Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Légtechnika

Röviden a szagokról

2021/9. lapszám | Papp Tibor |  6658 |

Röviden a szagokról

Érzékszerveink közül a szaglás az egyik legerősebb a maradandó benyomások létrehozásában, és szagemlékeink is befolyásolják az új szagok érzékelését. Ha a vegyületek összetétele, koncentrációja nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázatot, a szag egyes emberek számára akkor is elég intenzív lehet ahhoz, hogy bosszúságot (pszichológiai élmény) és/vagy irritációt (fizikai élmény) okozzon.

Nagyobb koncentrációban és a szagra érzékeny emberek esetében ezek az élmények általános rosszullétben nyilvánulhatnak meg. A tünetek a hányingertől, hányástól, fejfájástól, légzési nehézségektől és alvászavaroktól kezdve az étvágytalanságig, valamint a tüdő, a szem, az orr és a torok irritációjáig terjedhetnek. Ezenkívül egy szag észlelése, különösen, ha tartósan fennáll, egyesek számára stresszel kapcsolatos betegséget válthat ki, vagy fokozhatja az alaptüneteket.

A cikk még 6 558 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

szag