Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Férjünk a bőrünkbe

2015/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  2055 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Férjünk a bőrünkbe

A bőr testünk külvilággal közvetlenül érintkező szerve, mely az izzadás általi hőleadás mellett védelmet nyújt a környezet ártalmaival szemben, és a kórokozókkal vívott harcban is az első védelmi vonalat jelenti szervezetünk számára. A víz-, gáz-, fűtéstechnikai szerelés területén dolgozók bőrét munkájuk során sajnos sokféle ártalom érheti, melyek ellen fontos, hogy a megfelelő higiénia mellett és a védőfelszereléseken, kesztyűkön kívül a védő- és ápolókrémek használatát se feledjük.

Lapunknak Dr. Fodor Károly bőrgyógyász elmondta, hogy a foglalkozási betegségek kb. 20-30%-a bőrbetegség, melyek kb. 90%-át kémiai anyagok provokálják, többnyire a kézen és az ujjak bőrén. A legfontosabb és leggyakoribb bőrbetegség az épületgépészet területén dolgozók esetében az irritatív és az allergiás ekcéma.

Mechanikai sérülések

A visszatérően jelentkező nyomás és dörzsölés hatására a tenyéren és ujjakon a bőr megvastagszik és érdes lesz, ezáltal jobban ellen tud állni a további igénybevételnek. A nyomásnak legjobban kitett területeken sárgás bőrkeményedések is kialakulhatnak. Amennyiben ezek zavaróvá válnak, tejsavas, szaliciles vagy urea-tartalmú puhító krémek használatával, vagy a bőr kiáztatása után bőrreszelővel, habkővel javíthatunk állapotukon. Hosszabb távú mechanikai igénybevétel esetén akár a körmök is eltéréseket mutathatnak. Nagyobb megerőltetés után víz- vagy vérhólyag is keletkezhet. Ha az nem feszül, nem kell kiszúrni, csak várjuk meg, amíg az alapjára visszatapad. Amennyiben feszülne, steril tűvel szúrjuk ki, és utána a hólyagfedelet fektessük vissza az alapjára. Ha a hólyag lesodródik, a hámhiányos területre használjunk jódot vagy más bőrfertőtlenítőt naponta többször.

Környezeti ártalmak

Fontos a védőruházat használata a hőhatások: fagyás és égés, irritáló és maró anyagok, a hegesztés során kipattanó szikrák és forró fémszemcsék elleni védekezésben. A bőrre kerülő ásványi olajok és kátrányok irritáló hatásukkal és a szőrtüszőnyílások eltömésével pattanásos tüneteket provokálhatnak. Ezek gyakran nem a szokványos pattanásképződésre hajlamos homloki, arci, mellcsont feletti és vállkörnyéki területen, hanem elsősorban a végtagokon, a nyakon és tarkótájon provokálnak gennyes pattanásos tüneteket. Pattanásszerű tüneteket okozhatnak emellett halogéntartalmú vegyületek is. A kátrányok és policiklusos aromás szénhidrogének hosszas kitettsége karcinogén hatású lehet. Ez főleg gyulladt vagy fénykárosodott bőrterületen, illetve a herén provokálhat hosszú távon laphámrákot, ami egy körülírt, érdes, megvastagodott hámmal fedett csomóként jelentkezik, mely később kisebesedik, vérzékennyé válik, és folyamatos növekedést mutat.

Fénykárosodás

A szabadtéren történő munkavégzés során a dolgozókat akár nagymértékű UV-hatás is érheti. Nagyobb mértékű naphatást követően pár óra alatt vagy másnapra napégés alakulhat ki. Ez élénkvörösséggel, fájdalommal, esetenként a bőr felhólyagosodásával, később pedig hámlással jár. A bőr hosszabb távon a naphatáshoz alkalmazkodik: lebarnul és kissé vastagabbá válik. Fontos megemlíteni viszont, hogy az állandóan ismétlődő, nagy mennyiségű napfényhatásnak sokszor hosszú távon még súlyosabb következményei lehetnek. Egyrészt a bőrön elszórt, világos és sötéten pigmentált foltok alakulhatnak ki, a bőr elvékonyodik és ráncossá válik, a felszínén kisebb-nagyobb vörös, érdes területek és értágulatok alakulnak ki. A legfontosabb viszont, hogy a bőrdaganatok kialakulásának valószínűsége is megnőhet. Emiatt fontos, hogy szabadtéren lehetőleg még nyáron se dolgozzunk fedetlen felsőtesttel, bőrünket takarja ruházat, és fejbőrünket sapkával, arcunkat pedig fényvédő krémmel védjük!

