Röviden a szagokról
2021/9. lapszám | Papp Tibor | 6879 |
Érzékszerveink közül a szaglás az egyik legerősebb a maradandó benyomások létrehozásában, és szagemlékeink is befolyásolják az új szagok érzékelését. Ha a vegyületek összetétele, koncentrációja nem feltétlenül jelent egészségügyi kockázatot, a szag egyes emberek számára akkor is elég intenzív lehet ahhoz, hogy bosszúságot (pszichológiai élmény) és/vagy irritációt (fizikai élmény) okozzon.
Nagyobb koncentrációban és a szagra érzékeny emberek esetében ezek az élmények általános rosszullétben nyilvánulhatnak meg. A tünetek a hányingertől, hányástól, fejfájástól, légzési nehézségektől és alvászavaroktól kezdve az étvágytalanságig, valamint a tüdő, a szem, az orr és a torok irritációjáig terjedhetnek. Ezenkívül egy szag észlelése, különösen, ha tartósan fennáll, egyesek számára stresszel kapcsolatos betegséget válthat ki, vagy fokozhatja az alaptüneteket.
A cikk még 6 558 karakternyi szöveget tartalmaz.
A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.
Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, itt tud bejelentkezni.
Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?
990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!
Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?
1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.
Legyen ön is előfizetőnk!
A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.