Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A karbantartott gázkészülékek kevesebbet fogyasztanak

2022. szeptember 22. | Lantos Tivadar |  1757 |

A karbantartott gázkészülékek kevesebbet fogyasztanak

A gáz fűtőberendezések őszi átvizsgálása elengedhetetlen. Nemcsak a takarékosabb üzem miatt, hanem az élet- és vagyonbiztonság miatt is. Egy elhanyagolt készülék akár 30-50 százalékkal is több gázt fogyaszthat, a szivárgó berendezések pedig lakástüzeket okozhatnak. A konvektorokat, gázüzemű vízmelegítőket, fali gázfűtőket, Héra égőket is karban kell tartani, csakúgy, mint a gázkazánokat.

Kell a törődés

Nem indult be még igazán a fűtési szezon, de a szénmonoxid-mérgezések megelőzésére is gondolnunk kell. Be kell szerezni a megfelelő CO-riasztó berendezéseket, mert ezek életmentőek lehetnek. Óvakodni kell a túl olcsó karbantartásoktól, mert azok inkább hamis biztonságérzetet, és a legváratlanabb pillanatban a gázkészülékek meghibásodását eredményezhetik. Ma a piacon egy tisztességes ellenőrzés gázkonvektor esetén 10-15 ezer forint körül mozog, Héra égők esetén 20 ezer forint. Nyílt égésterű gázkazánok, vízmelegítők 20-25 ezer forintos áron kerülnek karbantartásra. A legkölcségesebb, és a legtöbb odafigyelést a kondenzációs kazánok igénylik, az ilyen készülékek átvizsgálása 30-35 ezer forintos költség. Tény az, hogy 5-6 ezer forintért nem lehet ma már szakszerű karbantartást végezni. Ezért az ilyen munkát minimum gyanúval kellene fogadnia a felhasználóknak. De mit is kapunk a pénzünkért?

Konvektorvizsgálat esetén egy kompresszoros tisztítás, az őrláng és a főfúvoka tisztítása, a gyújtóelektróda beállítása, valamint a gázszivárgás műszeres ellenőrzése foglalhatók bele az összegbe. Érdemes a környezeti CO vizsgálatát is megtenni, mert a repedt konvektordob balesetet okozhat. Héra égőknél is alaposan kell eljárni, azonban ha szakszerűek akarnánk lenni, akkor egy cserépkályhás szakemberrel is át kellene nézetnünk a berendezést legalább kétévente. Ne maradjon el az ingyenes kéményellenőrzés sem, mely a katasztrófavédelem szakembereinél kérvényezhető.

Gázkazánok

Zárt égésterű kazánok közé tartoznak a turbós készülékek, valamint a korszerű kondenzációs gázkazánok. De ide tartoznak a parapetes konvektorok, valamint a régi ZC típusjelzésű FÉG készülékek is. Általánosságban elmondható, hogy a turbós gázkazánok karbantartása majdnem úgy történik, mint a kéményes, vagy nyílt égésterű gázkazánoké. Azzal a különbséggel, hogy az égésteret zárttá tevő lemezt is el kell távolítani a készülékről. A készülék belseje szinte teljesen ugyanolyan, mint egy atmoszférikus gázkazáné. Az égősort itt is ki kell szerelni, alaposan folyóvízzel átöblíteni. A hőcserélőt pedig durvább ecsettel takarítják ki, vagy kompresszorral tisztítják. A hőcserélő kiszedése kissé komplikáltabb, ugyanis itt a deflektor helyett turbóventilátor van, melynek a kiszerelése némely készülékeknél bonyolultabb feladat. Viszont ellenőrzéskor a turbóventilátort is át kell vizsgálni, hogy megfelelően működik-e, nem csapágyas, nem kotyog a tengelye stb., valamint alaposan meg is kell tisztítani, mert a rárakódott por tönkreteheti.

Nagyon fontos, hogy a gázkészüléket minden megkezdett művelet előtt áramtalanítani kell, ugyanis itt a turbóventilátornál könnyen áramütést lehet szenvedni! Az ellenőrzést nyitott égéstérnél célszerű az összeszerelés után elvégezni, itt jellegzetes „zakatoló”, pulzáló működést fogunk tapasztalni. Összeszerelés után ugyanazok a műveletek mérvadók, mint egy nyílt égésterű kazánnál, ellenőrizzük a víznyomást, a tágulási tartály nyomását stb.