Irritatív bőrpanaszok

Fontos a munkavédelmi előírások betartása, hogy a súlyos károsodásokat: az égést, forrázást, a kémiai anyagokkal, azaz a savakkal, lúgokkal, fémsókkal, mésszel és egyéb kifejezetten irritáló hatású vegyszerekkel történő kontaktust elkerüljük. Emellett viszont a közepesen irritatív hatású vegyszerek is okozhatnak a vegyszernek kitett területen égő, viszkető érzéssel kísérten, vörös, duzzadt és elszórt hólyagokkal fedett, végül hámlással gyógyuló körülírt bőrtüneteket. Ezek esetén a szerek töménysége, behatási ideje és a bőr érzékenysége határozza meg a tünetek súlyosságát. Gyakori, hogy az enyhén irritatív anyagok, az oldó-, tisztítószerek és fertőtlenítők csak hosszabb távon váltanak ki irritációt, bőrvörösséget, viszketést, majd a bőr fokozatos megvastagodását, akár a bőr kirepedezésével, hámlással és apróbb tűszúrásnyi hólyagokkal. Az irritatív hatású szerektől védőkesztyűk vagy védőkrémek használatával óvjuk magunkat! Emellett fontos a munkát követő meleg vizes, neutrális vagy alkáli szappanos tisztálkodás és a bőr kézmosás utáni visszazsírozása is. A szakorvos javasolja, hogy ha valaki hosszabb ideig kénytelen védőkesztyűt használni, viseljen alatta cérnakesztyűt, ami nem irritálja annyira a bőrt. Léteznek folyékony kesztyűk is, melyek munka előtt felkenhetők, és az így létrejövő filmréteg meggátolja a bőrirritációt, majd a munka végén bőrbarát oldószerrel lemosható.

Allergiás ekcéma

Az allergiás ekcéma esetén erős viszketés mellett vörös, gyulladt, apró hólyagocskákkal tarkított és nedvedző sebek jelentkeznek. Az allergiás reakció esetén a bőrtünetek nem olyan jól körülhatároltak, gyakran a szélek felé vagy hajlatokba szóródhatnak. Néhány esetben a felszínen sárgás váladékozás is megindulhat, ami a felmart területeken kialakult másodlagos baktériumos felülfertőzésre utalhat. Később a bőr fokozatosan megvastagszik, hámlani kezd, és a bőrredőkben berepedhet. Ebben az esetben egy a bőrre már többször rákerülő anyagra túlérzékenységi reakció alakul ki, ami miatt akár kisebb mennyiségű anyag is kiválthatja a tünetek kialakulását, és az érzékenység ezt követően az egész életben megmarad. Allergia bármilyen kémiai anyagra kialakulhat, de a leggyakrabban nikkel, króm és egyéb fémek, formaldehid, PPD, gumiösszetevők, kátrányszármazékok, akrilátok és műgyanták allergizálják a bőrt. Allergizálhat viszont emellett a gumikesztyűben lévő latex is.

Kórokozók okozta bőrbetegségek

Csőszerelés során, csatornákban és lefolyókban pangó, szennyezett vízzel érintkező bőrön különböző baktériumok és gombák megtelepedése okozhat felszínes bőrfertőzéseket. Ezek kialakulására a rossz higiénés környezet mellett a nedves, párás környezet és a kisebb-nagyobb felszínes hámsérülések jelenléte hajlamosíthat. A bakteriális folyamatok sárgásan váladékozó, gyulladt bőrterületek, míg a gombás folyamatok általában lassan növő vörös, gyűrűszerű viszkető foltok formájában jelentkeznek. A bőrfertőzések ellen védőruházattal és védőkesztyű viselésével, illetve a munka végeztével tisztító szappanok és bőrfertőtlenítő szerek használatával lehet védekezni.

Ha aktív a folyamat, akkor szükség lehet gyulladáscsökkentő krémekre is, amit szakorvos tud felírni, aki meghatározza a kezelés folyamatát is. Az allergiát kiváltó anyag felderítésére szükséges esetben egy 1 hétig tartó tapaszsoros tesztelést lehetséges elvégezni. Ezt már csak azért is érdemes elvégeztetni, mert a tünetek fellobbanása ilyenkor csak az allergén következetes elkerülésével előzhető meg.

Speciális ekcémaformák

Bizonyos ekcémát provokáló anyagok (gáz, spray, csiszolt anyagok és növényi porok) légi úton kerülhetnek a bőrre. Ezek ilyenkor az arcon, nyakon, a ruhakivágás vonalát követően és a kézhátakon, illetve alkarokon okoznak viszkető és gyulladásos tüneteket. Bizonyos anyagok önmagukban nem, csak napfényhatást követően okoznak a napfénynek kitett területen leégést utánozó tüneteket. A korom és szurok mellett parfümök, bizonyos zöldségek levelei és gyulladáscsökkentő kenőcsök is okozhatnak hasonló, ilyen jellegű reakciót. A dyshidrózis egy speciális tenyéri-talpi ekcéma, mely az irritatív tünetekkel ellentétben nem elsősorban az ujjakat és kézhátat, hanem a tenyér és talp középső részét érinti aktívabban.

Összefoglalás

A foglalkozási bőrbetegségek megelőzésére és a kiújulás elkerülésére a megfelelő védőfelszerelés használata alapvető. Emellett védőkenőcs használata és a munka utáni helyes mosakodás, illetve a sérült zsírköpeny pótlása ápoló krémekkel a legtöbb esetben elegendő.

Súlyosabb, illetve makacs esetben viszont forduljuk orvoshoz! Allergiás érzékenység kialakulása esetén, bizonyos esetben akár a munkakör megváltoztatására is szükség lehet.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem