Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Klímatechnika

Meglévő klíma, utólagos hőszigetelés

2021/9. lapszám | Csizmazia Gábor |  268 |

Meglévő klíma, utólagos hőszigetelés

Egy jól benapozott panellakásban pokoli hőmérséklet alakul ki a kánikulai napokon, nem csoda, hogy sokan úgy döntenek, klímaberendezést szerelnek fel. Nem is kell túl figyelmesnek lennünk, hogy észrevegyük az évről évre szaporodó kültéri egységeket – olyan épületeken is természetesen, amelyek még utólagos hőszigetelésre várnak. Ez bizony problémát okoz, de nem megoldhatatlant.

Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy a meglévő klímaberendezés után kezdenek bele az épület külső hőszigetelésébe. Normál esetben egy hagyományos 2,6 kW-os vagy egy 3,5 kW-os klíma kültéri esetén sztenderd az SP-450-es kültériegység-tartó, ami azt jelenti, hogy a kültéri egység légbeszívó része és a fal között marad kb. 8-10 cm légrés, ami még elegendő a megfelelő mennyiségű hűtőlevegő beszívásához, és a berendezés szervizéhez. Na most, ha az épületet becsomagolják kb. 10 cm vastag hőszigetelő anyaggal, akkor a fal és a kültéri egység légbeszívó része közötti légrés nullára csökken. Így is lehet használni a berendezést, de nem sokáig. A szervizelhetőségről már ne is beszéljünk.

A cikk még 9 694 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

KlímaSzerelés

Kapcsolódó

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

Csak megfelelő szerszámmal szerelj!

A rozsdamentes acélcső is kilyukadhat