A kondenzációs más…

Merőben más feladat a kondenzációs kazánok karbantartása. Hangsúlyoznunk kell, ezeknél a készülékeknél a legfontosabb az éves átnézés, kitisztítás, felülvizsgálat, köszönhetően a precízebb m. Mindez nélkül a készülék nagyon hamar tönkre fog menni, és nem fogja a tőle elvárt gázszámla csökkentést sem hozni. Sajnos a tapasztalat az, hogy a magukat karbantartó szerelőknek hívó, ám jogosultságokkal nem rendelkező álszerelők a kondenzációs kazánokkal követik el a legnagyobb visszaéléseket, csalásokat. Ugyanis jóval több szerelést, alaposságot, esetleg műszeres beállítást igényelnek ezek a készülékek a karbantartások során.

Nézzük át, hogyan is zajlik szakszerűen a kondenzációs gázkazánok karbantartása:

  • Áramtalanítani kell a készüléket, azaz ki kell húzni a konnektorból a kábelt, vagy a kismegszakítónál le kell kapcsolni. Nem elég csak a készülék nyomógombjánál lekapcsolni, ugyanis így a vezérlőpanel áram alatt maradhat.
  • Elzárjuk a gázcsapot.
  • Elzárjuk a készülék alatt található karbantartó vízcsapokat (előremenő fűtési, visszatérő fűtési, hálózati hidegvíz, HMV)
  • A burkolat eltávolítása után szemrevételezzük a készülék állapotát.
  • Kiszereljük a gyújtó elektródást, majd az ionizációs elektródát, ahol külön van a kettő, és egy rézdrótkefe segítségével alaposan megtisztítjuk a lerakódott égéstermék-szennyeződésektől.
  • Majd le kell szerelni az égőfejet. Ez minden készüléktípusnál más és más. Meg kell tisztítani. Ellenőrizzük az égéstér tömítéseket. Célszerű minden egyes karbantartás után cserélni!
  • Ezután az égőtérben a hőcserélő füstoldali tisztítása következik. Ez lehet erősen szennyezett. Puha ecsettel alaposan át kell takarítani, majd tiszta vízzel leönteni a levált szennyeződéseket.
  • A kondenzációs szifont is le kell szerelni, alaposan átmosni, majd visszaszerelni és feltölteni tiszta vízzel.
  • Vissza kell szerelni a gázégőt, majd csatlakoztatni kell a vezetékeket.
  • Végül helyére kerülnek az elektródák.

Innentől már a hagyományos készülékeknél is jól ismert ellenőrzést hajtjuk végre. A készülék tágulási tartályában megvizsgáljuk a nyomást (1,1 bar), valamint a csapok megnyitása után ellenőrizzük a készülék víznyomását is. Majd ellenőrizzük, hogy a készülék mind gáz, mind pedig vízoldalon nem szivárog-e. Ezután összeszereljük a készüléket, és próbaüzemet tartunk, melynek része lesz a készülék mérése is füstgázelemző műszer segítségével. A kazán gépkönyvében a gyári értékeket megtaláljuk, tehát ezért is fontos, hogy a tulajdonosok megőrizzék, és kérésre átadják a szerelőknek a használati utasításokat. Ezen dokumentumok nélkül ugyanis nehezebb a méréseket elvégezni. Amikor kész vagyunk, dokumentáljuk az elvégzett munkát, és átadjuk a felhasználónak, hogy a következő karbantartáskor mindent tudjunk a készülékről.

A másik oldal

A kondenzációs kazánok hőcserélője a fűtési vízzel is érintkezik, ennek tisztítása, ellenőrzése nem része a karbantartásnak. Azonban célszerű ellenőriztetni, különösen az alumínium hőcserélővel rendelkező kazánok esetén. A hőcserélő fűtésoldali tisztítását és a fűtési rendszer tisztítását célszerű 5 évente elvégeztetni a fűtési rendszer gépi átmosása keretében, de erről bővebben egy következő cikkünkben foglalkozunk.

Fontos tehát kiemelnünk, hogy a felsorolt pontokat egy tisztességes karbantartás alkalmával be kell tartani. Amennyiben a tulajdonos azt veszi észre, hogy a szerelő fel sem nyitja az égőteret, köszönje meg a munkáját, mert nagy valószínűséggel be akarják csapni!

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alkalommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 9990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

Fűtési rendszerKarbantartásKazánKondenzációs kazánKonvektor

Kapcsolódó