Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A légkezelőket, szellőzőjáratokat is karban kell tartani

| |  684 |

A légkezelőket, szellőzőjáratokat is karban kell tartani

Tényleg? – jönne a laikus kérdés. Nemcsak a gáz, a klíma, a hőszivattyú szorul törődésre, hanem a szellőző járatokat, szellőzőgépeket is rendszeresen tisztítani, karbantartani kell. De hogyan?

Kötelező lenne a tisztítás

Az elhanyagoltságnak kézzel fogható nyomai vannak. Vastag porréteg, egészségtelen szobai, irodai levegő. Ma már nem nevezhető komfortosnak egy épület, melyben nincs légtechnikai rendszer. Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet előírja, az éttermi zsíros elszívó rendszereknél minimum félévente, míg a 14 méternél magasabb használati terű épületeknél (társasházaknál) minimum 3 évente kötelező a szakszerű tisztítás. Az elvégzett munkáról részletes dokumentációt kell készíteni.

Nem véletlen a 14 méteres minimum magassághatár, amely elsősorban a házgyári lakásokra fókuszál. Ott ugyanis áldatlan állapotok uralkodnak. Évtizedek óta működésképtelen tetőventillátorok, lakók által szándékosan eltorlaszolt légjáratok. A panellakástüzek nem ritkák, amelyeknek sok esetben a szellőzőrendszer tisztítatlansága az okozója. Ilyenkor a légcsatornában felgyülemlett piszok, kosz több emelet magasságáig képes végigégni. Sok esetben az újonnan létesített konyhai szagelszívó berendezések kivezetéseit erőltetik a házgyári lakások szellőztetésére létesített csatornáiba, ezzel a zsíros szennyeződés is képes lerakódni azok felületén, tovább fokozva ezzel a gyújtóhatást.

Az elhanyagoltság több évtizedes múltra tekint vissza, a panellakások többségében talán még soha nem volt megépülésük óta légcsatorna-tisztítás, így a csatornák falára több centi vastagságban rakódott le a szennyeződés évek hosszú során. A panelek elrettentő példaként szolgálhatnak, szolgálnak az új építésű lakások számára is, abban a tekintetben, hogy a rendszeres tisztítás elmaradása milyen későbbi problémák forrása lehet.

Egészségkárosító is!

Azonban nemcsak tűzvészt okozhatnak a szennyezett légcsatornák, hanem az egészségre is ártalmasak. Némelyikben szemmel látható a kosz, a szálló por, melyet az egész család rendszeresen belélegez, hiszen nincs szűrőberendezés – a legtöbb esetben csak szimpla rovarháló van a kivezetéseken –, ami felfogná az apró szennyeződést. Új építésű lakásoknál, elsősorban a nedves légkezelőknél az elhanyagoltság a legionella vírus elszaporodását is eredményezheti. Mindemellett az elszennyezett légcsatornák keresztmetszete is lecsökken a lerakódásoknak köszönhetően, melynek következtében megnő a légellenállás, a ventilátorok áramfelvétele, így az üzemeltetési költség 10-15 százalékkal is nőhet. Ez jelentős költségnövekedést eredményezhet a társasháznak. A karbantartás tehát elengedhetetlen, sőt a költsége is szinte elhanyagolható a hasznosságához képest.

Tisztítási folyamatok

A légcsatornákat gépi eljárással tisztítják. A berendezés nem más, mint egy óriási kefe (speciálisan erre a célra kifejlesztve), ami egy masszív, erős bovdenrendszer segítségével tud bejutni a légcsatorna legeldugottabb járataiba is. A csőrendszer végén eközben elhelyeznek egy megfelelő szűrőkkel ellátott elszívó berendezést, amely az időközben leváló szennyeződéseket szűri meg és gyűjti össze. Az eljárás végén egy fémtiszta felület alakul ki a légcsatornában, amely összehasonlíthatatlan a kiindulási állapotokkal. A bovdenrendszer mellett külön vezetéken fut a vegyszeradagoló, amely a makacsabb szennyeződéseket hivatott kezelni, valamint a megtisztított rendszert fertőtleníti. A durván elzsírosodott felületet erősebb reagenssel kezelik, majd a vegyszer reakcióideje után durvább kefével tisztítják át a légcsatornát.

A tisztítás időtartama nagymértékben függ a rendszer kialakításától. Ha a légcsatorna nem ismert, nincs megfelelő dokumentáció, műszaki rajz róla, akkor a tisztítás előtt mindenképpen szükséges annak feltárása, vizsgálata, esetleg kamerával megtekinteni a csövek jelenlegi állapotát. Az ilyen jellegű beavatkozásokat nem egy takarítóvállalatnak kell elvégeznie, hanem jól felkészült épületgépész szakembereknek, akik a sérült vezetékszakaszt javítani, kicserélni is képesek.

Figyelem! Az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet egy élő jogszabály; ha bármely társasházban tűzeset fordul elő, és az a légkezelő rendszerek tisztítatlanságának köszönhető, akkor a felelősöket könnyen megtalálhatják, és a jogszabály alapján akár büntetőjogi szankciókban is részesülhetnek. Valóban, ha nincs semmi probléma, és a lakók sem panaszkodnak szagra, porra, akkor a tisztítást még el lehet húzni akár egy évig, de nem érdemes.

Nem véletlenül mondjuk

A ventillátorok, és légkezelő gépek karbantartása is kiemelten fontos. Tanulságos eseteinkben találkozhattak olvasóink egy leégett szupermarket történetével, ahol egy megszorult ventillátorlapát okozott gondot. A hajtómotor túlterhelése tüzet okozott, amely a karbantartatlan légcsatornában villámgyorsan tovaterjedt. A kár több milliárd forint volt. Mint kiderült, a készüléket soha nem tartották karban, a karbantartó csapat azt sem tudta, hogyan kellett volna a szerkezetet átvizsgálni, tisztítani. Az ilyen és ehhez hasonló esetek világítanak rá leginkább arra, hogy az épületgépészeti rendszereket nemcsak megépíteni, de üzemeltetni is tudni kell, lehetőleg hozzáértő, gondos szakemberek által.

KarbantartásLégcsatorna

Kapcsolódó