Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLTanulságos történetek

Klímaberendezések védelme

Lapostetőn elhelyezett villamos és épületgépészeti berendezések villamos veszélyei

2021/6. lapszám | Dési Albert |  7847 |

Klímaberendezések védelme

Egy klímaszerelő ma már nem lehet sikeres a pályáján anélkül, hogy ne legyen rálátása olyan szakmai kérdésekre, amelyek korábban a villanyszerelés tárgykörébe tartoztak. Cikkünkben azt vesszük sorra, hogyan védhetjük meg klímaberendezésinket a légköri eredetű villamos túlfeszültség, vagyis a közvetett, illetve közvetlen villámcsapás hatásaitól, és hogy miért van szükség épületgépész, illetve villamosipari szakember összehangolt működésére a szakszerű klímaszerelésben.

A közelmúltban hazánk egyik településén egy négyszintes panelépület első emeletén lévő kétszobás lakás tulajdonosa – részben a nyári hőség, valamint a távfűtés beindítása előtti hűvös időszak miatt – duál split klímát, illetve szobánként 1-1 db mono splít klímát vásárolt és szereltetett fel egy, az épület lapostetejére elhelyezett kültéri egységgel.

A berendezés annak módja szerint, rendeltetésszerűen működött. Nyáron elutaztak két hétre nyaralni, a klímákat készenléti állapotban hagyták, majd, amikor a nyaralásból hazatértek, szerették volna a berendezést bekapcsolni, de az már nem működött. Felhívták a városban lévő szakszervizt, és kérték a hiba megállapítását, a berendezés üzemképessé tételét. A helyszínre érkező szakember műszeres vizsgálat után megállapította, hogy a beltéri egységek nyomtatott áramköri panelje, valamint a tetőn elhelyezett egység villamos része tönkrement, azokat a gyártó javítani nem engedi, kicserélésük szükséges, ami komoly költséggel jár.

A cikk még 7 282 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TanulságosVillámvédelem