznek két kontinensen, hiszen a WolrdSkills döntőjét Sanghajban tartják majd szeptember 22-27. között.

EuroSkillsWorldSkills


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó