Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A légkezelőket, szellőzőjáratokat is karban kell tartani

2022. március 3. | Lantos Tivadar |  856 |

A légkezelőket, szellőzőjáratokat is karban kell tartani

Tényleg? – jönne a laikus kérdés. Nemcsak a gáz, a klíma, a hőszivattyú szorul törődésre, hanem a szellőző járatokat, szellőzőgépeket is rendszeresen tisztítani, karbantartani kell. De hogyan?

Kötelező lenne a tisztítás

Az elhanyagoltságnak kézzel fogható nyomai vannak. Vastag porréteg, egészségtelen szobai, irodai levegő. Ma már nem nevezhető komfortosnak egy épület, melyben nincs légtechnikai rendszer. Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet előírja, az éttermi zsíros elszívó rendszereknél minimum félévente, míg a 14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente kötelező a szakszerű tisztítás. Az elvégzett munkáról részletes dokumentációt kell készíteni.

Nem véletlen a 14 méteres minimum magassághatár, amely elsősorban a házgyári lakásokra fókuszál. Ott ugyanis áldatlan állapotok uralkodnak. Évtizedek óta működésképtelen tetőventillátorok, lakók által szándékosan eltorlaszolt légjáratok. A panellakástüzek nem ritkák, amelyeknek sok esetben a szellőzőrendszer tisztítatlansága az okozója. Ilyenkor a légcsatornában felgyülemlett piszok, kosz több emelet magasságáig képes végigégni. Sok esetben az újonnan létesített konyhai szagelszívó berendezések kivezetéseit erőltetik a házgyári lakások szellőztetésére létesített csatornáiba, ezzel a zsíros szennyeződés is képes lerakódni azok felületén, tovább fokozva ezzel a gyújtóhatást.

Az elhanyagoltság több évtizedes múltra tekint vissza, a panellakások többségében talán még soha nem volt megépülésük óta légcsatorna-tisztítás, így a csatornák falára több centi vastagságban rakódott le a szennyeződés évek hosszú során. A panelek elrettentő példaként szolgálhatnak, szolgálnak az új építésű lakások számára is, abban a tekintetben, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása milyen későbbi problémák forrása lehet.

Egészségkárosító is!

Azonban nemcsak tűzvészt okozhatnak a szennyezett légcsatornák, hanem az egészségre is ártalmasak. Némelyikben szemmel látható a kosz, a szálló por, melyet az egész család rendszeresen belélegez, hiszen nincs szűrőberendezés – a legtöbb esetben csak szimpla rovarháló van a kivezetéseken –, ami felfogná az apró szennyeződést. Új építésű lakásoknál, elsősorban a nedves légkezelőknél az elhanyagoltság a legionella vírus elszaporodását is eredményezheti. Mindemellett az elszennyezett légcsatornák keresztmetszete is lecsökken a lerakódásoknak köszönhetően, melynek következtében megnő a légellenállás, a ventilátorok áramfelvétele, így az üzemeltetési költség 10-15 százalékkal is nőhet. Ez jelentős költségnövekedést eredményezhet a társasháznak. A karbantartás tehát elengedhetetlen, sőt a költsége is szinte elhanyagolható a hasznosságához képest.

Tisztítási folyamatok

A légcsatornákat gépi eljárással tisztítják. A berendezés nem más, mint egy óriási kefe (speciálisan erre a célra kifejlesztve), ami egy masszív, erős bovdenrendszer segítségével tud bejutni a légcsatorna legeldugottabb járataiba is. A csőrendszer végén eközben elhelyeznek egy megfelelő szűrőkkel ellátott elszívó berendezést, amely az időközben leváló szennyeződéseket szűri meg és gyűjti össze. Az eljárás végén egy fémtiszta felület alakul ki a légcsatornában, amely összehasonlíthatatlan a kiindulási állapotokkal. A bovdenrendszer mellett külön vezetéken fut a vegyszeradagoló, amely a makacsabb szennyeződéseket hivatott kezelni, valamint a megtisztított rendszert fertőtleníti. A durván elzsírosodott felületet erősebb reagenssel kezelik, majd a vegyszer reakcióideje után durvább kefével tisztítják át a légcsatornát.

A tisztítás időtartama nagymértékben függ a rendszer kialakításától. Ha a légcsatorna nem ismert, nincs megfelelő dokumentáció, műszaki rajz róla, akkor a tisztítás előtt mindenképpen szükséges annak feltárása, vizsgálata, esetleg kamerával megtekinteni a csövek jelenlegi állapotát. Az ilyen jellegű beavatkozásokat nem egy takarítóvállalatnak kell elvégeznie, hanem jól felkészült épületgépész szakembereknek, akik a sérült vezetékszakaszt javítani, kicserélni is képesek.

Figyelem! Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet egy élő jogszabály; ha bármely társasházban tűzeset fordul elő, és az a légkezelő rendszerek tisztítatlanságának köszönhető, akkor a felelősöket könnyen megtalálhatják, és a jogszabály alapján akár büntetőjogi szankciókban is részesülhetnek. Valóban, ha nincs semmi probléma, és a lakók sem panaszkodnak szagra, porra, akkor a tisztítást még el lehet húzni akár egy évig, de nem érdemes.

Nem véletlenül mondjuk

A ventillátorok, és légkezelő gépek karbantartása is kiemelten fontos. Tanulságos eseteinkben találkozhattak olvasóink egy leégett szupermarket történetével, ahol egy megszorult ventillátorlapát okozott gondot. A hajtómotor túlterhelése tüzet okozott, amely a karbantartatlan légcsatornában villámgyorsan tovaterjedt. A kár több milliárd forint volt. Mint kiderült, a készüléket soha nem tartották karban, a karbantartó csapat azt sem tudta, hogyan kellett volna a szerkezetet átvizsgálni, tisztítani. Az ilyen és ehhez hasonló esetek világítanak rá leginkább arra, hogy az épületgépészeti rendszereket nemcsak megépíteni, de üzemeltetni is tudni kell, lehetőleg hozzáértő, gondos szakemberek által.

 

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A lap cikkei a fűtéstechnika, gázellátás, vízkezelés területei mellett a hűtés-, klíma- és légtechnika témaköreit tárgyalja. A VGF elsődlegesen az épületgépészeti kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, társasházkezelők, beruházók, ingatlantulajdonosok és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, problémái és megoldásai iránt.

A VGF&HKL előfizetési díja egy évre 8990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 22 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

KarbantartásLégcsatorna

Kapcsolódó