Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

Nem félünk az AI-tól. Egyelőre...

2023/6. lapszám | Erdősi Csaba |  554 |

Nem félünk az AI-tól. Egyelőre...

Manapság egyre gyakrabban foglalkozunk ezzel a kérdéssel. A számítógépek megjelenése óta a mesterséges intelligencia fejlődését tartják a következő nagy változásnak. A munkaerőhiány orvoslását már sok esetben most is végzik robotok. De elvehetik-e a gépek a mi munkánkat? Lapunk olvasói már megszokhatták, hogy internetes kiadásunkon bizonyos kérdésekben szavazásra invitáljuk olvasóinkat, a végeredményt pedig itt közöljük. Ezúttal a mesterséges intelligencia került terítékre.

Szakmunka végzéséhez rengeteg ismeretre, képzésre és még több gyakorlásra van szükség. Építés közben újabb és újabb problémákat kell hatékonyan megoldani. Nemcsak ügyes kézre, de gondolkodásra, átfogó problémamegoldó képességre is szükség van. Ezeket idővel megoldhatja egy gép. De az embert soha nem fogja tudni pótolni. Akit megkínálnak kávéval, aki el tudja mesélni a telepített rendszer működését a megrendelőnek, akitől bókokat kaphatnak a háziasszonyok. Bár lehet, hogy manapság erre egyre kevésbé van szükség. Tagadhatatlan tény, hogy az automatizált világ sok szempontból lehet megoldás, azonban az uniformizáltság és a sablonosság veszélye minden területen fennállhat. Lehet, hogy a jövőben egy készülék meghibásodását távolról is lehet majd javítani, vagy egy meghibásodott alkatrész kicserélésére lehet majd drónt küldeni. De az nem tud a megrendelővel elbeszélgetni, és bizony sok esetben az egyedülálló időseknek erre nagyobb szükségük van, mint arra, hogy meleg legyen a lakásban. A kérdés, amit online kiadásunk olvasóinak feltettünk, ezúttal így hangzott:

Ön szerint kiválthatják a jövőben a szerelők munkáját a gépek, a mesterséges intelligencia?

A válaszok pedig így oszlottak meg százalékos arányban:

  • 24% Elképzelhetetlennek tartom, mert a gép az gép, az emberre mindig szükség lesz.
  • 49% Bizonyos részfolyamatokat igen, már ma is van erre példa, de a főbb munkafolyamatokat nem tudom elképzelni, hogy képes lenne kiváltani egy gép.
  • 21% A fejlődés megállíthatatlan. Néhány évtizeddel ezelőtt a számítógép is futurisztikusan hangzott. Ma már alap. De a teljes gépesítésre még jó néhány évtizedet várni kell.
  • 6% Ha ilyen a fejlődés üteme, akár az évtized végére a munkánk nagy részét már gépek fogják végezni.
  • 1% Nincs véleményem.

Jól látszik, hogy a gépészek zöme egyelőre nem tart attól, hogy elveszi a munkáját a mesterséges intelligencia (AI). Nyilván a fizikai munkát végzők vannak ebből a szempontból a legnagyobb biztonságban, egész más a helyzete azonban a tervezőknek. Arról, hogy átveheti-e a tervezők munkáját, márciusi lapszámunkban magát a mesterséges intelligenciát kérdeztük meg. Ideidézzük most az egyik kérdésünkre adott válaszát, talán nem lesz tanulság nélküli.

„Tegyük fel, hogy valaki szeretne építeni egy házat. Elkészülnek az építészeti tervek, a következő lépés, hogy egy épületgépész mérnök megtervezze a fűtést, a hűtést és a szellőztetést. Ha ismerjük a leendő épület hőigényét, tájolását, a kívánt HVAC berendezéseket, ezek alapján a mesterséges intelligencia képes lehet önállóan megtervezni a szükséges rendszereket?”

„Igen, elméletileg a mesterséges intelligencia felhasználható egy épület fűtési, hűtési és szellőztetési (HVAC) rendszereinek tervezésére olyan konkrét információk alapján, mint az épület hőigénye, tájolása és a szükséges HVAC-berendezés.

Az AI-algoritmusok nagy mennyiségű adat feldolgozására és összetett számítások elvégzésére képesek, lehetővé téve az energiahatékonyságra és kényelemre optimalizált HVAC-tervek létrehozását. Az AI használatával a tervezési folyamat gyorsabb és pontosabb lehet, kevesebb kézi hibával és figyelmen kívül hagyással.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a mesterséges intelligencia még mindig a kezdeti szakaszában van a HVAC-rendszerek tervezése terén, és előfordulhat, hogy nem tudja figyelembe venni a valós építési projektek során felmerülő összes árnyalatot és bonyolultságot. Ezenkívül a mesterséges intelligencia épülettervezésben és -építésben történő felhasználása továbbra is emberi közreműködést és felügyeletet igényel, mivel számos etikai és biztonsági megfontolás van, amelyek kezelésére a mesterséges intelligencia még nincs felkészülve.

Összefoglalva, bár a mesterséges intelligencia képes forradalmasítani a HVAC-rendszerek tervezését, még mindig a kezdeti szakaszában van, és további fejlesztést és finomítást igényel, mielőtt önállóan használható lenne rendszerek tervezésére. Egyelőre a humán épületgépészeti mérnökök továbbra is fontos szerepet fognak játszani annak biztosításában, hogy a HVAC-rendszereket megfelelően tervezzék meg és telepítsék, és megfeleljenek az egyes épületek egyedi igényeinek.”

Hát itt tartunk most. Kérdés, meddig tart még ez a helyzet, és mit fogunk írni ugyanerről a kérdéskörről mondjuk egy év múlva.

mesterséges intelligenciaszavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó

Szép új világ – Interjú a mesterséges intelligenciával

Szép új világ – Interjú a mesterséges intelligenciával

Elveheti a mesterséges intelligencia a gépész tervezők munkáját? Megkérdeztük őt magát!