Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Till Gábor

 597 | |

Till Gábor cikkei

Till Gábor

Azbeszt

Az örök (?) és elpusztíthatatlan (?)

2020. május 31. |  511
1 4 (1)

A hazai ivóvízellátó-hálózat jelentős részben még mindig azbesztcement (ac) nyomócsövekre épül. Bár az ivóvízbe kioldódott, és így elfogyasztott azbeszt káros egészségügyi hatásai vitatottak, ezeket a csöveket a közeljövőben mindenképpen cserélni kell, hiszen elöregedtek. A kérdés csak az, hogy miből. Az EU ugyanis, noha tiltja az anyag felhasználását, az azbesztből készült víznyomócsövek cseréjének támogatását nem tartja indokoltnak.

Till Gábor

A WC Világnapja

2015. február 2. |  1629

Amikor ezeket a sorokat pötyögöm a gépbe, éppen a WC Világnapját ünnepeljük. Nem, nem elírás, nem tévedés és nem provokáció! Annak a létfontosságú higiéniai berendezésnek a prüdériából soha kellőképpen ki nem tárgyalt szerepéről kellene ma megemlékeznünk, aminek megléte még hazánkban, sőt Európában is jelentősen eltörpül az emberiség történelmének hosszához képest. És arról a szanitertechnikai műtárgyról, amit a mai világon körülbelül egymilliárd ember nem is ismer!

Egy hamis világ

2012. december 11. |  2962

Egy hamis világ cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Hogyan szerezzünk be információkat?

2004. szeptember 10. |  2188

A hazai kiállítások kissé furcsa állapotairól, a szakmai elvárásokról és ezek megvalósulási esélyeiről szól cikkünk. Az írás részben válasz kíván lenni az előző számunkban megjelent véleményekre, részben megpróbál rávilágítani a kiállításszervezők és a szakmai szervezetek együttműködésére, érdekeik egyezőségére és különbözőségére. A cikk megpróbál segíteni egy alapvető kérdés megválaszolásában: érdemes-e kiállításra járnunk?y abszolút értelemben költségmegtakarítás jön létre a csövek cseréje során.

Mit és hol vegyünk?

2004. június 10. |  23 812

Amikor a főszerkesztő úr felkért ezen cikk megírására, hirtelenjében nem értettem a kérést. Kicsit gondolkodva, a szakmában körülnézve, tapasztalataimat összegezve, egyszerre feltolultak bennem a magyar épületgépész kereskedelem visszásságairól és eredményeiről szerzett élmények. Röviden összegzem őket – döntse el a Kedves Olvasó, egyetért-e velük. Ha nem, akkor vegye cikkemet vitaindítónak.