Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKL

Hőszivattyú csak fűtésre?

2021/11. lapszám | Csizmazia Gábor Erdősi Csaba |  4013 |

Hőszivattyú csak fűtésre?

Egy biztos, a szomszédokat nem fogja idegesíteni a hangjával, mivel csak egy mozgó alkatrészt tartalmaz, a kompresszort, azt is a beltéri egységben helyezték el – szokatlan formáján kívül talán ez jellemzi a legtömörebben azt a svéd eredetű hőszivattyús megoldást, amely megpróbál most idehaza is piacot nyerni. A termék neve, magyar fordításban „jégoszlop”, a kültéri egység formájára és lefagyott állapotára egyszerre utal, ez utóbbi ugyanis itt természetes üzemállapot.

Egyre növekszik a világon a hőszivattyúk száma, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy adott éghajlati, hőmérsékleti viszonyok közepette milyen konstrukciójú berendezést választunk. Ami remekül működik mondjuk Észak-Európában, az alkalmatlannak bizonyulhat kontinentális, pláne mediterrán viszonyok között. A hazai piacon most egy olyan termék próbál gyökeret verni, amely Svédországban és Írországban már fényesen bizonyított. Kérdés, idehaza mekkora sikerre számíthat, de ennek felesleges latolgatása helyett nézzük meg inkább, hogyan működik a „jégoszlop”.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hőszivattyú