Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Hol vannak az épületgépész nők?

2023/4. lapszám | Erdősi Csaba |  713 |

Hol vannak az épületgépész nők?

Ma már az épületgépészeti szakma számos területén találkozhatunk a szebbik nem képviselőivel. A szerelők, szervizesek, karbantartók között azonban elvétve találunk csak hölgy kollégákat. De vajon mi ennek az oka? Megszokás? Vagy megbújik mögötte az is, hogy a férfiak nem látnak szívesen női kollégát maguk körül? Online olvasóinkat szavazásra kértük a témában, íme, az eredmény!

A hölgyek jelenléte bizonyos szakmai területen majdhogynem evidens. A pénzügy, a marketing, a HR területe elképzelhetetlen nélkülük. De egyre többen találkozhatunk a gépészboltokban is női alkalmazottakkal, akik szakszerűen szolgálják ki a gépész vásárlókat. Azonban ma még mindig kuriózumnak számít, ha egy hölgy gázkészüléket szerel, klímát tart karban, vízvezetéket, fűtésrendszert, légtechnikát épít ki, vagy éppen dugulást hárít el. Mondhatnánk azt, hogy ez bizonyos mértékben nehéz fizikai munka. De sok hölgy választja a katonai pályát, áll a rendvédelmi szervek kötelékébe, tűzoltónak stb., ahol kiválóan helytállnak. Tehát ez nem lehet akadály. A készülékek fejlődése, a legújabb technológiák ma már inkább a szellemi rátermettséget követelik meg, mint a fizikai alkalmasságot.

Néhány éve egyébként volt szerencsénk találkozni egy olyan hölggyel, akit mindezek nem riasztottak el attól, hogy menetet vágjon, csövet hegesszen és letekerje a padlófűtést – szóval megtegye mindazt, amit férfi kollégái is. Akik egyébként, mint elmondta, mindenben segítették őt a tanulásban és a munkájában egyaránt. Ennek ellenére azóta sem találkoztunk túl sok gépészlánnyal és -asszonnyal, bár a szakkereskedések pultja mögött azért egyre nagyobb arányban fordulnak elő.

Online kiadásunkban a szokásainkhoz híven erről a témáról is megszavaztattuk olvasóinkat, a következő kérdést feltéve:

Ön szívesen dolgozna együtt egy hölgy kollégával?

És íme, a válaszok:

1 Minden további nélkül, hiszen a gyengébbik nem képviselői egyáltalán nem gyengék, és képesek ugyanazt a munkát elvégezni, mint a férfiak.

57,14%

2 Bizonyos munkakörökben remekül megállják a helyüket a nők az épületgépészetben, de a terepmunka, a kivitelezés, hibafeltárás és -javítás nem az ő terepük.

28,57%

3 Nem örülnék neki, ha egy női kollégával kellene párban dolgoznom, mert érzésem szerint csak akadályozna a munkában, ráadásul nem is érezném magam olyan fesztelenül, mint a megszokott férfitársaságban.

8,16%

4 Az épületgépészet egyszerűen nem való nőknek, kár is lenne ezen változtatni.

2,04%

5 Nincs véleményem.

4,08%

Úgy gondoljuk, a végeredmény önmagáért beszél, a válaszadók több mint fele értékeli úgy, hogy a nők az épületgépészeben is teljes értékű munkaerőt jelentenének, ha lennének. A mindennapi tapasztalataink alapján azonban nincsenek, és ennek nyilván megvan az oka – még ha ezt nem is tudjuk pontosan.

Mindenesetre érdekes, hogy létezik egy szervezet Dél-Afrikában, a South African Women in Plumbing and Trades, melynek kifejezetten az a célja, hogy elfogadtassa és propagálja a nők szerepvállalását ezen a területen. A nonprofit szervezetet olyan nők alapították, akik a vízvezeték-szerelő iparágban dolgoznak, és úgy találták, hogy az ágazatot nagyon a férfiak uralják. Mint írják, munkájuk célja a vízvezeték-szektorban dolgozó összes nő felemelkedése. Azért dolgoznak, hogy foglalkozzanak az ágazatban dolgozó nők aggodalmaival, fenntartva egy olyan nyílt fórumot a nők számára, ahol megvitathatják a számukra fontos kérdéseket.

Sok sikert kívánunk nekik!

nők a szakmábanszavazás

Kapcsolódó