Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. június

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Mi a terved?

Szilágyi László |  325
1 5 (1)

A mérnöki gondolkozás velejárója, hogy az élet minden területén tervez, számol, előre gondolkodik az ember. De vajon ilyen szemlélettel áll neki egy lakásfelújító, ha energetikai korszerűsítésbe kezd? De tovább megyek; egy kivitelező is ilyen szemlélettel gondolkodik? Abban bízom, hogy igen, mindig tervezünk. Az inkább a jó kérdés, hogy a terveink mennyire szakszerűek, átgondoltak és elég-e a tapasztalatunkra hagyatkozni egy hőszivattyús rendszer telepítése esetén.

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

Lantos Tivadar Bokor András |  668
2 5 (1)

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Hőszivattyú és HMV

Minőségi alapanyagok felhasználása modern technológiai környezetben

Dávid Sándor |  952
1 4 (1)

Egy puffertartály vagy indirekt tároló rendszerbe állításával a modern, magas COP-jű hőszivattyúk kiválóan alkalmasak háztartási meleg víz (HMV) készítésére is a fűtés, igény szerint persze a hűtés mellett. Ehhez persze vezetéki kapcsolatot kell kialakítanunk a hőtermelő és a tároló, illetve tartály között. Úgy hisszük, hogy erre a célra mindenképpen a minőségi anyagból készült csövek a legalkalmasabbak. Nézzük, melyek ezek!

Faelgázosítós, vízteres és sima kandallók

Gál Zoltán |  554

Egy fűtési rendszer kialakításakor vagy felújításakor hasznos olyan megoldást választani, amely alternatívát biztosít. Vagyis egy olyan kombinált rendszert érdemes megépíteni, amely lehetőséget nyújt a fűtési módok, tüzelőanyagok közötti váltásra. Erre jó megoldást kínálnak a faelgázosítós vízteres kandallók, amelyek megfelelő szabályzással képesek bivalens rendszerben működni, de elsődleges fűtési megoldásként is megállják a helyüket természetesen.

Napelemes bojlerek

Erdősi Csaba |  732
4 4 (2)

Ha bő tíz évvel ezelőtt valaki meghallotta volna azt a kifejezést, hogy szoláris energiával működő bojler, csaknem bizonyosan valamilyen napkollektoros megoldás lehetősége jutott volna eszébe. Az eltelt időben a napkollektorok szinte nyomtalanul koptak ki az épületgépészetből, beléptek viszont a helyükre az áramtermelő napelemek, új irányt szabva a háztartási meleg víz készítésének is. A napelemes bojlerek a napelemekből érkező egyenáramot közvetlenül fordítják használati melegvíz előállítására, de a napsütés hiányában képesek a hálózati tápellátásról való működésre is.

Ahol kötelező az inhibitor

Erdősi Csaba |  588
1

Kapcsolódó cikkünkben olvashat arról, milyen módszerekkel védhetjük meg fűtési rendszereink üzembiztos állapotát, s köztük a fűtési vízről is szó esett, mint olyan területről, amely kapcsán még a szerelők telepítők is vitáznak. A brit Phpionline magazin cikke segítségével most bepillanthatunk abba, hogyan néz ki mindez a szigetországban, ahol nem csak hogy nem övezi vita a fűtési víz kezelésének fontosságát vagy szükségességét, hanem éppen ellenkezőleg, szabvány rögzíti az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

Fűtési rendszerek védelme

Lantos Tivadar |  601

Nemcsak a fűtési, de a hűtési rendszereknél is gondot okozhatnak az acélcsővel szerelt rendszerek. A fémiszap és a korrózió ellen ezekben az esetekben is megfelelően kellene védekezni. Ez nem minden esetben történik meg. Tekintsük át, milyen utak is kínálkoznak a fűtési és hűtési rendszerek hatékony védelmére.

Szerződni pedig muszáj

Nem árt, ha van a zsebünkben egy-két kontraktusminta!

