Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

Fűtési rendszerek védelme

2023/6. lapszám | Lantos Tivadar |  461 |

Fűtési rendszerek védelme

Nemcsak a fűtési, de a hűtési rendszereknél is gondot okozhatnak az acélcsővel szerelt rendszerek. A fémiszap és a korrózió ellen ezekben az esetekben is megfelelően kellene védekezni. Ez nem minden esetben történik meg. Tekintsük át, milyen utak is kínálkoznak a fűtési és hűtési rendszerek hatékony védelmére.

Legyen az bármilyen rendszer, ha vascsővel szerelt, a bekerülő oxigén hatására meg fog jelenni a korrózió. Adja magát a kérdés, akkor miért nem használnak műanyagot? Erre az a válasz, mert a vas olcsóbb, különösen, ha a fittingekre gondolunk. Teljesen bevett gyakorlat, hogy nagy átmérők esetén, 1-2 col felett vascsővel történik a szerelés, még a „fejlett nyugaton” is így járnak el az építkezéseken. Ma már szinte egyértelmű, hogy a hűtőberendezéseket vagy hőtermelőket lemezes hőcserélővel illik leválasztani (azért akadnak itt is kivételek). Mint ilyen, a lemezes hőcserélők – elsősorban kialakításuk miatt – a legjobb iszapleválasztók. Viszont amikor megtörténik a dugulás, akkor rendkívül nehezen tisztíthatók, köszönhetően a vékony, párhuzamosan futó ágaknak. Nincs az a rendszermosó, savazó gép, amely a szennyeződéseket maradéktalanul képes lenne eltávolítani. Tehát a hőcserélőket védeni kell a fűtési/hűtési rendszerekben áramló szennyeződések ellen, illetve megakadályozható az is, hogy ne jöjjön létre ez a szennyeződés.

A cikk még 6 021 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

fűtési rendszerkarbantartás

Kapcsolódó