Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKLKlímatechnika

Célkeresztben a levegő-víz hőszivattyúk

Jótanácsok, nem csak kivitelezőknek vagy kereskedőknek

2022/3. lapszám | Kaloczkai Sándor |  778 |

Célkeresztben a levegő-víz hőszivattyúk

Köszönhetően egyebek mellett a 2021. év végén kiírt pályázati lehetőségnek, kijelenthetjük, hogy a hétköznapi emberek számára is egyre ismerősebben cseng a levegővíz hőszivattyú szóösszetétel, amely megjelenését követően nagy érdeklődésnek örvendett. Szinte már a csapból is ez a téma folyik, ennek megfelelően sokan gondolják azt, hogy kellően jártasak a témában, mely a gyakorlatban ugyanakkor számtalan hiba forrását képezi. A levegő-víz hőszivattyú – mint lehetséges fűtési/hűtési megoldás – valóban nem új keletű, hazánkban is évtizedes múltra tekint vissza használata.

A szóban forgó termékcsoportban megnövekedett forgalmat tapasztalhattak a forgalmazók az utóbbi években, s ez a nagy volumenű eladási darabszámoknak köszönhetően rávilágított arra, milyen sok esetben hiányoznak a szakszerű épületgépészeti tervek és/vagy a szakszerű kivitelezés a telepített gépek esetében. A megfelelő tervezés és a helytelen kivitelezés, a rendszerek hibás működését és ezzel párhuzamosan a végfelhasználók elégedetlenségét eredményezi, melyet a szereplők igyekeznének elkerülni, megelőzni.

Mindenekelőtt szükséges leszögezni, hogy egy levegő-víz hőszivattyú önmagában sem egy egyszerű berendezés, ám ha figyelembe vesszük, hogy a levegő-víz fűtési/hűtési rendszernek további, meghatározó elemei is vannak – úgymint primer kör, padlófűtéses körök, HMV termelés, épületautomatika –, akkor könnyen beláthatóvá válik, hogy ez egy bonyolult rendszer, így minden rendszerelem hatással lehet a többire is. Összegzésként elmondható, hogy ez az épületgépészeti szempontból kiemelt fontosságú berendezés, márkanévtől függetlenül sokszor kerül jogtalan kritika középpontjába, melynek oka a beruházás és kivitelezés gondatlan előkészítése, illetve megvalósítása.

A cikk még 4 524 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hőszivattyú

Kapcsolódó