Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

2021/9. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  5883 |

Hamuban az igazság!

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Valljuk be, a karbantartás fontosságát nem kezeljük az építőiparban kellően komolyan. Aki nem ért semmihez, az a karbantartáshoz biztosan ért. Sajnálatos módon ez a sztereotípia terjedt el az építőiparban, sokan ugyanis azt gondolják, a karbantartás a szükséges rossz, vagy éppen a könnyű pénzszerzési lehetőség, és gyors meggazdagodás egyik forrása lehet. Egy nagyobb baleset, szén-monoxid-mérgezés, nagyértékű berendezés meghibásodása, vagy éppen egy tűzeset világíthat rá arra, hogy a szakszerűen, kellő alapossággal és szakmai megalapozottsággal végzett karbantartásnak mekkora jelentősége van. A karbantartónak döntően nem akkor van feladata, amikor valamilyen berendezés felmondja a szolgálatot, hanem ezt megelőzően, az ő munkájuk a meghibásodások lehetőségének minimalizálása, és a berendezések élettartamának növelése.

Fontos apróság

Egy szénné égett áruház romjain az igazságügyi szakértőnek nincs könnyű feladata. Már a helyszín bejárása is fokozott figyelmet, védősisak, védőcipő viselését igényli. Meglehetősen mostoha körülmények között kell kideríteni, kit, miért terhel felelősség, illetve mi okozhatta a tüzet. Meg kell határozni továbbá, hogy milyen megelőző intézkedéseket kell meghoznia az üzemeltetőnek annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Bokor András