Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Mustra

Célkeresztben a vidéki épületgépész kereskedők

2015/1-2. lapszám | Lantos Tivadar |  1813 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Célkeresztben a vidéki épületgépész kereskedők

Ezúttal egy vidéki város, Hatvan épületgépész boltjait szemeltük ki, hogy megvizsgáljuk, milyen a kiszolgálás, hogyan bánnak ügyfeleikkel az eladók. Továbbra is három szempontot tartottunk szem előtt, úgymint a szakmaiság, az udvariasság, valamint a gyorsaság. Az üzletek többsége jól vizsgázott.

Az egynapos körút során négy üzletet látogattunk meg szúrópróbaszerűen, ebből kettőt azonos cég üzemeltet. Első állomásunk az Építők Áruháza (Hatvan, Horváth Mihály utca) volt, ezt követte a Szerelvénybolt 60 (Hatvan, Horváth Mihály utca), végül a Futó és Társa (Hatvan, Szent Mihály út) két üzlete, melyekből az egyik a hatvani Tesco (Hatvan, Bibó István út) üzletsorán üzemel. Érdeklődésünk tárgya mindegyik esetben ugyanaz volt; 60 négyzetméteres családi ház fűtésrendszerét, melegvíz-ellátását szeretnénk kialakítani. Ehhez kellett ajánlani az eladóknak kazánt, kéményt, radiátort, szerelvényeket, és mindennemű segítséget egy laikus vásárlójelöltnek, aki igazából azt sem tudja, mi a különbség a nyílt égésterű és a kondenzációs kazánok között. Az értékelést ebben az esetben is ötpontos skálán végeztük, ahol az ötös a legjobbat, az egyes a legrosszabbat jelentette.

Az előző két alkalommal a budapesti üzleteket jártuk végig, kisebbeket, nagyobbakat egyaránt. A mostani tapasztalatok alapján elmondható, hogy a vidéki boltokban közvetlenebbek, ám szakmailag nem biztos, hogy felkészültebbek a kereskedők. Kevesebb az ajánlat, minden problémára külön rá kell kérdezni, döcögősebb az ügymenet. Viszont az udvariasság maximális.

Bátortalanság és határozatlanság

A vérbeli kereskedő ismérve, hogy szeret beszélni, határozott véleménye van, és ismeri az általa eladni kívánt terméket. A vevőnek fontos, hogy érezze, olyan emberrel beszél, aki biztos a dolgában, hiszen nem kis döntést kell meghoznia, egy megvásárolt rendszer évtizedekig szolgálhatja tulajdonosát. Amikor beléptünk első üzletünkbe, az Építők Áruházába, az első benyomásunk az volt, hogy nem igazán határozottak az eladók. Vajon ki tudna segíteni kazánügyben? Egy őszes úr ragadta magához a kezdeményezést, hogy ő tudna ugyan mutatni egy-két berendezést, de aki ennek a területnek a felelőse, az nincs bent az üzletben, szabadságon van. Ez nem lehet kifogás – mi akkor és ott szerettünk volna árajánlatot, tehát valahogyan meg kellett volna oldaniuk a problémát. Ennek fényében szakmailag kevésbé tudtak megfelelő információt adni. Viszont megmutatták a raktáron lévő kazánokat – nem volt túl nagy választék –, és néhány hátulütőre is felhívták a figyelmünket a gázterv és a kémény építése kapcsán. Kivitelezőt ugyan nem tudott ajánlani az ősz úriember, de azt elmondta, hogy vásárlás előtt mindenképp érdemes szakemberrel konzultálni. Ez is valami, azonban az előző hónapok tapasztalataiból okulva ennél azért többet vártunk volna, és többet is kell nyújtani. Baráti kézfogással távoztunk, amelyet az udvariasság javára újabb pluszpontként könyveltünk el. Az üzlet ugyan pangott – az újév első napjai lévén –, de a bátortalanság miatt a gyorsaság sem volt ideálisnak mondható.

