Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetekVízellátás

Hamis Grohe

Zuhanytermékeket semmisítettek meg Hamburg kikötőjében

2015/1-2. lapszám | VGF&HKL online |  1729 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hamis Grohe

Egyre világosabb a cégek számára, hogy a szellemi tőke legalább olyan fontos egy üzlet sikeréhez, mint a pénztőke, de míg a pénztőkét biztonságba lehet helyezni széfekben és páncélszekrényekben, addig a szellemi tőke számára nincs ilyen jellegű védelem a lopásokkal szemben. Több ilyen esetről tudósítottunk már, legutóbb például a hamisított Grundfos szivattyúkról.

A termékhamisítás olyan globális jelenség, ami az érintett cégeknek valós, számszerűsíthető károkat okoz, és számos kvalifikált munkahelyébe kerül. Az európai gyártó költ az innovációra, a tisztességes adózásra, a minősítésekre, a dizájnra és a brandépítésre, míg a kalóz mindezt egyszerűen lenyúlja és „gagyisítja”, olcsón rossz minőséget árulva, sokszor az eredeti gyártó nevén. A vámhatóságok a gyártók legfontosabb szövetségesei a „termék-kalózokkal” vívott csatában. Ez az oka annak, hogy a Grohe, mint szanitergyártó cég, hosszú ideje szoros együttműködésben a vámhatóságokkal kiveszi a részét a hamisítókkal szembeni aktív küzdelemben. Az együttműködés hatékonyságát bizonyítja az a közelmúltbeli esemény is, amelynek során a vámhatóságok lefoglaltak, majd megsemmisítettek egy teljes szállítmány hamis Grohe terméket.

A hamburgi kikötő vámhatósága már a nyáron tudomást szerzett a csomagonként 120 hamis Relaxa zuhanyterméket tartalmazó szállítmányról. Amíg a szállítmány jogi státuszának a meghatározása folyamatban volt, a vámhatóság megtiltotta, hogy az árut leszállítsák a címzettnek. Miután a nyomozás sikeresen lezárult, sor került a hamis zuhanytermékek megsemmisítésére.

A Kínából útnak indított szállítmány hamburgi címzett által került volna átvételre. A lefoglalt szállítmány számos, a Grohe AG tulajdonában álló márkajelzéssel ellátott terméket tartalmazott. A vámhatóság az áru ellenőrzésekor a termékek szembetűnően gyenge minőségére, illetve a Grohe-ra nem jellemző, szokatlan szállítási útvonalra figyelt föl. A felmerült gyanú következtében tehát a hatóságok megállították a szállítmányt, és felvették a kapcsolatot a Grohe-val. A cég megerősítette, hogy az áru minden bizonnyal hamisítvány.

A hamisítók nem csupán a kiesett eladásokkal károsítják meg a céget, hanem a gyenge minőségű másolataikkal csorbát ejtenek annak hírnevén is. Megeshet, hogy egyes hamisítványok használata még veszélyes és az egészségre káros hatással is lehet. Magyarországon nem annyira a neves márkák hamisítása a jellemző – a hazai piac árérzékenysége és szabályozatlansága miatt a névtelen és gyenge minőségű, de olcsó termékek iránt is nagy a kereslet, sajnálatos módon.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem