Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2021. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Áremelkedés

Szilágyi László |  6955

Az építőipar kapcsán az idei évben egyértelműen az áremelkedés az, ami elsőre mindenkinek eszébe jut. Volt idő, amikor a nagyberuházások, a körbetartozások, a szakemberhiány volt terítéken, de most az építőanyagok robbanásszerű árváltozása és ennek a következménye, ami az épületgépészeti piacot is megbolondította. Elsősorban azokat a kivitelezőket szorítja sarokba, akik szerződött anyagáron kötöttek korábban szerződést. Még akkor is nagy bajba kerülhetnek, ha kalkuláltak egy 10-15%-os áremelkedést, hiszen egyes termékkörökben ennek többszöröse realizálódott.

Amikor a szerződés csapda

Komoly problémák elé állítja az épületgépészeti kivitelezőket az általános árrobbanás

Erdősi Csaba |  612
1 5 (1)

Vajon mit tehet egy épületgépész kivitelező, ha a korábban megkötött szerződése az előre nem látható áremelkedés miatt veszteségbe fordítja a munkáját? Ez olyan kérdés, amely egyre több vállalkozót foglalkoztat mostanában.

Fenntartható klíma, kint és bent

Támogatott cikk |  501
1 5 (1)

Hogyan férnek meg egymás mellett kényelmi elvárásaink az ökoszisztéma védelmével, kompromisszumok nélkül? Okos döntésekkel és tudatos tervezéssel.

Fókuszban az EPH

Sok készülék ment tönkre villámcsapás miatt

Lantos Tivadar |  1359
2 4.5 (2)

Gyakran felvetődik a kérdés, hogy új gázkazán kiépítésénél, illetve kazáncserénél miért kell a csöveket bekötni a földelő hálózatba? Az egyenpotenciálra hozó hálózat (EPH) lényege, hogy az épületben, lakásban lévő nem villamos berendezés részét alkotó vezető anyagú szerkezetek nagyjából egyenpotenciálon legyenek a gázkazánok földelt (érintésvédelembe bekötött) testeivel.

Komplexitás

Hűtési szezon végén a fűtési szezonra készülve

Zuna László |  7052

A kombinált hűtő- és fűtőberendezések fejlődésével elmosódik a határvonal fűtés- és hűtéstechnika között. Ennek megfelelően a munkavégzéshez szükséges eszközök, műszerek is komplexebbé váltak. Mutatunk néhány olyan berendezést, amelyek nem hiányozhatnak a szakember szerszámosládájából.

Fűtésszabályozás az épületekben

Nagyobb energiahatékonyság

Gubi Dániel |  6996

Az energiaipar modern fejlesztései kulcsfontosságúak, hogy megfeleljenek a gyorsan fejlődő világ elvárásainak. Már léteznek olyan fejlett vezérlők, amiknek köszönhetően sokkal hatékonyabb a beltéri hőmérséklet szabályozhatósága – akár helyiségenként is. Lássuk, 2021-ben ezek az eszközök hogyan illeszkednek a lakóépületek energiahatékonyság-növelésének, kényelmes és egyben környezetbarát otthonok kialakításának globális trendjéhez.

Nem a cső, a minőség számít

Egy régi-új, egyszerű, de tartós és sokoldalú csővezeték-telepítési rendszer

Guba Roland |  577
2 5 (1)

A „cső az cső, nincs benne semmi különleges” – sokszor elhangzik ez a mondat az építtetők, tervezők, kivitelezők részéről (természetesen nem általánosítva), de vajon tényleg igaz ez a kijelentés?

Mi lesz a víziközművekkel?

Elengedhetetlen lenne a folyamatos fejlesztés, de a szolgáltatóknak erre nem marad pénze

Erdősi Csaba |  844
1

Évi 105 milliárd forint – ennyi pénzt igényelne folyamatosan az előttünk álló bő egy évtizedben a hazai vízközműrendszerek rekonstrukciója. Csak vezetékből 2000 kilométert kellene kicserélni minden esztendőben, de ennek csak a töredékére van forrás, az ágazat pedig csak foggal-körömmel tudja megtartani a munkavállalóit, főleg, ha szakképzettek. Ha a helyzet nem változik, egyre több helyen leszünk kénytelenek szembesülni az időszakos vízhiánnyal, fogyasztói korlátozásokkal.

A jövő fürdőszobája a GROHE-tól

Támogatott cikk |  473

A GROHE megalapítása óta élen jár a technológiai újítások terén. A vállalat mérnökeinek mindenkori célja olyan termékek gyártása, amelyek egyszerre képviselik a német minőséget, kiszolgálják a legmagasabb fogyasztói igényeket, könnyen installálhatók, környezetbarátak és nem utolsó sorban divatos vonalvezetésűek is.