Lantos Tivadar |  469

Azt gondolnánk, hogy a kisebb vállalkozásoknak nincs szükségük jól megfogalmazott, átgondolt szerződésekre. Pedig még egy egyszerűsített kazáncserénél is számtalan probléma forrása lehet, ha előtte írásban nem rögzítjük a vállalt feladatokat, és azt, hogy a kialkudott díj az árajánlat szerint pontosan mire terjed ki.

Melegvízfűtések fejlődéstörténete

Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája 1.

Gergely Dániel Zoltán |  983

Életem első cikke e lapban jelent meg Csővezetékek hidraulikai ellenállása címmel a 2013. 7-8. számban – vagyis csaknem 10 évvel ezelőtt. Azóta is folyamatosan a csőhálózatok hidraulikájával foglalkozom, valamint közel 5 éve fűtési-, hűtési- és HMV-cirkulációs rendszerek hidraulikai beszabályozásával. Idén megjelent a Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája című könyvem, amelyből 1-1 témakört „kiemelve” mutatok be egyes fejezeteket. Mivel a „jubileumi” szám a következő lesz, a leendő cikksorozat bevezetőjeként egy kis érdekességgel, visszatekintéssel kezdem, mégpedig a melegvízfűtések fejlődéstörténetével, korabeli illusztrációk és szakkönyvi idézetek felhasználásával.

Távfelügyelettel a 21. századi, hatékony épületekért

Paul Winett |  330

Az épületrendszerek távfelügyelete a fűtés- hűtéstől kezdve a szennyvízkezelésig jobb irányíthatóságot és áttekinthetőséget biztosít, melynek eredménye optimálizált teljesítmény, költségcsökkenés és fokozott fenntarthatóság. A legújabb digitális megoldások számos lehetőséget kínálnak az épületüzemeltetők számára a meglévő felügyeleti rendszereik korszerűsítésére – akár az új csúcstechnológiás eszközök utólagos felszerelésével is. Az intelligens megoldások lehetővé teszik épületeink hatékonyabb működését: az új felügyeleti technológia növeli a megbízhatóságot, valamint az egész életciklus során csökkenti az energiafelhasználást és rezsiköltséget takarít meg.

Nem félünk az AI-tól. Egyelőre...

Erdősi Csaba |  538

Manapság egyre gyakrabban foglalkozunk ezzel a kérdéssel. A számítógépek megjelenése óta a mesterséges intelligencia fejlődését tartják a következő nagy változásnak. A munkaerőhiány orvoslását már sok esetben most is végzik robotok. De elvehetik-e a gépek a mi munkánkat? Lapunk olvasói már megszokhatták, hogy internetes kiadásunkon bizonyos kérdésekben szavazásra invitáljuk olvasóinkat, a végeredményt pedig itt közöljük. Ezúttal a mesterséges intelligencia került terítékre.

Tömlővéges, alapkivitelű kerti csapok

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  254

Hat gyártó, a Válvulas Arco, a HERZ, a FERRO, a STROHM MOFÉM, a SCHELL és a Tecnovielle termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Megfejtés, Mátrix, megoldás, stabil, gamer PC

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  906

Neo a Mátrixban, tökéletes megoldás, trombitakészítés, gamer PC, ronda csempézés, második fürdőszoba.Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

A város célja, hogy minél kevesebb veszteséggel tudják üzemeltetni a hálózatot

Erdősi Csaba |  435

Április eleje óta „szimatautó” járja Bécs utcáit és ellenőrzi, nem szivárog-e valahol a földgáz az úttest alatt futó gázvezetékekből. A különleges szondákkal felszerelt e-autó másodpercenként méri az útfelszín közelében a levegő gázkoncentrációját és a város digitális gázhálózati térképén meg is jeleníti azt – adta hírül Bécs város külképviseleti és kommunikációs irodája. Idehaza becslések szerint a gázhálózati veszteség az éves fogyasztás körülbelül egy százalékát teszi ki.

