Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Vízellátás

Napelemes bojlerek

2023/6. lapszám | Erdősi Csaba |  756 |

Napelemes bojlerek

Ha bő tíz évvel ezelőtt valaki meghallotta volna azt a kifejezést, hogy szoláris energiával működő bojler, csaknem bizonyosan valamilyen napkollektoros megoldás lehetősége jutott volna eszébe. Az eltelt időben a napkollektorok szinte nyomtalanul koptak ki az épületgépészetből, beléptek viszont a helyükre az áramtermelő napelemek, új irányt szabva a háztartási meleg víz készítésének is. A napelemes bojlerek a napelemekből érkező egyenáramot közvetlenül fordítják használati melegvíz előállítására, de a napsütés hiányában képesek a hálózati tápellátásról való működésre is.

A frankfurti ISH-n, de a budapesti Construmán járva is megakadhatott a látogatók szeme egy új terméktípuson, a háztartási méretű napelemmel direktben táplált tárolós vízmelegítőn. A rendszerek különböző űrtartalomban állnak rendelkezésre, kezdve a 10 literes „kemping” mérettől egészen a kisebb, két fős háztartások ellátására már tökéletesen elegendő 80 literesekig. A gyártó ajánlása szerint szolgálhat a hagyományos bojler kiváltásra, vagy átfolyós vízmelegítők vizének előmelegítésére egyaránt.

A cikk még 3 041 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

bojlerhmv-előállításnapelemnapenergia

Kapcsolódó