Kloáka, kanális, klozett

Erdősi Csaba |  7346
2 5 (2)

A római kortól egészen a közelmúltig dolgozza fel a Kiscelli Múzeum időszakos kiállítása a főváros csatornázásának történetét. A kiállítás archív fényképek, dokumentumok és a csatornázás- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak (pl. mosdóés ágytálak, bidék, fertőtlenítő eszközök és csatornadarabok) garmadájának bemutatásával tárgyalja a témát, ami tulajdonképpen nem más, mint hogy az idők folyamán az emberek hogyan igyekeztek eltüntetni anyagcseréjük végtermékeit. Épületgépészeknek „kötelező”, de laikusoknak is tanulságos és szórakoztató tárlat.

Mennyezetfűtés az épületszerkezetben és azon kívül

Támogatott cikk |  670
1 5 (1)

Az épületek vízellátásában és fűtésében a csővezetékrendszerek alkalmazása hosszú utat járt be az agyag és fémcsöveken keresztül napjainkig. A fűtési célra is alkalmas, hajlékony műanyag csőrendszerek megjelenésével egyrészt könnyebbé és gyorsabbá váltak a hagyományos víz- és fűtésszerelési munkák, másrészt lehetőség nyílt új, főleg fűtési célú megoldások bevezetésére.

Karban kell tartani a víztisztítókat és vízkezelőket is

Lantos Tivadar |  563

A házi víztisztítók ma már egyre népszerűbbek, sőt bizonyos esetben a fűtési rendszerek védelme érdekében használatuk nélkülözhetetlen. Azonban, hogy mindig a megfelelő minőségű víz álljon rendelkezésre, a víztisztítókat is karban kell tartani legalább évente, félévente.

Hidraulikus csőhajlító

Deutsch Dániel |  7417

Az elmúlt néhány lapszámban a szokásoktól eltérően nem az Épületgépészeti Múzeum valamely kiállítási tárgyát mutattuk be olvasóinknak, hanem egy-egy szakmai életútba adtunk betekintést. Most azonban „visszatérünk a kályhához”, és egy ma már kevésbé használatos, korábban azonban általánosan használt eszközt, a hidraulikus csőhajlítót mutatjuk be.

eVito a házban

Támogatott cikk |  2181

Nyomatékos, csendes, halk, környezetbarát – tökéletesen használható akár szervizautónak is. Szerkesztőségünkben járt a Mercedes villanyfurgonja, az eVito, a komfortos munkaeszköz.

Hamuban az igazság!

Egy kiégett áruház épületgépészeti vizsgálata

Lantos Tivadar Bokor András |  7298
6 5 (6)

Szupermarket égett porig abban a tűzben, melyet egy megszorult ventilátor okozott. Az esetnek számos tanulsága van, többek között rávilágít a karbantartók felkészültségének hiányára, a „karbantartás”, mint fogalom félreértelmezésére, valamint arra, hogy mennyire összetett az igazságügyi szakértő munkája, amikor a tűz okának kiderítésén dolgozik.

Egységben az erő

Támogatott cikk |  1287

Úgy tartják, hogy két, pláne három cég együttműködése, csoportba szerveződése akkor sikeres, ha együtt hatékonyabbak, piacképesebbek és értékesebbek, mint külön-külön. Jól tudják ezt a Charon Groupnál is, amely három cég, a Delton Pipe Kft., a MyCon Kft. és a Cu-Technik Kft. tapasztalatát emeli magasabb minőségre a piacon.

Indirekt tárolók

Hőcserélővel szerelt, háztartási méretű, melegvizes indirekt tárolók áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  6890

Öt gyártó, a Concept, a Hajdu, a Heizer, a Vaillant, a Stiebel Eltron készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Burkoló, eddig oké, praktikus, márkafanatikus, deszka, tekert

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  757
2 5 (2)

Burkoló vs. vizes, télen mi lesz, milyen praktikus, most csöpögj, márkafanatikus, hol a deszka, tekert egy jót. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Termosztátválasztó

Lantos Tivadar |  7246
1 5 (1)

Noha egy termosztát elsődleges feladata, hogy minél pontosabban tartsa a beállított hőmérsékletértéket, az energiafogyasztás szempontjából sem mindegy, hogy milyen készüléket választunk. Sokan a kazángyártó cégek saját márkás szabályozójára esküsznek, mások a működés oldaláról szemlélik a kérdést, és úgy választanak.

Számláljunk!

