Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Alapfokú kondenzvíz-diagnosztika

Mit mond el a kondenzátum „kinézete” egy gázkazánról?

2023/4. lapszám | Lantos Tivadar |  655 |

Alapfokú kondenzvíz-diagnosztika

A kondenzátum minősége és mennyisége is igen árulkodó lehet. Nem mindegy a szín, milyen lerakódások, maradványok vannak benne. A rovarok, bogarak jelenléte is árulkodó lehet.

Elöljáróban tisztázzuk azt, hogy mi is az a kondenzátum, egy kondenzációs kazán esetében. A kazánok másodlagos hőcserélője lehetővé teszi, hogy az égés során távozó füstgáz hőjét visszanyerjük. Mindeközben a füstgázban jelen lévő vízgőz, pára lecsapódik, és kondenzátumként felhalmozódik a készülékben. A kondenzátum mindig korrozív. Ez azért van így, mert gyakorlatilag nincs benne oldott anyag és – ami a legfontosabb – savas kémhatású. Tekintet nélkül a használt tüzelőanyagra, a kazánban az égéskor termelődő füstgázok mindig tartalmaznak savas gázokat, pl. nitrogén-oxidokat (NOx) és kén-dioxidot. Vízben oldva ezekből a füstgázokból ásványi savak keletkeznek. A füstgázban levő savas gázok mennyiségétől függően a kapott kondenzátum pH-ja akár 5,0 is lehet. Összehasonlítva azonban a kondenzátum kevésbé agresszív, mint az ecet, vagy mint a szénsavas üdítőitalok, de hosszú távon a fémes hőcserélők felületével reakcióba lépnek.

A cikk még 8 007 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

karbantartáskazánkondenzációs kazán

Kapcsolódó

„Salakszörny” a gázkazánban

„Salakszörny” a gázkazánban

A karbantartás sokéves elmaradása miatt ökölnyi törmelékkupaccá mállott a szigetelés