Ez már a hidrogénkorszak?

Erdősi Csaba |  656

Kardoskút – az energiaszektorban járatosak számára alighanem az ott lévő földgáztároló létesítmény ugrik be elsőre a település nevét hallva. Mostantól egy másik gáz is beugorhat Kardoskút kapcsán, ugyanis ott nyílt meg Magyaroszág első olyan üzeme, amely vízbontással állít elő nagy üzemméret mellett hidrogént.

„Ez NEM épületgépészet! De, ha...”

Dr. Chappon Miklós |  525

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyai között bizony vannak „kakukkfiókák”. olyan eszközök, berendezések, amelyek nem tartoznak közvetlenül az épületgépészet tárgykörébe, épületgépészeti funkciójuk valójában nincs, mégis odasorolhatók valamiképpen. Mondhatni, érzésre...

Cool4u, szabvány, Ariston, MGVE, energiatanúsítvány, sportalapítvány

hírek

VGF&HKL online |  339

Tadiran Airow 3TM a Cool4u Systems kínálatában, közösségi mosdósorok szabványa, új referenciaszabvány kéményekhez, ismét rekordévet zárt az Ariston-csoport, hazai siker az edzőversenyen, megszűnik a kötelező energiatanúsítvány, Útjára indult az Épületgépész Sport Alapítvány.

Túl a családi méreten

Levegő-víz hőszivattyúk alkalmazási lehetőségei a lakossági felhasználáson kívül

Kaloczkai Sándor |  544
1

Ha levegő-víz hőszivattyúra gondolunk, sokunk szeme előtt egy kisebb, családi házas igényekre szolgáló berendezés képe jelenik meg, legyen szó akár monoblokkos, akár split kialakítású eszközről. Pedig sok olyan 16–24 kW-os berendezés kapható a piacon, amelyek gyári vagy egyedi kaszkádvezérléssel ipari igényeket is ki tudnak elégíteni. Ezekről lesz most szó.

Résbefúvók

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  340

Táblázatunkban hat gyártó, a CAIROX, a Schako, a Latice, a TROX, az Airvent és a Horal termékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Mennyezeti résbefúvók

Erdősi Csaba |  482
1 5 (1)

A résbefúvók a fűtési, szellőztetési és légkondicionáló-rendszerek lényeges elemei, amelyek hozzájárulnak az egészséges beltéri környezethez. A légkondicionált levegőnek egy helyiségbe vagy térbe történő bevezetésére szolgálnak, és kialakításuk, elhelyezésük, méretezésük és nem utolsósorban beállításuk döntő szerepet játszik a megfelelő levegőelosztás biztosításában. A szakmai részleteket két neves gyártó segédletének segítségével vesszük sorra.

Kalandozások a komfortklíma és a technológiai hűtés határmezsgyéjén

Támogatott cikk |  519

Ha nem is minden nap, de azért rendszeresen szembe jöhetnek, és jönnek is olyan kérések, hogy a normál komfortcélú hűtési-fűtési igények mellett, van 1-1 speciális helyiség, ahol ~10-15 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kellene biztosítani, épp csak néhány fokkal alacsonyabbat, mint a normál komforthűtési tartomány alsó határa. Ezek a helyiségek lehetnek például temperált raktárhelyiségek, (élelmiszer vagy vegyszer), palackozottbor-tárolók, éttermi vagy élelmiszeripari előkészítő vagy akár laboratóriumi helyiségek.

Aligha lesz csúcsdöntés

Erdősi Csaba |  506
1

Tavaly olyan óriási roham indult meg a hőszivattyúkért (ideértve a fűtésre is alkalmas split klímákat), hogy az megismételhetetlennek látszik idén. A magyar piac például duplázni tudott 2022-ben 2021-hez képest, ez a tempó nyilván nem tartható. A kérdés csak az, hogy visszaesésként vagy a normalitáshoz való visszatérésként fogjuk-e fel a várható helyzetet.