Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Eszközeink

Présgépek ellenőrzése, karbantartása és az alkatrészeik cseréje

Hogy ne a MÉH-ben végezze a készülék

2022/3. lapszám | Székely Tamás |  936 |

Présgépek ellenőrzése, karbantartása és az alkatrészeik cseréje

Új év, új lehetőségek – és sok-sok, az idei évre betervezett munka. Így a tavaszi időszakban aktuálissá válik a szerszámok ellenőrzése, karbantartása. Ebben a cikkünkben a sokak által, sokat használt présgépek karbantartásáról, javításáról szeretnénk írni. Ezeket a gépeket működési mechanizmusuk szerint alapvetően két nagy csoportba soroljuk, hidraulikus vagy mechanikus belső szerkezetűek, melyeket mindkét esetben elektromotor hajt meg. Ezért ebben a cikkben a villamos motorok, a hidraulikus egységek és a mechanikus alkatrészek komponenseinek vizsgálatával foglalkozunk.

A présgépek esetében egy nagyon fontos gyártói előírás létezik. A présgépnek tengelyirányban mérve teljes biztonsággal tudnia kell előállítani a 32 kN tolóerőt, melyet a préspofákon keresztül ad át egy-egy présidomnak. Ezeken kívül léteznek még, bár gyártásban már nincsenek, de kivitelezői használatban előfordulnak 45 kN tolóerővel rendelkező présgépek, melyek d 76 mm feletti fém idomok préselésére lettek elsősorban kifejlesztve, illetve 100 kN tolóerőt előállító gépek is. Ezekre elsősorban a préseléshez használt présgyűrű-technológia miatt volt szükség. De napjainkban már a présgyűrűk tervezése, gyártástechnológiája is annyira megváltozott, hogy a 32 kN erő is elegendő a d 76–108 mm mérettartományban a fém idomok préseléséhez (fontos: ez gyártófüggő).

A cikk még 17 160 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerszámok