Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2022. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A szerelő legjobb barátja

Szilágyi László |  548

Mivel a barátainkat mi magunk választjuk, így az ő viselkedésükből, stílusukból sokszor következtethet környezetünk a mi személyiségünkre is. Még a közmondása is erre utal: „Madarat tolláról, embert barátjáról!”. De ki lehet a szerelő legjobb barátja? Természetesen azok a szerszámok, amelyekkel mindennap dolgozik és amelyek segítik a napi kihívások teljesítésében.

Présgépek ellenőrzése, karbantartása és az alkatrészeik cseréje

Hogy ne a MÉH-ben végezze a készülék

Székely Tamás |  958
1

Új év, új lehetőségek – és sok-sok, az idei évre betervezett munka. Így a tavaszi időszakban aktuálissá válik a szerszámok ellenőrzése, karbantartása. Ebben a cikkünkben a sokak által, sokat használt présgépek karbantartásáról, javításáról szeretnénk írni. Ezeket a gépeket működési mechanizmusuk szerint alapvetően két nagy csoportba soroljuk, hidraulikus vagy mechanikus belső szerkezetűek, melyeket mindkét esetben elektromotor hajt meg. Ezért ebben a cikkben a villamos motorok, a hidraulikus egységek és a mechanikus alkatrészek komponenseinek vizsgálatával foglalkozunk.

Kémények

Segítség a gyakorlatban V.

Ing. Pavel Ulrich |  792

Ez a cikk a kéményépítés szerelési hibáira és hiányosságaira összpontosít, különös tekintettel a rozsdamentes acél és az épített/falazott kéményrendszerekre. A cikkben szereplő kiválasztott fényképek valós életből vett példákat mutatnak be.

Amit a nézők nem látnak, de éreznek

Bepillantás a budapesti MVM Dome épületgépészeti kulisszái mögé

Ágoston István Szakál Szilárd |  1143

Manapság már nem igazán építenek kizárólag egy sportág számára sportcsarnokot, hiszen az nem lenne túl gazdaságos. Egy épületnek kell tehát fogadnia a kézilabdát és az asztaliteniszt, a medencés sportágakat és a jégkorongot – hogy csak néhány olyan eseményt említsünk, amely például gyökeresen eltérő légállapotot és hőmérsékletet igényel. A multifunkciós csarnokok szépségét épületgépészeti szempontból éppen az jelenti, hogy képesek rendkívül rugalmasan, az éppen elvárt igényeknek megfelelően üzemelni. Ehhez persze gondos tervezésre és szakszerű kivitelezésre, no meg hozzáértő üzemeltetésre van szükség.

Okosgépház családi házaknak

A cél az energiatakarékos, komfortos fűtés és hűtés

Dezső Péter |  756

Egy családi ház okosgépházának épületgépészeti kivitelezései során törekedni kell arra, hogy energiatakarékos megoldásokat kínáljunk az egyre növekvő felhasználói igények mellett. Az okosgépház mint távelérhető, szabadon programozható szabályozási rendszer egyszerre kezeli a CAN-BUS, Modbus, KNX-BUS, M-BUS, DL-BUS és CORA hálózatokat, így kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb épületgépészeti eszközöket.

Pár szó a tervezők, beszerzők felelősségéről

Különösen a közintézményekben

Azari Katalin Erdősi Csaba |  764

Az EU nemrégiben két új vegyület monitorozására hívta fel a tagországokat a szolgáltatott ivóvízben. Egyelőre nem tudjuk, hogy a két szóban forgó vegyület megtalálható-e a vezetékes ivóvízben, épületgépészként azonban tehetünk azért, hogy a csapból kifolyó víz biztosan tiszta és egészséges legyen. Egyrészt a régi csövek (ólom pl.) cseréjével, másrészt a megfelelő, valóban tanúsított utólagos szűrők használatával.

Áprilisban ismét CONSTRUMA

Támogatott cikk |  464

A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 10. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás 2022-ben április 6-10. között várja a kiállítókat, látogatókat. Az áprilisi kiállítási csokorra a tervezett 5 pavilon nagy részét már lefoglalták a bejelentkezett cégek, már zajlik a helyek osztása, egyeztetése.

Tágulási tartályok a gyakorlatban

Lantos Tivadar |  928
1 4 (1)

Ezen újság hasábjain az utóbbi időben többször is foglalkoztunk a tágulási tartályokkal. Ez a látszólag egyszerű szerkezet sok probléma forrása lehet a zárt hűtési/fűtési rendszerek, illetve HMV rendszerek esetén.

Megbízunk a műszerekben

Erdősi Csaba |  425

Megnyugtató végeredménnyel zárult az a szavazásunk, amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy online kiadásunk olvasói mennyire elkötelezettek a műszeres vizsgálatok mellett, használják-e a modern méréstechnika nyújtotta lehetőségeket gázkészülékek karbantartása során. Nos, a válaszadók többsége igen.

