Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Következő lapszámunk május 3-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2004. június

Bodó Gyula, az év szerelője pályázat ezüstérmese

 17 017

A második helyezést a 2003 év szerelője pályázaton Bodó Gyula kapta. Azért vállalkozott a megmérettetésre, hogy megismerjék a munkáját, és megmutassa, hogy becsületes munkával hová juthat egy jó szakember. Az 1950-es születésű Bodó Gyula az általános iskola elvégeztével még nem igazán tudta, mihez is kezdjen, hogy szakmát tanuljon, avagy egy gimnáziumba felvételizzen.

Bioenzimek alkalmazása a házi szennyvízkezelésben

 25 948
1 5 (1)

A bioenzim termékek a természetben évmilliók óta jól működő szerves hulladék lebontási rendszer elemeit tartalmazzák. A módszer hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy több százmillió év alatt nem lett bűzös mocsár a tengerekből, sem hatalmas szemétdomb az őserdőkből. A bioenzim termékek alkalmazását a környezet iránti növekvő igényesség, és a keletkező hulladék mennyiségéhez képest alacsony természetes előfordulás teszi szükségessé. Alkalmazása teljes összhangban áll a természettel!

Ráz a WC öblítőtartály lehúzó lánca

 8606

Az elmúlt években számos érintésvédelemmel kapcsolatos problémát ismertem meg. Most egy olyan érdekes esetet írok le, ami szerencsére nem vezetett súlyos balesethez. Az 1970-es évek derekán épült kétszintes épület első emeletén lévő lakás háziasszonya nagytakarítást végzett a lakásban. A nagy munkát megszakítva a lakás alatti műhelyben kétségbeesetten keresett meg azzal, hogy a lakás mellékhelyiségében lévő WC-tartály lehúzó lánca ráz. A háziasszony panaszát néhány villanyszerelő jelenlétében adta elő, akik kétkedve hallgatták a „hihetetlen” történetet. A panaszra feszültségkémlelőt magamhoz véve a lakásba mentem.

EU-s áfa-változások II.

 30 995

Múlt havi számunkban az Európai Unióhoz való csatlakozásunk miatt az áfa-törvényben megváltozott szabályokról írtunk, most ezt egészítjük ki néhány gyakorlati példával, asznos tudnivalóval. Adóalanyok közötti ügyletek

Vérvonal

 34 554

Létesítmények megvalósítása vagy felújítása alkalmával rendre kapcsolatba kerülhetünk a szolgáltatókkal és a szakhatóságokkal. Ezekben az érintkezésekben is felfedezhetjük a három T-t, a támogatást, a tűrést és a tiltást Mondjunk példát ezekre: a FŐKÉTÜSZ nem szól abba bele, hogy a kémények utólagos bélelési munkáit ki végzi el, de magát a tevékenységet messzemenőkig támogatja.

Kiállítások- A Construma árnyai

 22 077

Hozzászólásomat több szakmai lapban egyidejű megjelenésre szánom. Ez általában nem a sajátosságom, de remélem, hogy az eltérő és nagyszámú összegzett olvasóközönségben akadnak olyanok, akik a lelki támogatáson túlmenően gyakorlatilag is tevőképesek. Hungexpo Rt. és a szakmai szerveztek között kialakult rendkívüli jó kapcsolatot nem kell bizonyítani.

Az év szerelője pályázat- A 3. helyezett Pimmer László pályamunkája

 12 140

A végzett munka és a beépített épületgépészeti berendezések, illetve rendszerek kialakításával arra törekedtem, hogy a faelgázosító kazán beépítésével megújuló energiát használó, környezetbarát hőtermelőt építsek be. Az épület használata során igazolhatóan takarékos rendszer alakult ki. Az építési-szerelési munka egy Dél-zalai településen épített szabadon állóan létesített 3 szintes lakóház és kiszolgáló létesítményei ellátására készült.

Az alagút vége

 25 785

Egyik radiátoros márkaképviselő kollégánk (név és cím a szerkesztőségben, mint ahogy a vevőé is) igen érdekes levélváltás dokumentumaival lepte meg szerkesztőségünket. Nem a mi tisztünk igazságot tenni az ügyben – szerencsére -, annyit tehetünk, hogy a beazonosíthatatlanság miatt szükséges változtatásokkal, de egyébként változtatás nélkül közreadjuk a dokumentumokat, és a későbbiekben beszámolunk az esetleges további fejleményekről. Nem hiszem, hogy lenne olyan kolléga, aki ne találkozott volna pályafutása során hasonló esettel, talán épp ezért ennyire érdekes a téma… Tisztelt Márkaképviselő Úr!

Mit és hol vegyünk?

Till Gábor |  23 826

Amikor a főszerkesztő úr felkért ezen cikk megírására, hirtelenjében nem értettem a kérést. Kicsit gondolkodva, a szakmában körülnézve, tapasztalataimat összegezve, egyszerre feltolultak bennem a magyar épületgépész kereskedelem visszásságairól és eredményeiről szerzett élmények. Röviden összegzem őket – döntse el a Kedves Olvasó, egyetért-e velük. Ha nem, akkor vegye cikkemet vitaindítónak.

Miről ír a HKL?

 13 841

Gáztűzhelyek hatása lakóépületek levegőminőségére Napjainkban, miközben egyre növekszik a külső levegő szennyezettsége, egyre fontosabb kérdéssé válik az egészséges lakókörnyezet, ezen belül is a lakóterek belső levegőminősége.

Termosztátok családfája

 26 908
1 5 (1)

Napjainkban egyre fontosabb az épületgépészeti rendszerek vezérlése. Régen elég volt, ha az ember tudta, hol kell feltekerni a konvektort, vagy netán hova kell nyúlnia, ha le akarja fojtani a radiátort. Manapság, a növekvő komfortigények és az üzemeltetés optimalizálásának jegyében egyre újabb és újabb megoldások születnek a szobatermosztáttól a tejes épületautomatizálásig.

Tervező tervezzen, szerelő szereljen!!

Szemán Róbert |  12 564

2004 évi áprilisi lapszámunkban az Év szerelője pályázat díjnyertesének írását a hitelesség érdekében változtatás nélkül tettük közzé. Félreérthető volt a leközölt írásban, hogy a tervezési feladatot ki végezte valójában, ezért a Tisztelt Olvasóktól elnézést kérünk! Szerkesztőségünk azonban a pályázatok elbírálását megelőzően tájékozódott a tervezés vonatkozásában is.