Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Ha decemberben előfizet a VGF-re, +2 lapszámot ajándékba adunk! >>>

Szakmatörténet

Kloáka, kanális, klozett

2021/9. lapszám | Erdősi Csaba |  7034 |

Kloáka, kanális, klozett

A római kortól egészen a közelmúltig dolgozza fel a Kiscelli Múzeum időszakos kiállítása a főváros csatornázásának történetét. A kiállítás archív fényképek, dokumentumok és a csatornázás- és higiéniatörténethez kapcsolódó tárgyak (pl. mosdóés ágytálak, bidék, fertőtlenítő eszközök és csatornadarabok) garmadájának bemutatásával tárgyalja a témát, ami tulajdonképpen nem más, mint hogy az idők folyamán az emberek hogyan igyekeztek eltüntetni anyagcseréjük végtermékeit. Épületgépészeknek „kötelező”, de laikusoknak is tanulságos és szórakoztató tárlat.

Kolostornak épült a XVIII. század közepén, azután kaszárnyát alakítottak ki a falai között. Működött barokk kastélyként, ma pedig kiállítóhely, amely a főváros újkori tárgyi emlékeit őrzi – ez a Kiscelli Múzeum a főváros III. kerületében.

Az épület hosszú évek munkájával lassan visszanyeri régi pompáját, s a legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően már az épület alatti pincerendszer is alkalmi kiállítótérként működik. A helyszín – annak ellenére, hogy komoly légtechnikai rendszerrel tették látogathatóvá – egy hagyományos kiállítás páratartalomra és hőmérsékletre kényes műtárgyait természetesen nem fogadhatja, tökéletes viszont a Kloáka, kanális, klozett – kis dolgok és nagy változások című tárlat befogadására.

A cikk még 8 098 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

FürdőMúzeumSzakmatörténetWC