Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Egy hamis világ

2008/4. lapszám | Till Gábor |  2974 |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Egy hamis világ cikkünkről bővebben olvashat, ha rákattint a címre.

Kivel nem esett meg már életében, hogy a mások által kitalált viccet sajátjaként adta tovább? Ennek valamivel súlyosabb erkölcsi értékű változata, amikor más ötleteit saját újításként terjesztjük hallgatóságunk elé. Mindenki hallott már a neves festők műveit másoló hamisítókról is. Ki ne látott volna másolt DVD-ket? A sort folytatva pedig eljutunk a gazdasági bűnözés egyik virágzó ágazatához, az ipari hamisításokig.

Az esemény
Fennállásának egyéves jubileumát ünnepli a németországi Solingenben a Museum Plagiarius, a plágiumok múzeuma. A hasonló nevezetű mozgalmat 1977-ben alapították, és idén már 32. alkalommal kerültek kiosztásra az iparszerű másolatok citromdíjai. A díjkiosztó rendezvényt kellő rangra emelte, hogy a Frankfurti Fogyasztási Cikkek Kiállításával együtt rendezték, a megnyitóbeszédet pedig a német parlament egyik frakcióvezetője tartotta. Az ilyenkor szokásos nemzetközi sajtókonferencia és kellő médiafelhajtás sem maradhatott el. A kétes hírnevet jelentő díjakat az idei évben konyhai eszközök, orvosi műszerek, bútorok, modelljátékok, irodaszerek mellett épületgépészeti termékek is elnyerték. A nemzetközi mezőnyben "előkelő" harmadik díjat nyert a Pneumatex gyár (az IMI-csoport tagja) által kifejlesztett és gyártott zárt tágulási tartály Reflex-koppintása, melyet a H. Winkelmann GmbH gyárt saját termékeként. Különdíjat kapott egy-egy Hansa- és Dornbracht-csaptelep kínai másolója, illetve a termékeket forgalmazó németországi vállalkozások. Sajnálatosnak tartjuk, hogy szűkebb szakmánk ezen a téren is előretörni látszik.

Napjaink része a hamisítás
Hiába sajnálkozunk, a plágiumok, hamisítványok mindennapjaink szerves részévé váltak. Nem csupán sajtóhírként és jogászok egész hadát foglalkoztató eseményként, hanem a kereskedelemben megjelenő és naponta bővülő termékválasztékként.
A hamisítás lényege egyszerűen leírható. Piacvezető cégek költséges fejlesztői munkával, esetleg egy kiváló szakmai ötlet piacra vitelével próbálnak versenytársaiknál korszerűbb, biztonságosabb, gazdaságosabb, jobb megjelenésű termékkel piaci előnyökhöz jutni. A plagiátorok pedig szégyenkezés nélkül átveszik a formatervezési, műszaki megoldásokat, és anélkül, hogy bármit is változtatnának a terméken, gyorsan piacra dobják a kópiákat. A termék összetettségétől függően napok, hetek, hónapok alatt elárasztják a hamisítványok a piacot. Ezek pedig legtöbbször anyagminőségben, biztonságban, használhatóságban meg sem közelítik az eredetieket. Vég nélkül sorolhatnánk a plagizálás gazdasági következményeit, a megszűnő munkahelyektől kezdve a feleslegessé silányult formatervezésen és műszaki fejlesztésen át a nem érvényesíthető garanciáig. Sajnálatos módon az utóbbi években ez a tevékenység robbanásszerűen "fejlődik". Az EU vámstatisztikái szerint például 2006-ban 250 millió hamisított terméket füleltek le, mintegy 1,2 milliárd euró értékben. Az előző évhez képest az adatok megötszöröződtek. Az intenzív előretörés okaként említhetjük a globalizációt, a könnyen elérhető gyártási technológiákat, az ellenőrizetlen kereskedelmi csatornákat csakúgy, mint a névtelenséget biztosító Internet sokrétű használatát. Ugyancsak érdemes megemlíteni a több százezerre rúgó munkahelyet, melyek megszűnését a hamisítványok előretörése szinte garantálja. A hamisítót azonban csak egy érdekli: a minél gyorsabb piaci bevezetés, profitrealizálás - vagyis a Nagy Kaszálás.

A kereskedő és a vásárló felelőssége
A mindent elsöprő árnyomás, az éleződő piaci verseny, az egyre rövidülő termék-életciklusok azonban nem szabad, hogy eltereljék figyelmünket a kereskedelem felelősségéről. A kereskedő feladata, hogy az általa forgalmazott termékek minősége, műszaki tartalma, alkalmazhatósága megfeleljen a hatályos jogszabályoknak, a piaci jelenlét írott és íratlan törvényeinek. Egy jó adag tudatlanság, keverve némi árkalkulációs kényszerrel és emberi túlterheltséggel okozza, hogy a kereskedők manapság egyre kevésbé tudnak ellenállni az olcsó munkabérű és bizonytalan jogi szabályozású keleti piacokról származó árudömpingnek. Kimutathatóan első számú koppintó nagyhatalom Kína, azonban az egyéb ázsiai országok mellett európai gyártók is komoly szerepet játszanak a hasonló termékek előállításában és forgalmazásában. Visszautalva a cikk elején szereplő épületgépészeti termékekre: a díjnyertes termékek koppintói német és kínai cégek, ez utóbbiak piacra jutását szintén német eredetű kereskedők segítik. (Megjegyezni kívánjuk, hogy ezek a nyugat-európai kereskedők lényegesen magasabb profitot realizálnak a hamisítványokon, mint a kínai gyártók.)
A vásárlókat a gyakran veszélyes utángyártott termékektől védeni kell. Ugyanakkor a vásárló napi vételi döntései határozzák meg a plagizált termékek piaci sikereit vagy bukását. A hamisítványok megtévesztésből eredő megvásárlását senkinek nem róhatjuk fel hibaként, a plágiumok és kalóztermékek tudatos megvásárlását azonban igen. Sajnos a mai piaci döntések első és mindenható befolyásoló tényezője a beszerzési ár. Olyanok, mint termékminőség, biztonság, megbízhatóság, kapcsolódó szolgáltatások (pl. garancia, szavatosság, szerviz) igencsak hátul kullognak a döntéshozatali rangsorban.
Végezetül mindenki döntse el szabadon, hogy a jövőben jobban megnézi-e a vásárolni kívánt termékek feliratait, változtat-e vásárlási szokásain, elgondolkodik-e az "olcsó" termékek gazdasági károkozásáról. Akár igen, akár nem, a Plagiarius Múzeum minden látogatót sok szeretettel vár. Mi pedig kívánjunk nekik sikeres felderítést, széles médianyilvánosságot és lehetőleg minél kevesebb kiállítandó és díjazandó tárgyat.
Magunknak pedig kívánjunk egyre kevesebb álterméket, előre programozott termékhibát, garanciális javítást és problémát, ezzel együtt a beépített rendszerelemek minél hosszabb idejű, megbízható működését.

Till Gábor

Cikkünk forrása
a www.plagiarius.com oldal.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem