Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Székely Tamás

 1263 | |

Székely Tamás cikkei

Székely Tamás

Préspofák és egyéb alkatrészek karbantartása

2022. november 3. |  623
3 5 (3)

Sokan tisztában vannak vele, hogy drága présszerszámukat, akár csak egy autót, rendszeresen kell szervizeltetni, különben megnő a meghibásodás kockázata, rosszabb esetben a berendezés javíthatatlanul tönkremegy. Arra már kevesebben ügyelnek, hogy nem csak magukat a présgépeket, hanem a préspofákat, gyűrűket, adapterpofákat is érdemes rendszeresen átnézetni. A szervizes tapasztalatok szerint ezek a részegységek már csak akkor kerülnek hozzájuk, amikor már nem működnek.

Székely Tamás

Présgépek ellenőrzése, karbantartása és az alkatrészeik cseréje

Hogy ne a MÉH-ben végezze a készülék

2022. március 2. |  951
1

Új év, új lehetőségek – és sok-sok, az idei évre betervezett munka. Így a tavaszi időszakban aktuálissá válik a szerszámok ellenőrzése, karbantartása. Ebben a cikkünkben a sokak által, sokat használt présgépek karbantartásáról, javításáról szeretnénk írni. Ezeket a gépeket működési mechanizmusuk szerint alapvetően két nagy csoportba soroljuk, hidraulikus vagy mechanikus belső szerkezetűek, melyeket mindkét esetben elektromotor hajt meg. Ezért ebben a cikkben a villamos motorok, a hidraulikus egységek és a mechanikus alkatrészek komponenseinek vizsgálatával foglalkozunk.

Székely Tamás

Innováció a préstechnológiában

2021. június 1. |  7821

A mobil eszközök gyors fejlődése és térhódítása, a legkülönfélébb applikációk megjelenése innovatív fejlesztésre ösztönzött egy, a megbízhatóságáról, magas minőségű gyártástechnológiájáról és versenytársait megelőző megoldásairól elhíresült német présgép gyártó céget, hogy akkumulátoros eszközeihez kifejlesszen egy applikációt, mely hasznos adatokkal szolgál a présgép jelenlegi állapotáról, illetve az elvégzett présciklusokról. Az ingyenes applikáció NovoCheck App néven, magyar nyelven letölthető a Google Play Áruházból Android eszköz esetén, vagy App Store-ból Apple eszköz esetén.

Székely Tamás

Félreértések és tévhitek a HMV cirkulációs hálózatok körül

2015. május 4. |  24 031
3 5 (2)

Az utóbbi időben több cikk is megjelent különböző épületgépész médiákban a HMV (használati meleg víz) cirkuláció témájában. Ez egyrészt üdvözlendő, hisz azt jelenti, egyre többen látják a téma fontosságát, ugyanakkor több olyan dologgal is találkoztam, ami kiegészítést, illetve némi korrekciót igényel. Itt most nem szeretném ismételten leírni (kicsit más szavakkal), mi is a HMV cirkuláció és annak szabályozásának módjai, sokkal inkább koncentrálnék néhány olyan részletre, amelyek általában nincsenek kifejtve, vagy félreértést okoz(hat)nak. A témát elsősorban hidraulikai, illetve energia-megtakarítási szempontból járom körül.

Állandó térfogatáramú hidraulikai hálózatok

2012. december 11. |  4267

Állandó térfogatáramú rendszereket mind a mai napig igen gyakran alkalmaznak FC-s fűtési-hűtési hálózatokban. Ezek a rendszerek – történeti fejlődésüket tekintve – ősi műszaki megoldásnak számítanak. Elterjedésük közvetlenül a fan-coil berendezések megjelenésétől datálódik, az 1950-es évek közepétől. Abban a korban a komfortérzettel szemben állított követelmények még elég alacsonyak voltak, és az energia ára is rendkívül olcsó volt. Érthető tehát, hogy a tervezők előszeretettel használták ezt a megoldást, hisz – automatikus szabályzók hiányában is – a hidraulika viszonylag egyszerűen, statikus berendezésekkel kézben tartható volt. A helyzet azonban az elmúlt években (évtizedekben) jelentősen megváltozott, és ma már kizárólag a változó térfogatáramú rendszerek terjednek. Ennek elsődleges oka az energiaárak emelkedése és komfortkövetelmények növekedése. Sok tervező mégis mind a mai napig használja az állandó térfogatáramú rendszert, abban a hiszemben, hogy a hidraulika ezzel a rendszerrel valóban kezelhető. Jelen cikkemben szeretném erről a tévhitről fellebbenteni a fátylat, és bemutatni a valós hidraulikai problémákat.