Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Tanulságos történetek

Pótmunka vagy többletmunka?

Mutatjuk a különbséget!

2023/6. lapszám | Lantos Tivadar Bokor András |  510 |

Pótmunka vagy többletmunka?

Számos esetben a kivitelezők beszélik le a megrendelőket a tervezésről és oldják meg a munkát a saját „szakállukra”. Szerintük felesleges pénzkidobás a tervkészítés, mondván, aki évtizedek óta foglalkozik szereléssel, az rutinból tudja, hogyan kell az igényeknek megfelelő munkát végezni. Ez a gondolkodás egyenes út a bírósági tárgyalótermek ajtajáig.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Családi házak esetén sokszor előfordul – holott nagyobb épületek esetében a törvényi szabályozás is megkívánja –, hogy nem készülnek gépészeti tervek. Kisebb munkák esetén elképzelhető, hogy így is minden rendben lesz, de nagyobb, pláne hőszivattyús rendszereknél a kivitelezőknek is jobb, ha nem bízzák munkájukat a véletlenre, azaz a „vagy sikerül, vagy nem” esetére. Fontos kihangsúlyoznunk, hogy egyik szakmacsoport sem előre valóbb a másiknál, azaz hiába készítették el a világ legjobb terveit, ha a megvalósítandó munkát egy hozzá nem értő, szakmájában nem rutinos, terveket olvasni és érteni nem tudó kivitelezőre bízzák. A terv védi a kivitelezőt, nem kell a figyelmét megosztani, hogy milyen csőátmérőket hová kell elhelyezni s milyen anyagból, hanem teljes egészében a saját munkájára tud koncentrálni. Szinte minden esetben bebizonyosodik, hogy a tervek hiánya – főleg hőszivattyús esetekben – nem jár pénzmegtakarítással! A terveket egy későbbi átalakításnál, javításnál, szerelésnél is elő lehet venni, azokhoz igazodni lehet, és jelentősen megkönnyítik, olcsóbbá tehetik a későbbi munkát is.

A cikk még 21 463 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor Andrástanulságos

Kapcsolódó

Olcsó és sablonos tervezés

Olcsó és sablonos tervezés

Egy tervező három hőszivattyús munkája is a bíróságon kötött ki