Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Az épületgépész munkaruhája

2021/6. lapszám | Lantos Tivadar |  49 |

Az épületgépész munkaruhája

A megfelelő munkaruha és cipő fontos a kényelmes és eredményes munkavégzés szempontjából. Nem utolsósorban bizalomgerjesztő megjelenést is kölcsönözhet használójának. Nézzük át, hogy az épületgépészet területén melyek lehetnek a döntő szempontok a megfelelő ruházat kiválasztásánál a szakembereknek.

Az esetek többségében a munkaruha egységes megjelenést is biztosít, ezzel jelezve a „hovatartozást”, melyik cégnek dolgozom, és ki is vagyok valójában. A munkaruha (vagy formaruha) és a munkavédelmi (vagy védő-) ruházat nem ugyanazt jelenti. Munkaruhának számít például egy ügyfélszolgálaton dolgozó munkatárs öltönye, amely nincs kitéve fizikai igénybevételnek, csupán az egységes megjelenést szolgálja. Védőruházat ugyanakkor az építőiparban szolgáló sisak vagy porvédő maszk, amely használata során megakadályozza a sérülést vagy az egészségkárosodást.

Természetesen a védőruha is lehet egységes megjelenésű, azaz egyúttal formaruházati funkciót is betölthet. Munkaruhát jogszabály szerint ma nem kötelező biztosítani a dolgozók számára, a vezető ezzel csak hozzájárulhat a könnyebb és kényelmesebb munkavégzéshez. Ezzel szemben védőruházatot viszont kötelező adnia (nem pedig választható) a cégvezetésnek, ha a munkavégzés azt megkívánja. Például a ruha jellegét tekintve egy kesztyű lehet a munkaruházat része, de lehet védőeszköz is – ebben az esetben a munkavégzés jellege az, ami eldönti a kesztyű „státuszát”. Ha például a dolgozó áramütés veszélyének van kitéve munkája során, akkor a védőkesztyűt már kötelező biztosítani a számára.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Munkaruha