Appajánló

Papp Tibor |  7012
1 4 (1)

Nagyon egyszerű, de hiánypótló eszköz lehet telefonunkon a CountThings from Photos nevű alkalmazás. Ha gyakran kell ömlesztett, kötegelt vagy rendezetlen halmazban lévő dolgokat megszámolnunk, ez az applikáció nem hiányozhat készülékünkről.

A viták ágazata lett az építőipar

VGF&HKL online |  346

Az építkezések és a felújítások számának felfutásával párhuzamosan egyre több a vita, amelyben beruházók és építők, illetve fő- és alvállalkozók nem tudnak megegyezni – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) kedden az MTI-vel.

TECH, Daikin, Testo, Hansgrohe, Vaillant, KAN, MNNSZ, Gépészninja, VOGEL&NOOT, COOL

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  495
1 5 (1)

TECH EU-i-3 Plus OT fűtésvezérlés, Daikinnal a vírusok ellen, új testo Smart applikáció, RainDrain zuhanylefolyó-rendszer a Hansgrohétól, megjelent a Vaillant 2021-es termékkatalógusa, KAN-therm SMART rendszer, XII. Szolár Konferencia, Gépészninja e-book, EASYTEC és FLOORTEC a VOGEL&NOOT kínálatában, kimagasló kiszolgálás a klímás szakma részére.

ErP 2021

Újabb szigorítások az elektromos motorok számára

Kovács István |  7400

Az EU Bizottsága 2009 óta dolgozik az energiafogyasztás csökkentését célzó jogszabályon, amelynek célja az energiával kapcsolatos termékek (ErP) környezetbarát tervezési követelményeinek szabályozása.

Lindab tervezői szoftverek

Támogatott cikk |  7081
1 5 (1)

A Lindab régóta nagy hangsúlyt fektet a tervezők, kivitelezők támogatására, ezért hoss zú évek óta méretező szoftvereket és applikációkat fejleszt.

Tisztán, okosan

Új, intelligens beltéri levegőminőség-érzékelő a Daikintól

Támogatott cikk |  6797

A Daikin június hónapban jelent meg a piacon új beltéri levegőminőség-érzékelőjével (IAQ érzékelő), amely hatékony mérő- és felügyeleti eszközként használható az épületek egészségesebb beltéri környezetének megteremtéséhez, és mosta ntól már itt hon is elérhető. Ez az intelligens megoldás segít a beltéri levegőminőség aktuális állapotának nyomon követésében, hogy szükség esetén további lépéseket lehessen tenni annak javítása érdekében.

Tűzvédelmi csappantyúk

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  6899
1 3 (1)

Öt gyártó, az Aereco, a Helios, a Lindab, a CAIROX és a TROX készülékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Röviden a szagokról

Papp Tibor |  6776
1 5 (1)

Érzékszerveink közül a szaglás az egyik legerősebb a maradandó benyomások létrehozásában, és szagemlékeink is befolyásolják az új szagok érzékelését. Ha a vegyületek összetétele, koncentrációja nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázatot, a szag egyes emberek számára akkor is elég intenzív lehet ahhoz, hogy bosszúságot (pszichológiai élmény) és/vagy irritációt (fizikai élmény) okozzon.

Áramboom

Erdősi Csaba |  7007

Bár a téli hónapokban összességében magasabb a hazai áramfogyasztás, mint a nyári időszakban, a napi fogyasztási csúcsok már a meleg időszakban jelentkeznek. Ez egyértelműen a légkondicionáló berendezések elterjedésének köszönhető.

Meglévő klíma, utólagos hőszigetelés

A kültéri és a fal között mindig biztosítanunk kell az előírt távolságot!

Csizmazia Gábor |  1637
1

Egy jól benapozott panellakásban pokoli hőmérséklet alakul ki a kánikulai napokon, nem csoda, hogy sokan úgy döntenek, klímaberendezést szerelnek fel. Nem is kell túl figyelmesnek lennünk, hogy észrevegyük az évről évre szaporodó kültéri egységeket – olyan épületeken is természetesen, amelyek még utólagos hőszigetelésre várnak. Ez bizony problémát okoz, de nem megoldhatatlant.

A kültéri koszos maradhat?

Erdősi Csaba |  648
2 5 (2)

A VGF&HKL szaklap hírleveleiben, illetve az online felületünkön rendszeresen megkérdezzük olvasóinkat egy-egy téma kapcsán, és némi kiegészítéssel ellátva a nyomtatott számunkban beszámolunk a szavazás végeredményéről is. Legutóbb a kollégák klímatisztítási gyakorlatáról tettünk fel kérdéseket. A válaszokból kirajzolódó kép pedig igencsak meglepő.