Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Amikor a szerződés csapda

Komoly problémák elé állítja az épületgépészeti kivitelezőket az általános árrobbanás

2021/9. lapszám | Erdősi Csaba |  487 |

Amikor a szerződés csapda

Vajon mit tehet egy épületgépész kivitelező, ha a korábban megkötött szerződése az előre nem látható áremelkedés miatt veszteségbe fordítja a munkáját? Ez olyan kérdés, amely egyre több vállalkozót foglalkoztat mostanában.

Első körben a megegyezésre kell törekedni, mert van ugyan bírósági út is, de szigorú feltételei vannak, és a kimenetele is bizonytalan. Komoly biztosítékot jelenthet ugyanakkor a kivitelezőnek, ha okosan szerződik. A felek felállíthatnak például egy eljárási rendet, amelynek keretében közös kockázatviselés mellett kezelik az áremelkedéseket. Az is megoldás, ha a legszükségesebb anyagokat, berendezéseket már a beruházás megkezdésekor megvásárolja a vállalkozó vagy a beruházó, és a tárolási költségeket osztják meg a megállapodás szerint. Lapunk online kiadásában arra kértük az épületgépész kivitelező kollégákat, hogy árulják el, okozott-e már számukra problémát a szinte minden területen érzékelhető, előre nem látható, szokatlan intenzitású áremelkedés. Hogy a kérdést nem véletlenül tettük fel, azt jól érzékelteti, hogy a válaszadók 36 százaléka mondta azt, volt már olyan, szerződésben lekötött munkája, amelyet újra kellett tárgyalnia a megrendelővel, de nem tudtak megállapodni, és anyagi veszteség érte.

A cikk még 14 022 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

CégügyekKereskedelem

Kapcsolódó

Sarokba szorult kivitelezők?

Sarokba szorult kivitelezők?

Az őrült áremelkedés, bár kivédhetetlen volt és előre nem látható, jogilag nem számít vis maiornak