Külön figyeltek a vevőkre

Ahol sok eladó dolgozik, ott van lehetőség arra, hogy valaki az eladótérben figyelje, sőt megszólítsa a vevőket. Amikor a Szerelvénybolt 60 üzletébe léptünk, egy rövid körültekintés után mellénk lépett egy hölgy, udvariasan köszönt, és megszólított, hogy miben segíthet. A többi kereskedő addig a szép számban öszszesereglett vevőket szolgálta ki. Előadtuk neki a problémánkat, és azonnal tudott ajánlani a széles választékból. Tájékoztatott arról, milyen választási lehetőségek vannak, melyik a drágább, melyik az olcsóbb megoldás. Nem akarta erőltetni egyik márkát sem, egy középutas megoldást javasolt. Hatvan területére tervezőt, kivitelezőt is tudott ajánlani. Nem beszélt mellé, az illetékes jogi, létesítési problémákról elismerte, hogy azokkal kapcsolatban egy tervezőt kellene megkérdezni, mert neki csak felületes információi vannak. A gyorsaság nagyon rendben volt, viszont magától nem ajánlott semmit, mindenre rá kellett kérdezni. Hiányzott úgymond a folyamatosság.

Két üzlet, egy cég, két tapasztalat

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha egy kisebb városban egy cégnek két üzlete van, azok mennyire különböznek egymástól. A Futó és Társa Kft. nagyobbik üzlete nincs a legfrekventáltabb helyen Hatvanban, ezért is volt jó ötlet a legnagyobb hatvani bevásárlóközpont üzletsorán létrehozni egy kisebb kereskedelmi egységet, így megcélozva még több ügyfelet.

Először a nagyobb üzletbe látogattunk el, ahol két rendkívül szimpatikus hölgy fogadott. Ami legelőször szembetűnt, az a patikatisztaság, a rendezettség volt. Minden a helyén volt, könnyen átlátható és igényes berendezés vett körül minket. Sajnos ez sem erőssége minden épületgépész boltnak. Elmondható, hogy a legbővebb szakmai felvilágosítást kaptuk az eladóktól. Részletesen megmutatták a kazánokat, hogy működnek, milyen a szervizigényük, mennyire kiépült Hatvanon belül a szervizhálózat. Teljes körű segítséget tudtak ajánlani, hiszen a kereskedés kivitelezéssel, tervezéssel egyaránt foglalkozik. Felvilágosítást adtak a költségekről, és felajánlották, ha van hozzávetőleges döntés, ingyenesen felmérik a munkát, ami semmilyen kötelezettséget nem ró a vevőre. Azonban itt is hiányzott a folyamatosság, a többlet információ, és sokat kellett kérdezni arról, amiről nem tudhat egy átlagos, laikusnak számító vevő.

Ugyanazon cég másik üzletében viszont lényeges eltérés mutatkozott. Ami a tisztaságot, rendezettséget illeti, nem volt probléma, viszont az eladó udvariasságával már igen. Nem köszönt előre, éppen az előtte lévő számítógépét „bújta”. Szakmailag azonban kifogástalan volt, látszott, hogy kivitelezőként szerzett szakmai tapasztalatot. A beszélgetés hangvétele túlontúl közvetlen volt, ami ugyan lehet jó is, de alapban udvariasabban kellene indítani. Ez volt azonban az első üzlet, ahol nem kellett kérdezni, határozott, informatív volt, amit mondott a kivitelezésről, készülékekről a kolléga. A gyorsasággal sem volt probléma, hiszen egy jó szakember – esetünkben az eladó biztosan az volt – tudja, hova kell „nyúlni”.

Értékelés

  Gyorsaság Szakmaiság Udvariasság Összesen
Építők Áruháza 3 2 5 10
Szerelvénybolt 60 5 4 5 14
Futó és Társa (közp.) 5 5 5 15
Futó és Társa (Tesco) 4 5 2 11

Kereskedelem


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem