Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A WC Világnapja

2015/1-2. lapszám | Till Gábor |  1627 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A WC Világnapja

Amikor ezeket a sorokat pötyögöm a gépbe, éppen a WC Világnapját ünnepeljük. Nem, nem elírás, nem tévedés és nem provokáció! Annak a létfontosságú higiéniai berendezésnek a prüdériából soha kellőképpen ki nem tárgyalt szerepéről kellene ma megemlékeznünk, aminek megléte még hazánkban, sőt Európában is jelentősen eltörpül az emberiség történelmének hosszához képest. És arról a szanitertechnikai műtárgyról, amit a mai világon körülbelül egymilliárd ember nem is ismer!

Tudja Ön?

Talán meghökkentőnek nevezhetnénk a következő tényeket, de nevezzük inkább elszomorítónak.

  • 2013-ban naponta 1000 gyermek halt meg higiéniai okokra visszavezethető hasmenésben vagy szövődményeiben,
  • a fejlődő országokban gyermeklányok milliói nem járnak iskolába, mert az oktatási intézményekben nincs tiszta és biztonságos WC,
  • a világ lakosságának 15%-a, vagyis egymilliárd ember rendszeresen a szabadban végzi szükségleteit,
  • 2,5 milliárd – a világon minden harmadik – ember nem tud rendszeresen higiénikus mellékhelyiséget igénybe venni,
  • a világ betegágyainak felén olyan betegek fekszenek, akiknek betegségét a nem megfelelő tisztaság okozza,
  • a szanitációba beruházott minden egyes dollár legalább nyolcszorosan térül meg az elmaradó betegségek költségei, a megnövekvő termelékenység miatt.

Ezeket a számokat és tényeket valószínűleg a környezetünkben senki nem ismeri. Pedig a WC Világszervezet honlapja kezdőinformációként ezeket osztja meg velünk. Merthogy 2001. november 19. óta ilyen világszervezet is van, ami a WC-k és a szanitáció fejlesztését tűzte ki céljául. A World Toilet Organisation (WTO) célja az emberek és közösségek higiéniai feltételeinek javítása, melynek során oktatással, gyakorlattal „szoktatják” az arra rászorulókat arra, hogy „nagydolgukat” rendezetten, megfelelő higiéniai körülmények között végezzék. Megdöbbentő a rászorulók lakhelyének felsorolása is: a legtöbb ember Indiában nem jut megfelelő mellékhelyiséghez, és a legkritikusabb országok közé tartozik Indonézia, Kína, Nigéria is. Ezeket az államokat manapság dinamikus gazdasági fejlődésük, elért ipari vagy gazdasági eredményeik, felső tízezerjeik elképesztő gazdagsága okán ismerhetjük. Azon senki nem csodálkozik, hogy Pakisztán, Nepál, Etiópia, Niger, Mozambik és Szudán is a legrosszabb helyzetű országok között szerepel.

A WTO

Az immár 13 éves szervezetet egy Jack Sim nevezetű, korábban sikeres üzletember alapította Szingapúrban. Negyvenes éveiben megunta pénzügyi sikereit, és pályáját drasztikusan megváltoztatva elhatározta, hogy „hasznos életet fog élni”. Olyan emberek problémáival kívánt foglalkozni, akik emberi jogaik, egészségügyi körülményeik érdekében, szegénységük ellen nem tudják felemelni hangjukat. Tevékenysége során rájött, hogy a WC-használat egy olyan témakör, melynek problémáit „nem illik” kibeszélni, megtárgyalni – ez egy tabutéma! Pedig a problémák nem voltak kicsinyek még az oly sokszor csúcs-államnak tartott Szingapúrban sem. Majd rájött, hogy a világ más országaiban is foglalkoznak ezzel a problémával, kezdeményezett, hálózatot épített, kitartóan tevékenykedett, és így jutott el a nemzetközi szövetség, majd 2001-ben a World Toilet College (WC Világegyetem) megalapításához. A szövetségnek ma több mint 130 tagszervezete van, és a fejlett és fejlődő világ minden táján jelen van.

A nap

Mr. Sim és munkatársai áldozatos tevékenységét az ENSZ 67. Közgyűlésén, 2013. július 17-én siker koronázta, amikor 122 ország (közöttük Magyarország) támogatásával elfogadták a „Sanitation for All” című határozatot, és ezzel november 19-ét hivatalosan is a WC Világnapjának nyilvánították. Ezzel beteljesült a WTO azon törekvése, hogy megfelelő nemzetközi figyelmet irányítson a halaszthatatlanul súlyos szanitációs problémákra, és támogassa azok megoldását.

Változatos reakciókat váltott ki a határozat: egyesek szórakoztatónak, mások nevetségesnek tartották; egyszerre generált nevetést és támogatást. A halkan ketyegő higiéniai bomba hatástalanításán dolgozók azonban elérték azt, hogy rájuk irányult egy kis médiafigyelem. A mindig csipetnyi humorral tálalt súlyos tények mára világszerte felkeltették az arra érzékeny tömegek figyelmét. Helyi és nemzetközi kezdeményezések, események emlékeztetnek a megoldandó problémákra. Ezen nap alkalmával rendezik minden évben a WC Világtalálkozót (World Toilet Summit). Ez a különleges, globális rendezvény egy fedél alá hozza az iparágban tevékenykedő, profitorientált ipari cégeket, az önkénteseket és a nonprofit szervezeteket, hogy bemutassák legújabb innovatív ötleteiket és gyártmányaikat, hogy együttműködjenek közös projekteken.

Kezdeményezések

Nehogy azt higgyük, hogy a WTO működése nem más, mint egy monomániás szűk csoport naiv lelkesedése egy nem kellően kifejtett témában. Komoly kezdeményezések is kísérik tevékenységüket. Ilyen például a világ (egyik) leggazdagabb embere, Bill Gates alapítványának pályázata „A WC újrafelfedezése” címmel. A díjazott tudósok, kutatók feladata, hogy alapvető technológiák és eszközök felhasználásával olyan berendezéseket fejlesszenek ki, amelyek a világ legszegényebb rétegeinek is elérhető, fenntartható és környezettudatos megoldásokat biztosítanak az emberi ürülék feldolgozására.

Különösen fontos az a feltétel, mely szerint a készülék egy főre eső napi fenntartási költsége maximum 0,05 dollárcent lehet (!). Az ehhez hasonló kezdeményezések célja, hogy változzon viselkedésünk az eddig nem megfelelően kezelt téma irányába, elinduljon, illetve folytatódjon a helyzet programszerű javítása a rászoruló területeken, és nem utolsó sorban előteremtse a megvalósításhoz szükséges pénzügyi alapokat. A WTO-val együttműködők listáján Gates-ékon kívül számos neves világcég, kormányhivatalok és szervezetek, tehetős emberek és alapítványok találhatók.

Végül

Ajánlom minden kedves olvasó figyelmébe: emlékezzünk meg a WC Világnapjáról! Nehogy azt higgyük, hogy ez a téma minket nem érint! És nem csak azért, mert a legnépszerűbb közösségi portálon már vannak magyar kezdeményezések is a nap alkalmából. Napjaink szomorú aktualitása az Afrikában kifejlődő ebola-járvány. Ez a ma még gyógyíthatatlan betegség csírájában elfojtható lenne a higiéniai feltételek drasztikus javításával. És ne essünk abba a csapdába, hogy fotelünkben hátradőlve úgy gondoljuk, a járvány majd megáll az ajtónknál, és nem mer becsöngetni!

Szerencsére ritka, de valóban az ajtónk küszöbén heverő példával szolgálhatunk mindazoknak, akik egyes itthoni aluljárókban vagy hajléktalanok lakta közterületeken alaposan körülnéznek. Vegyük észre, hogy nekünk is van tennivalónk!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem