Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Fenntarthatóság

Szilágyi László |  7742

Lassan elérkezünk oda, hogy szinte nem lesz olyan szakcikkünk, amelynek kapcsán ne érintenénk valamilyen nézőpontból a fenntartható fejlődést. Vagy egy jogszabályi változás miatt, vagy egy technikai fejlesztés okán, de szinte minden területen irányadó elv lett a környezetvédelmi nézőpont, ami szerencsére az energiatakarékossággal kéz a kézben jár.

Üzemeltetők, figyelem!

Energiamegtakarítási lehetőségek a fűtési rendszerek kialakításában

Lantos Tivadar |  8438
1 1 5 (1)

Amikor az energiamegtakarítás kerül szóba egy fűtési rendszer esetében, akkor mindig a hőtermelő berendezés fogyasztáscsökkentésére gondolunk. Valóban, itt jelentkezhet a legnagyobb megtakarítás, azonban apróbb eredményeket a kiegészítő rendszerek energiacsökkentésével is elérhetünk, és sok kicsi sokra megy alapon az éves megtakarítás jelentős lehet. Nézzük meg a szivattyúk villamos fogyasztásának költségcsökkentési lehetőségeit hidraulikus, mechanikai, és elektrotechnikai szempontból.

GROHE RAPID SLX

A jövő már a fürdőszobában van

Támogatott cikk |  8154

A GROHE falsík mögötti WC-tartály-megoldása gyorsabb, erősebb, intelligensebb minden eddigi rendszernél. Ez megkönnyíti és okosabbá teszi nemcsak a szerelők, de a végfelhasználók életét is. Ezzel biztosítja, hogy a technológiai fejlődésnek semmi se álljon az útjába.

KNE-épületek fatüzeléssel

Keszthelyi István |  8079
1 5 (1)

A szakma lehetőségeit akár kedvezően is befolyásolhatja az az uniós jogszabály, amely kimondja, hogy 2020. december 31-ét követően csak közel nulla energiaigényű, azaz BB- besorolású épületek vehetők használatba. Magyarországon a rendelet előírásait csak 2022 június 30-ától kell alkalmazni, vagyis bő egy év haladékot kapott a szakma a szabályoknak való megfelelés alól. A szabályok közé tartozik az is, hogy a teljes energiafelhasználás 25 százalékát megújuló energiatermelésnek kell – adott esetben fatüzeléssel – biztosítania az épületben. Alábbi írásunk e direktíva részleteit és lehetséges következményeit járja körül. Általános alapelvünk szerint cikkeinkben egy-egy bonyolult számítás részletes levezetést, hosszú képleteket nem közlünk, de ezúttal szakítunk ezzel a szerkesztési elvünkkel, tekintettel a téma fontosságára.

Innováció a préstechnológiában

Székely Tamás |  7833

A mobil eszközök gyors fejlődése és térhódítása, a legkülönfélébb applikációk megjelenése innovatív fejlesztésre ösztönzött egy, a megbízhatóságáról, magas minőségű gyártástechnológiájáról és versenytársait megelőző megoldásairól elhíresült német présgép gyártó céget, hogy akkumulátoros eszközeihez kifejlesszen egy applikációt, mely hasznos adatokkal szolgál a présgép jelenlegi állapotáról, illetve az elvégzett présciklusokról. Az ingyenes applikáció NovoCheck App néven, magyar nyelven letölthető a Google Play Áruházból Android eszköz esetén, vagy App Store-ból Apple eszköz esetén.

Az épületgépész munkaruhája

Lantos Tivadar |  7448
3 4.67 (3)

A megfelelő munkaruha és cipő fontos a kényelmes és eredményes munkavégzés szempontjából. Nem utolsósorban bizalomgerjesztő megjelenést is kölcsönözhet használójának. Nézzük át, hogy az épületgépészet területén melyek lehetnek a döntő szempontok a megfelelő ruházat kiválasztásánál a szakembereknek.

Fenntartható fűtésszerelő

Szilágyi László |  7882

Messze túlnőtt a fenntartható fejlődés igénye egy ideológián, és bizony a divat jelzővel sem lehet említeni, mióta olyan szigorú direktívák határozzák meg a gyártók működését, amelyek egyértelműen ezeknek a céloknak az irányába mutatnak. Ma már szinte nincs olyan épületgépészeti termék, aminek a gyártását ne szabályoznák környezetvédelmi szempontok alapján. De vajon a szerelő is lehet fenntartható? Cikkemben erre keresek hétköznapi megoldásokat, javaslatokat a teljesség igénye nélkül.

Az egycsöves fűtés története

2. rész

Dr. Csoknyai István |  1048

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban olykor rendhagyó módon járunk el, hiszen nem egy régi tárgyat, berendezést vagy szerszámot mutatunk be, hanem egy technológiát. Az egycsöves fűtésről készült cikkünk második része következik.

Hőkamerák kiválasztása

Lantos Tivadar |  8122
1 5 (1)

A hőkamera használata ma már egyre elterjedtebb az épületgépészeti gyakorlatban. Elsősorban a rejtett, szabad szemmel nem látható hibák felderítésében van kiemelkedő szerepe. A technológiával könnyen láthatóvá válnak a kivitelezési problémák, a nem megfelelő anyaghasználat, a vízhálózati dugulások, csőtörések, anélkül, hogy rombolással feltárnánk az érintett területet.

Hőkamerák épületgépészeti vizsgálatokhoz

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  8007

Öt gyártó, a BOSCH, a Flir, a Guide, a Metrel és a Testo hat kamerájának jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

3D kandallók

Erdősi Csaba Németh Dániel |  7929

Egy kandalló nem csupán fűtőberendezés, hanem látványelem is. A lobogó tűz különleges hangulatot áraszt, nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé a három oldalról is üvegfallal rendelkező típusok (3D). Egy ilyen fűtőberendezés ugyanakkor praktikus is, kiváló biztonságot, másodlagos fűtési lehetőséget nyújt például új építésű, hőszivattyús ingatlanokban meghibásodás, üzemzavar idején. Tervezéskor és telepítéskor a szokásosnál is gondosabban kell ügyelni az ilyen berendezések frisslevegő-ellátására és megfelelő füstelvezetésére, erre a legmodernebb kandallók innovatív megoldásokat is kínálnak.

Műremek, Hilti-szalag, rezgéscsillapítás, csúszda

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  1398
4 5 (3)

Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Kaisai, Stiebel Eltron, ACO, Bosch, Daikin, HeatVentors, Vaillant

Júniusi hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  856
1

Megújult KAISAI Arctic hőszivattyúk, közösségi terek szellőztetése, új ACO Solid Plusz zuhanyfolyóka, új Bosch kazán, harminc éves a Daikin Magyarországon, magyar fázisváltós hőtároló, Vaillant ecoTEC plus IoniDetect termékcsalád.

Mérjünk zajt!

Appajánló

Papp Tibor |  10 534
2 4 (2)

Egyre több gyártó hirdeti berendezéseit az alacsony zaj, a „csendes” működés kihangsúlyozásával. De hogy mennyi is az a valahány decibel, és ez hogyan függ a telepítés körülményeitől (a felszerelés módja, a helyiség akusztikája, más gépek zaja stb.), sokszor csak méréssel deríthető ki. Természetesen van, amikor elengedhetetlen a professzionális zajszintmérő műszer használata (és tegyük hozzá: némi képzettség, gyakorlat a témában), de sokszor elegendő, ha kéznél van egy egyszerű ellenőrző mérőeszköz.

Klímaberendezések védelme

Lapostetőn elhelyezett villamos és épületgépészeti berendezések villamos veszélyei

Dési Albert |  8427
3 5 (3)

Egy klímaszerelő ma már nem lehet sikeres a pályáján anélkül, hogy ne legyen rálátása olyan szakmai kérdésekre, amelyek korábban a villanyszerelés tárgykörébe tartoztak. Cikkünkben azt vesszük sorra, hogyan védhetjük meg klímaberendezésinket a légköri eredetű villamos túlfeszültség, vagyis a közvetett, illetve közvetlen villámcsapás hatásaitól, és hogy miért van szükség épületgépész, illetve villamosipari szakember összehangolt működésére a szakszerű klímaszerelésben.

Hőszivattyús, 7 kW hűtőteljesítményű, légcsatornázható split klímák

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  773
1 4 (1)

Hat gyártó, a Daikin, a Giwee, a Gree, az LG, a Panasonic és a Samsung készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Célt ért a közös kiállás

Már szellőzési rendszerre is kérhető az állami támogatás

Erdősi Csaba |  632

A családok otthonteremtésével összefüggő egyes rendeletek módosításáról döntött a kormány. Ennek eredményeként bekerült a támogatható beruházások körébe a szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje. Új elemként megjelent a rendeletben a szennyvíztisztító ülepítő medence létesítésének támogatása is.

Helytakarékos hőszivattyú

Kompakt beltérik kis lakásokban

Lantos Tivadar |  7925

Hőszivattyút ma már a kisebb alapterületű lakásokba is érdemes beépíteni a beltér fűtésére és persze hűtésére. léteznek olyan készülékek, melyek integrált víztartályos beltéri egységgel rendelkeznek, így korszerűen, gazdaságosan üzemeltethetők, és a HMV ellátását is megoldják. Akár a konyhában is elhelyezhetők, „láthatatlan”, kényelmes működést biztosítva a felhasználóknak.

Izobután R600a

Háztartási hűtők hűtőközegei

Lantos Tivadar |  9893
1 5 (1)

Az újabb hűtőkészülékekben már megtalálható az izobután. Nézzük át ennek a gyúlékony hűtőközegnek a tulajdonságait, valamint a kezelését.

Fulladozó folyadékhűtő

Tervezési hibáktól hemzsegő sportkomplexum

Lantos Tivadar Bokor András |  8101

A nagyméretű folyadékhűtő gépek nem megfelelő kiválasztása, telepítése súlyos problémákat okozhat az épületgépészeti rendszerekben. Egy sportkomplexum megfelelő komfortja szempontjából például elengedhetetlen a kellő minőségű hűtés, frisslevegő-biztosítás. A sportolók és a lelátókon helyet foglaló nézők kényelmi szempontjait egyszerre kell kielégítenie a gépész tervezőnek, és kivitelezőnek. Ha ez nem sikerül, akkor a sportsikereket be fogja árnyékolni a kellemetlen tapasztalat, amit a gépészet okozott.