Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Polifoszfát patronok

Egy megoldás az elvízkövesedés ellen

2023/4. lapszám | Lantos Tivadar |  563 |

Polifoszfát patronok

A kisméretű foszfátadagolók jó megoldások lehetnek olyan háztartási készülékek elvízkövesedésének megakadályozására, melyek a hálózati vizet használják. A villanybojlerek, az átfolyós vízmelegítők, de akár a mosógép fűtőszálainak, hőcserélőinek is legnagyobb ellensége a vízkő. De nem helyettesíthetik a normál hálózati vízkezelőket, víztisztító berendezéseket.

A vízkő leginkább a víz keménységi fokától függően alakulhat ki. Ezek a kiválások szigetelésként működhetnek a hőcserélő anyagán, és rontják a készülék hőteljesítményét, akár a későbbiekben roncsolhatják is az alapanyagot, hiszen kedveznek a helyi korrózió kialakulásának. Eltávolításuk különböző vízkőoldószerekkel, tisztító sókkal történik, ezek azonban folyamatos terhelést jelentenek a környezet számára. A közvetlen hálózati vizet használó berendezéseket védeni kell (kellene) a vízkő ellen. Az általános gázkészülék-karbantartás nem terjed ki a hőcserélők hálózati vízoldali tisztítására, míg a villanybojlerek éves karbantartásakor „vödörnyi” mennyiségű vízkövet kell eltávolítanunk, amely lerakódás már a fűtőszálat, a magnézium rudat is megrongálta. De a mosógépek fűtőszálait is gyakrabban kell cserélni, ha kemény a víz. Nem is beszélve a csapágyazásról, amely ha egyszer tönkremegy, a készülék használhatatlanná, javíthatatlanná válik. Hogy példát is mondjunk, Herceghalmon (Budapesthez közel), az új építésű lakások esetén a kezeletlen víz néhány hónap alatt tömíti el a HMV-hőcserélőt az új kondenzációs kazánok üzembe helyezése után. Először – néhány hét elteltével – csak kevésbé folyik a csapokból a meleg víz, mint a hideg, majd végül a gázkazán a HMV-készítésekor folyamatosan ki-be kapcsol, másodpercenként tűzforró és jéghideg vizet produkálva a csapolón. Lehet savazni, cserélni a hőcserélőt, de az eredmény ugyanaz lesz, néhány hónap után újra eldugul. Mi lehet a megoldás?

A cikk még 6 511 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

vízellátásvízkezelés