Recept a higiénikus és egészséges nagykonyhákhoz

Kőhegyi Erika |  525

Az élelmiszerek minősége, az élelmiszerbiztonság, a személyzet szaktudása és lojalitása, valamint az ételkészítéshez használt berendezések kulcsfontosságúak minden éttermi, konyhai vállalkozás számára. Ezzel szemben a konyha infrastruktúráját, annak hatását gyakran alábecsülik, sőt esetenként figyelmen kívül hagyják. Holott a higiénikus és egészséges nagykonyha a higiénikus szennyvízkezeléssel kezdődik.

Elektromos fűtőtestek, villanykályhák

Dr. Chappon Miklós |  798
1 5 (1)

Az elektromos fűtőtestekkel határterülethez érkezett az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunk. Határterülethez, hiszen ezek a berendezések az épületgépészeti és a villamos szakma „kereszteződései”, mindazonáltal nagyszerű kiegészítő fűtést jelentettek tüzelőhiány, túl nagy hideg esetén, illetőleg átmeneti időjárási feltételek között, amikor rövid idő alatt lehetett temperálni a szobát.

Alacsony építésmagasságú, vizes padlófűtési rendszerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  680

Öt gyártó/forgalmazó, az Oventrop, a Merkapt, a KE KELIT, a REHAU és az Uponor termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Innováció, deszka, fűtés, eső, hogyishívják, statika, káosz

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  1730

Innováció, deszka még kéne rá, kellett valami fűtés, eső, kínálat, véső+flex+statika, káosz. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Gree, Almeva

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  575

Tovább bővül a Gree Versati III hőszivattyúk termékpalettája, a teljes teljesítményválaszték megtalálható az új modellből. Neutralizációs doboz az Almevától, amely semlegesíti a kondenzációs kazánokból származó savas kondenzátumot.

Célkeresztben a levegő-víz hőszivattyúk

Jótanácsok, nem csak kivitelezőknek vagy kereskedőknek

Kaloczkai Sándor |  761
1 3 (1)

Köszönhetően egyebek mellett a 2021. év végén kiírt pályázati lehetőségnek, kijelenthetjük, hogy a hétköznapi emberek számára is egyre ismerősebben cseng a levegővíz hőszivattyú szóösszetétel, amely megjelenését követően nagy érdeklődésnek örvendett. Szinte már a csapból is ez a téma folyik, ennek megfelelően sokan gondolják azt, hogy kellően jártasak a témában, mely a gyakorlatban ugyanakkor számtalan hiba forrását képezi. A levegő-víz hőszivattyú – mint lehetséges fűtési/hűtési megoldás – valóban nem új keletű, hazánkban is évtizedes múltra tekint vissza használata.

Léptem

Mekkora az ökológiai lábnyomunk?

Papp Tibor |  565

Bolygónk megóvása közös ügyünk, ezért elengedhetetlen, hogy megismerjük Földünkre gyakorolt hatásunkat, és fenntartható életmód kialakítására törekedjünk. Saját ökolábnyomunk méretének meghatározásához a WWF Magyarország Alapítvány megspórolt nekünk egy csomó számolást: itt a WWF Léptem app, amely kiszámolja egyéni lábnyomunkat, valós magyarországi adatokra támaszkodva, és ad mindennapi tippeket annak csökkentésére.

Hordozható, általános hűtőközeg-lefejtők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  593

Táblázatunkban öt gyártó, a Fieldpiece, a Mastercool, a Refco, a Rothenberger és a VALUE készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Nettó nulla a hűtéstechnikában 1.

A minél zöldebb hűtőközegek és -berendezések felé halad a világ

Erdősi Csaba |  626

A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság közzétette honlapján az Environmental Investigation Agency (a továbbiakban: EIA) nettó nulla hűtéstechnológiával kapcsolatos tájékoztató anyagának magyar nyelvű fordítását. Cikkünk ennek felhasználásával készült.

Polar Optimum

Az optimális klíma otthonodba

Támogatott cikk |  895

A Polar márka megalkotásakor, 2016-ban, ezt a mondatot szegeltük az ajtófélfánkra: „A közép-kelet európa i igényekre optimalizált.” Az indulás óta eltelt 6 évben pedig le sem vettük szemünket erről az agendáról. Folyamatosan arra törekszünk, hogy a Polar olyan műszaki tudású készülékeket kínálhasson, amelyek a régió piaci igényeit maximálisan kielégíti Ráadásul mindezt úgy, hogy a kimagasló ár-érték arányt is biztosítani tudja.

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

Bokor András Lantos Tivadar |  6595
1 5 (1)

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.