Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Azari Katalin

vegyészmérnök

 1986 | |

A Vízkutató Vízkémia Akkreditált Vizsgálólaboratórium munkatársa

Azari Katalin cikkei

Azari Katalin

Javaslat az ólomkockázat megszüntetésére

2023. július 3. |  1022
1 5 (1)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint körülbelül 750 olyan gyermekintézmény lehet az országban, melyekben a gyermekek számára elérhető csapvíz ólomszennyezés szempontjából „legalább magas kockázatú”. Az NNK már 2021. januárban javasolta a gyermekintézmények célzott felmérését a gyermekeknek biztosított ivóvíz ólomszennyezésének kizárása érdekében, de ez a felmérés azóta sem történt meg, mint ahogyan nincsen információ arról sem, ezekben az intézményekben megoldott-e a gyermekek biztonságos, ólomszennyezés mentes ivóvízzel való ellátása.

Azari Katalin

Pár szó a tervezők, beszerzők felelősségéről

Különösen a közintézményekben

2022. március 2. |  801
Társszerző: Erdősi Csaba

Az EU nemrégiben két új vegyület monitorozására hívta fel a tagországokat a szolgáltatott ivóvízben. Egyelőre nem tudjuk, hogy a két szóban forgó vegyület megtalálható-e a vezetékes ivóvízben, épületgépészként azonban tehetünk azért, hogy a csapból kifolyó víz biztosan tiszta és egészséges legyen. Egyrészt a régi csövek (ólom pl.) cseréjével, másrészt a megfelelő, valóban tanúsított utólagos szűrők használatával.

Azari Katalin

Fogyasszunk csapvizet!

Előbb azonban bizonyosodjunk meg róla, hogy nem kerül ólom a poharunkba!

2021. november 3. |  4776
2 3 (1)

A csapvízfogyasztás mellett kampányolva nagyon fontos lenne annak a szemléletnek a népszerűsítése, hangsúlyozása, hogy a régi épületekben, ahol a víz ólomszennyezésének kockázata magas, körültekintően kell eljárni az „ivóvízvételi helyek” kialakításánál: az ivóvízcsapok, a hálózati vízadagolók vagy a víztisztítók kiválasztásánál. Magyarországon a vezetékes víz jó minőségű, ezért nagyon ritka esetben áll elő az a helyzet, hogy a csomagolt vízen kívül nincsen más, egészséges és környezetkímélő alternatíva.