Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Kaloczkai Sándor

 771 | |

Kaloczkai Sándor cikkei

Kaloczkai Sándor

Túl a családi méreten

Levegő-víz hőszivattyúk alkalmazási lehetőségei a lakossági felhasználáson kívül

2023. június 1. |  559
1

Ha levegő-víz hőszivattyúra gondolunk, sokunk szeme előtt egy kisebb, családi házas igényekre szolgáló berendezés képe jelenik meg, legyen szó akár monoblokkos, akár split kialakítású eszközről. Pedig sok olyan 16–24 kW-os berendezés kapható a piacon, amelyek gyári vagy egyedi kaszkádvezérléssel ipari igényeket is ki tudnak elégíteni. Ezekről lesz most szó.

Kaloczkai Sándor

VRF rendszerek kiválasztása és kivitelezése

2023. április 4. |  592
4 5 (3)

A VRF egy angol betűszó, amely a változó hűtőközegáramlást (variable refrigerant flow) rejti. A VRF-rendszerek lényege, hogy legyen szó bármekkora épületről is, minden beltéri egység pontosan annyi hűtőközeget kap, amennyire szüksége van. Bár a magyar piacon megfelelő kereskedelmi háttér és telepítői tapasztalat is fellelhető, mégis találkozunk szakszerűtlen kivitelezéssel. Az alábbi cikkben azt foglaljuk össze, hogyan kerülhetők el a telepítési hibák.

Kaloczkai Sándor

Célkeresztben a levegő-víz hőszivattyúk

Jótanácsok, nem csak kivitelezőknek vagy kereskedőknek

2022. március 2. |  779
1 3 (1)

Köszönhetően egyebek mellett a 2021. év végén kiírt pályázati lehetőségnek, kijelenthetjük, hogy a hétköznapi emberek számára is egyre ismerősebben cseng a levegővíz hőszivattyú szóösszetétel, amely megjelenését követően nagy érdeklődésnek örvendett. Szinte már a csapból is ez a téma folyik, ennek megfelelően sokan gondolják azt, hogy kellően jártasak a témában, mely a gyakorlatban ugyanakkor számtalan hiba forrását képezi. A levegő-víz hőszivattyú – mint lehetséges fűtési/hűtési megoldás – valóban nem új keletű, hazánkban is évtizedes múltra tekint vissza használata.