Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. április

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ISH 2023

Szilágyi László |  332
1

A frankfurti épületgépész kiállítás a hazai szakemberek számára mindig egyértelmű irányt mutat az aktuális trendekről és a várható műszaki megoldásokról. A gyártók mindig ilyenkor mutatják be prototípusaikat és a legújabb fejlesztéseiket, s ez egyben előrejelzést is mutat számunkra azzal kapcsolatban, milyen termékkínálatot hoz a jövő, mely termékeket lehet bevezetni a hazai piacra. A kiállítás első három napján több száz gyártó standján igyekeztem minél több termékújdonságot megismerni – és a látottakból levonni valamilyen jól meghatározható tanulságot.

Elektromos padlófűtés

Kendőzetlenül a témáról

Sasi Gábor |  640
4 1 4.67 (3)

Kevés megosztóbb terület van az épületgépészet világában, mint az elektromos padlófűtésé. Bár több olyan felhasználóval is találkoztam az elmúlt években, akik 20-22 éve megelégedéssel üzemeltetnek elektromos padlófűtést, én magam 2016-ban találkoztam az első ilyen rendszerrel. Az, hogy az elektromos padlófűtés egy jól használható alternatívát képvisel-e, azt sok esetben az ingatlan vagy a végfelhasználó lehetőségei is meghatározzák. A teljesebb kép érdekében, a következőkben vizsgálat alá vettük azokat a tényezőket, amelyeket célszerű figyelembe venni a mérlegelés során. Úgymint a telepítés körülményeit, a beruházás költségeit és a felhasználás lehetőségeit.

Öntanuló szobatermosztátok

A rezsicsökkentés alapvető eszközei

Várföldi Róbert |  424
1

A szobatermosztátok változatlanul a legáltalánosabban alkalmazott központi helyiséghőmérséklet-szabályozók a lakások, házak és irodák esetében. Az, hogy pl. programozható termosztátok kifejezés alatt mennyire sokféle terméket lehet érteni, jól mutatja az e havi áttekintő táblázat is, amelyben megtalálható 20 000 Ft körüli és közel 100 000 Ft nettó árú termék egyaránt. Nyilván fontos a külcsín, a modern, „szexi” megjelenés és a látványos nagy LCD-kijelző megléte, de szabályozástechnikai és energiahatékonysági tekintetben ennél sokkal fontosabb a belbecs, a pontos hőmérséklet-szabályozási képesség, mert csak így biztosítható mindig az elvárt hőmérséklet pontos tartása, ezáltal a megfelelő komfort, sőt ezekből adódóan az energiatakarékos működés is egyben.

Alapfokú kondenzvíz-diagnosztika

Mit mond el a kondenzátum „kinézete” egy gázkazánról?

Lantos Tivadar |  751
5 4.6 (5)

A kondenzátum minősége és mennyisége is igen árulkodó lehet. Nem mindegy a szín, milyen lerakódások, maradványok vannak benne. A rovarok, bogarak jelenléte is árulkodó lehet.

Olcsó és sablonos tervezés

Egy tervező három hőszivattyús munkája is a bíróságon kötött ki

Bokor András Lantos Tivadar |  875
6 4.83 (6)

Hőszivattyús épületeket tervezni nem egyszerű feladat, talán nem is megy elsőre minden mérnöknek. Pláne, ha a használati melegvizet is ezeknek a berendezéseknek kell ellátnia. Soron következő szakértői történetünkben a hőszivattyúk buktatóira hívjuk fel olvasóink figyelmét.

Hőszivattyúk kiválasztásának kérdései

Monovalens vagy bivalens rendszer mellett tegyük le a voksunkat?

Szabó Ákos |  505
4 4.5 (2)

E hasábokon korábban már esett szó arról, hogy amikor hűszivattyús hűtésről/fűtésről beszélünk, mindig érdemes rendszerben gondolkodunk. Az adottságok és a célunk alapján számos szempontot kell figyelembe vennünk, így természetesen azt is el kell döntenünk, hogy tisztán hőszivattyús üzemmódú (monovalens) vagy hőszivattyús és valami egyéb kombinációjából adódó (bivalens) rendszer mellett tesszük-e le voksunkat.

Polifoszfát patronok

Egy megoldás az elvízkövesedés ellen

Lantos Tivadar |  563
3 5 (3)

A kisméretű foszfátadagolók jó megoldások lehetnek olyan háztartási készülékek elvízkövesedésének megakadályozására, melyek a hálózati vizet használják. A villanybojlerek, az átfolyós vízmelegítők, de akár a mosógép fűtőszálainak, hőcserélőinek is legnagyobb ellensége a vízkő. De nem helyettesíthetik a normál hálózati vízkezelőket, víztisztító berendezéseket.

A bojlerek és a villanyszerelés

Lantos Tivadar |  620

Amikor egy új építésű ingatlanba szeretnénk villanybojlert szerelni, általában nem okoz sok problémát a villanyszerelés. Nem úgy, mint ha például termofor gyűjtőkéményre kapcsolt gázüzemű vízmelegítő végzetes meghibásodásakor akarunk villanybojlerre váltani – ám a falban lévő vezetékek elavultak, gyengék. Cikkünkben kitérünk rá, hogy a villanybojlereket többféle tarifával is üzemeltethetjük, ám ennek különös jelenséget ad az öntanuló, a fogyasztási szokásainkhoz igazodó üzemű okosbojlerek megjelenése.

80-120 literes villanybojlerek

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  354

Hat gyártó, az Ariston, a Bosch, az Eldom, a HAJDU, a Stiebe és a Thermex termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Hol vannak az épületgépész nők?

