Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF szaklap 2015. január-február

Programozható szobatermosztátok

Áttekintő táblázat

|  11 557

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Az aktív hőszigetelésről

Andrássy Zoltán |  3331

Az MMK Épületgépészeti Tagozata Budapesti és Pest megyei Szakcsoportja és az e-gépész szervezésében került sor egy szakmai vitanapra, amelynek keretén belül az ún. aktív hőszigetelésről is eszmét cseréltek a felek. Szerkesztő- ségünk felkérte a Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozatát, hogy friss szemmel kövessék végig a vitát, és számoljanak be róla, ezt olvashatják most.

Az építész, az épületgépész és a cserépkályha

Nagy Zoltán |  11 008
2 4.5 (2)

Új ház tervezésekor gyakori építtetői igény, hogy a házba a kivitelezés során vagy későbbiekben beépítendő cserépkályhát már a ház tervezésekor vegyék figyelembe. Ez azonban a leggyakrabban kimerül egy valamilyen tartalékkémény betervezésében. Habár a mai, légtömör nyílászárók mellett (és a hatályos szabályozások miatt is) követelménynek számít a külső égéslevegő-bevezetés, az erre szolgáló csatorna már csak néha kerül rá a tervekre és valósul meg a kivitelezés során, többnyire akkor is jócskán alulméretezve.

A megújuló energiák számlái

Szilágyi Zsombor |  2779

Az Európai Unió 2030-ra vonatkozó új klímacéljai ráépülnek a 2020-ig tervezett környezetvédelmi célokra: az üvegházhatású gázok kibocsátása 40%-kal csökkenjen az 1990-es szinthez képest; az energiahatékonyság 25%-kal emelkedjen; a megújuló energiahordozók aránya 27% legyen a primer energiahordozó-felhasználásban; 30%-kal csökkenjen 2010-hez képest az energiafelhasználás.

Fóliasátor fűtési megoldások

Lantos Tivadar |  27 480
1

A fóliasátrakat többféle módon fűtik, attól függően, hogy a létesítmény hol helyezkedik el, és ennek megfelelően az adott területen melyik a leggaz- daságosabb megoldás. Lehet jól és lehet rosszul kivitelezni a fűtési rendszert, ám sok múlik a szakszerűségen. Sokszor ősrégi, rossz hatásfokú, összetákolt, veszélyes üzemű berendezéseket üzemeltetnek ilyen helyeken, ezért talán nem érdektelen áttekintetnünk a jó megoldásokat.

Hamis Grohe

Zuhanytermékeket semmisítettek meg Hamburg kikötőjében

|  8656
1 5 (1)

Egyre világosabb a cégek számára, hogy a szellemi tőke legalább olyan fontos egy üzlet sikeréhez, mint a pénztőke, de míg a pénztőkét biztonságba lehet helyezni széfekben és páncélszekrényekben, addig a szellemi tőke számára nincs ilyen jellegű védelem a lopásokkal szemben. Több ilyen esetről tudósítottunk már, legutóbb például a hamisított Grundfos szivattyúkról.

2015 a lehetőségek éve

Endrődy Eszter |  1990

2014 a találgatások éve volt, 2015 a lehetőségek, 2016 pedig a következmények éve lesz az ErP szabályozással kapcsolatban. A már idáig is sokat emlegetett 2009/125 EK irányelv általános célja a környezetbarát tervezés és felhasználás szabályozása immáron az energiával kapcsolatos termékeknél is. A fenntarthatóságot célzó iránymutatás szükségessége nyilvánvaló.

A WC Világnapja

Till Gábor |  2176
1 5 (1)

Amikor ezeket a sorokat pötyögöm a gépbe, éppen a WC Világnapját ünnepeljük. Nem, nem elírás, nem tévedés és nem provokáció! Annak a létfontosságú higiéniai berendezésnek a prüdériából soha kellőképpen ki nem tárgyalt szerepéről kellene ma megemlékeznünk, aminek megléte még hazánkban, sőt Európában is jelentősen eltörpül az emberiség történelmének hosszához képest. És arról a szanitertechnikai műtárgyról, amit a mai világon körülbelül egymilliárd ember nem is ismer!

Komposztkazán

Lantos Tivadar |  5740
1 5 (1)

szerves hulladékból nyert hőenergia A megújuló energiaforrások nagyszerűsége abban áll, hogy kis leleménynyel az ember képes könnyen és tisztán a szolgálatába állítani. Ha nem ipari méretekben gondolkodunk, számtalan megoldás hozhat kecsegtető eredményt, ilyen lehet többek között a komposztkazán is.

Férjünk a bőrünkbe

Lantos Tivadar |  2869
1 3 (1)

A bőr testünk külvilággal közvetlenül érintkező szerve, mely az izzadás általi hőleadás mellett védelmet nyújt a környezet ártalmaival szemben, és a kórokozókkal vívott harcban is az első védelmi vonalat jelenti szervezetünk számára. A víz-, gáz-, fűtéstechnikai szerelés területén dolgozók bőrét munkájuk során sajnos sokféle ártalom érheti, melyek ellen fontos, hogy a megfelelő higiénia mellett és a védőfelszereléseken, kesztyűkön kívül a védő- és ápolókrémek használatát se feledjük.

Okos termosztátok

Lantos Tivadar |  15 364
1

interkontinentális csatája A jövő épülete képes lesz majd gondolkodni a lakástulajdonosok helyett. Az idáig vezető út egyik állomása az okos termosztát, melynek világpiacán két nagy gyártó, a Honeywell és a Nest csatázik. A kicsik még talpon vannak, de hosszú távon nem biztos, hogy állják a sarat. Nézzük, hogy mi az irány az intelligens termosztátok világában.

Korabeli tervek a földgáz felhasználására

Dobai Gábor |  3008
1 5 (1)

Közvetlenül az első világháború előtt éles vitákat váltott ki, hogy a nemrég felfedezett erdélyi gázmezők kincsét milyen célra és formában használják fel. Néhány akkori vélemény a ma embere számára is tanulságos lehet.

Célkeresztben a vidéki épületgépész kereskedők

Lantos Tivadar |  2258

Ezúttal egy vidéki város, Hatvan épületgépész boltjait szemeltük ki, hogy megvizsgáljuk, milyen a kiszolgálás, hogyan bánnak ügyfeleikkel az eladók. Továbbra is három szempontot tartottunk szem előtt, úgymint a szakmaiság, az udvariasság, valamint a gyorsaság. Az üzletek többsége jól vizsgázott.

A cégvezetőé a teljes felelősség

Lantos Tivadar |  5684
1 5 (1)

Az új Ptk. jelentősen megváltoztatta a vállalkozások életét, és ezzel együtt az ügyvezetők, vezető tisztségviselők mindennapjait is. Ma már a vezetők nemcsak saját társaságuk tulajdonosai felé tartoznak felelőséggel, hanem személyesen, anyagi és erkölcsi tekintetben is helyt kell állniuk a „külvilág” felé bizonyos esetekben. A helyzet első hallásra rémisztőnek tűnik, de a szabályozás talán nem fogja százszámra generálni a hajléktalan ügyvezetőket…