Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Cikkek feltöltés alatt

Mi a terved?

Szilágyi László |  23

A mérnöki gondolkozás velejárója, hogy az élet minden területén tervez, számol, előre gondolkodik az ember. De vajon ilyen szemlélettel áll neki egy lakásfelújító, ha energetikai korszerűsítésbe kezd? De tovább megyek; egy kivitelező is ilyen szemlélettel gondolkodik? Abban bízom, hogy igen, mindig tervezünk. Az inkább a jó kérdés, hogy a terveink mennyire szakszerűek, átgondoltak és elég-e a tapasztalatunkra hagyatkozni egy hőszivattyús rendszer telepítése esetén.

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

Lantos Tivadar Bokor András |  78

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Hőszivattyú és HMV

Minőségi alapanyagok felhasználása modern technológiai környezetben

Dávid Sándor |  18

Egy puffertartály vagy indirekt tároló rendszerbe állításával a modern, magas COP-jű hőszivattyúk kiválóan alkalmasak háztartási meleg víz (HMV) készítésére is a fűtés, igény szerint persze a hűtés mellett. Ehhez persze vezetéki kapcsolatot kell kialakítanunk a hőtermelő és a tároló, illetve tartály között. Úgy hisszük, hogy erre a célra mindenképpen a minőségi anyagból készült csövek a legalkalmasabbak. Nézzük, melyek ezek!

Faelgázosítós, vízteres és sima kandallók

Gál Zoltán |  25

Egy fűtési rendszer kialakításakor vagy felújításakor hasznos olyan megoldást választani, amely alternatívát biztosít. Vagyis egy olyan kombinált rendszert érdemes megépíteni, amely lehetőséget nyújt a fűtési módok, tüzelőanyagok közötti váltásra. Erre jó megoldást kínálnak a faelgázosítós vízteres kandallók, amelyek megfelelő szabályzással képesek bivalens rendszerben működni, de elsődleges fűtési megoldásként is megállják a helyüket természetesen.

Napelemes bojlerek

Erdősi Csaba |  31

Ha bő tíz évvel ezelőtt valaki meghallotta volna azt a kifejezést, hogy szoláris energiával működő bojler, csaknem bizonyosan valamilyen napkollektoros megoldás lehetősége jutott volna eszébe. Az eltelt időben a napkollektorok szinte nyomtalanul koptak ki az épületgépészetből, beléptek viszont a helyükre az áramtermelő napelemek, új irányt szabva a háztartási meleg víz készítésének is. A napelemes bojlerek a napelemekből érkező egyenáramot közvetlenül fordítják használati melegvíz előállítására, de a napsütés hiányában képesek a hálózati tápellátásról való működésre is.

Ahol kötelező az inhibitor

Erdősi Csaba |  21

Kapcsolódó cikkünkben olvashat arról, milyen módszerekkel védhetjük meg fűtési rendszereink üzembiztos állapotát, s köztük a fűtési vízről is szó esett, mint olyan területről, amely kapcsán még a szerelők telepítők is vitáznak. A brit Phpionline magazin cikke segítségével most bepillanthatunk abba, hogyan néz ki mindez a szigetországban, ahol nem csak hogy nem övezi vita a fűtési víz kezelésének fontosságát vagy szükségességét, hanem éppen ellenkezőleg, szabvány rögzíti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Fűtési rendszerek védelme

Lantos Tivadar |  22

Nemcsak a fűtési, de a hűtési rendszereknél is gondot okozhatnak az acélcsővel szerelt rendszerek. A fémiszap és a korrózió ellen ezekben az esetekben is megfelelően kellene védekezni. Ez nem minden esetben történik meg. Tekintsük át, milyen utak is kínálkoznak a fűtési és hűtési rendszerek hatékony védelmére.

Szerződni pedig muszáj

Nem árt, ha van a zsebünkben egy-két kontraktusminta!

Lantos Tivadar |  16

Azt gondolnánk, hogy a kisebb vállalkozásoknak nincs szükségük jól megfogalmazott, átgondolt szerződésekre. Pedig még egy egyszerűsített kazáncserénél is számtalan probléma forrása lehet, ha előtte írásban nem rögzítjük a vállalt feladatokat, és azt, hogy a kialkudott díj az árajánlat szerint pontosan mire terjed ki.