Erdősi Csaba |  699
1 5 (1)

Ma már az épületgépészeti szakma számos területén találkozhatunk a szebbik nem képviselőivel. A szerelők, szervizesek, karbantartók között azonban elvétve találunk csak hölgy kollégákat. De vajon mi ennek az oka? Megszokás? Vagy megbújik mögötte az is, hogy a férfiak nem látnak szívesen női kollégát maguk körül? Online olvasóinkat szavazásra kértük a témában, íme, az eredmény!

Gépészettel a klímacélokért

A 2023-as ISH középpontjában a környezettudatosság és fosszilis energiahordozóktól való függés csökkentése állt

Erdősi Csaba |  256

A szén-dioxid-kibocsátás visszafogása, a megújuló energiaforrásokra való átállás, illetve az ezekhez szükséges technológiák álltak a világ talán legnagyobb épületgépészeti (ez magában foglalta a hűtési, fűtési, légkezelési és vízellátási megoldásokat is) szakkiállítása, a frankfurti ISH középpontjában. Az 54 országból érkezett 2025 kiállító termékeinek teljeskörű feldolgozásához több kötetnyi papírra lenne szükségünk, így egyelőre csak felvillantani tudunk bármit az ott látottakból, azzal, hogy későbbi lapszámainkban még „vissza-visszatérünk” Frankfurtba.

Dizájn Plusz az ISH-n

Erdősi Csaba |  286

A frankfurti IHS-n minden évben díjazzák magas fokú technikai innovációt a különleges formatervvel ötvöző terméket. Az idei vásáron a zsűri 32 nyertest hirdetett, mi pedig ebből a harminckettőből állítottunk össze egy csokorra valót a saját szubjektív értékítéletünk alapján.

Víztornyok

Dr. Szánthó Zoltán |  750

A víztornyok alapvető feladata az ivóvíz közműhálózat vizének tárolása, ezzel a víz termelése és a fogyasztás közötti eltérés kiegyenlítése. A víztornyok egyben energiatárolók is, hiszen magas elhelyezésüknél fogva a közlekedő edények törvényét kihasználva helyzeti energia formájában tárolják a víz fogyasztóhoz való eljuttatásához szükséges energiát. A víztornyoknak fontos szerepük van a hálózat nyomásviszonyainak kiegyenlítésében is, ezért azt lehetőség szerint igyekeznek a hálózat alkalmasan megválasztott, lehetőleg a betáplálástól távolabbi pontján elhelyezni.

Klíma, radiátor, malac, statika, asztal, mozgólépcső

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  845

Ne szóljunk a klímásnak? Egy szakember számára nincs lehetetlen. Elakadt a szavunk… Amiről a statikusnak nem kell tudnia. Terülj-terülj asztalkám! Mozgólépcső. Leválasztott ikerházfél. Aki tudja mi ez, írja meg nekünk! Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Xylem, Gree, Saunier Duval, Almeva

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  327

Innovatív szivattyúk a Xylemtől, Gree Smart R légkondicionáló, Saunier Duval termékkatalógus, hatékony részecskeszűrés az Almevától.

Centrometal fűtéstechnika

Észak-Horvátországból az európai piacokra

Támogatott cikk |  430
1

A Centrometal d.o.o. cég elmúlt közel hat évtizede egy ízig-vérig közép-európai történet, mely az észak-horvátországi Macinec-ben kezdődött 1965-ben, az akkori Jugoszláv szocializmusban. Macinec az első világháború lezárásáig Zala megye legdélibb fekvésű területén feküdt Miksavár néven. Az első világháborút lezáró döntések következtében került a jelenlegi formáját több lépésben elérő, mai Horvátországhoz.

Amit az ipari porszívókról tudni érdemes

Szilvási-Kassai Eszter |  498
1 4 (1)

Hosszú utat jártak be az ipari porszívók az első, 13,5 tonnát nyomó darabtól kezdve a mai kompaktabb változatokig. Napjainkban ráadásul ezek az eszközök rendkívül nagy terhelésnek vannak kitéve, így nem mindegy, hogy vásárlási döntésünket milyen szempontok alapján hozzuk meg. Az áttekintő táblázatunkban és jelen cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb információkat az ipari porszívókról, hogy a legmegfelelőbb gépet válasszuk a mindennapos munkavégzéshez.

Amikor a komfort és a design találkozik

Plafond XD aktív klímagerenda hotel- és hálószobában, irodában

Támogatott cikk |  424

A magyar építőipar ban egyre gyakrabban alkalmazott megoldás az aktív klímagerendás rendszer. A „közel nulla” energiafelhasználású épületek, a 7/2006 TNM rendeletben meghatározott minimum friss levegő igények magasabb energetikai, műszaki elvárásokat fogalmaznak meg az épületeinkkel, berendezésekkel kapcsolatban. Mindez kedvez az energiahatékony gerendás rendszerek terjedésének.

~40 literes, száraz-nedves ipari porszívók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  291

Táblázatunkban hét gyártó, a Kärcher, a Bosch, a HiKOKI, a Makita, a Metabo, a Milwaukee és a NILFISK készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

VRF rendszerek kiválasztása és kivitelezése

Kaloczkai Sándor |  554
4 5 (3)

A VRF egy angol betűszó, amely a változó hűtőközegáramlást (variable refrigerant flow) rejti. A VRF-rendszerek lényege, hogy legyen szó bármekkora épületről is, minden beltéri egység pontosan annyi hűtőközeget kap, amennyire szüksége van. Bár a magyar piacon megfelelő kereskedelmi háttér és telepítői tapasztalat is fellelhető, mégis találkozunk szakszerűtlen kivitelezéssel. Az alábbi cikkben azt foglaljuk össze, hogyan kerülhetők el a telepítési hibák.