Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2023. július-augusztus

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szezon

Szilágyi László |  224
1 5 (1)

Túl vagyunk a fűtési szezonon; eltelt egy év a rezsicsökkentés csökkentésének kihirdetése óta; több mint 20%-kal esett vissza a gázfogyasztásunk; az euró-forintárfolyam „normalizálódott”; az infláció elképesztő magasságban – és még csak a nyár közepénél tartunk.

Hatékony és gazdaságos

Helyi hőellátás előszigetelt, térhálósított polietilén haszoncsöves rendszerekkel

Szebellédi Tamás |  449

Fordulóponthoz közelít az épületek hőellátása. A gázfűtés kiváltása, a szigorított energiatakarékossági előírások komoly követelményeket támasztanak, ami különösen érvényes az új építésű lakóparkokra, ipari területekre, de a társas és családi házakra is. A hőszolgáltatás jövője a környezetbarát multivalens energiaforrások és helyi csoportos hőellátás kombinációja.

A beszabályozási terv

Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája 2.

Gergely Dániel Zoltán |  545
1 4 (1)

Cikksorozatunk második részében arról lesz szó, miért van szükség a fűtési és hűtési rendszerek beszabályozására, illetve milyen szempontok alapján készül az ennek alapjául szolgáló terv. Jogszabály ugyan nem rendelkezik róla, hogy a beszabályozási tervet kötelező elkészíteni, de terv nélkül jelentősen megnő a hibák, és ezáltal az elégtelen működés kockázata. Az írás a szerző idén megjelent, a Fűtési-hűtési csőhálózatok hidraulikája című könyvének vonatkozó fejezetén alapszik.

A faelgázosító kandalló, mint biztonságot nyújtó alternatíva

Hírek más szemmel

Gál Zoltán |  452

A cikk írója azt az elvet vallja, hogy általánosságban is érdemes a híreket úgy nézni, hogy milyen hatással lehetnek az életünkre hosszú távon. Ez különösen igaz olyan dolgokra, amelyeket később csak nehezen vagy igen költségesen lehet módosítani. Ez a gépészetre különösen igaz.

Hol a hiba, ha rosszul mér a vízóra?

Nem a vize, hanem a pénze folyt el az oktondi területgazdának

Bokor András Lantos Tivadar |  1296
1

Ha magas a vízszámla, akkor vagy csőtörésre gyanakodunk, vagy arra, hogy meghibásodott a mérő. Józan ember ilyenkor elzárja az összes csapolót, vízvételező helyet, majd megfigyeli a főmérőt, „forog-e”. Nem így jártak el egy ipari park területén, meg is lett az ára.

Javaslat az ólomkockázat megszüntetésére

Azari Katalin |  920
1 5 (1)

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint körülbelül 750 olyan gyermekintézmény lehet az országban, melyekben a gyermekek számára elérhető csapvíz ólomszennyezés szempontjából „legalább magas kockázatú”. Az NNK már 2021. januárban javasolta a gyermekintézmények célzott felmérését a gyermekeknek biztosított ivóvíz ólomszennyezésének kizárása érdekében, de ez a felmérés azóta sem történt meg, mint ahogyan nincsen információ arról sem, ezekben az intézményekben megoldott-e a gyermekek biztonságos, ólomszennyezés mentes ivóvízzel való ellátása.

Ha csak csöpög a csap...

Önfelszívó, többfokozatú nyomásfokozó telep lakóházakhoz

Weis Ádám |  319

Minden nyáron, szinte menetrendszerűen megjelennek a magyarországi sajtóban a vezetékes vízellátás problémáival foglalkozó cikkek. Nem is csoda, hiszen a hálózat elavult, s a terjeszkedő települések új építésű lakóházai számára alulméretezettnek bizonyulhat. Ha effektíve nem áll rendelkezésre elegendő víz a rendszerben, azzal tulajdonosként nem sok mindent tehetünk. Más a helyzet, ha víz van ugyan, de a nyomása nem elegendő – például azért, mert az adott épület magasabban fekszik.

Jog, etika, higiénia

Mi kell ahhoz, hogy valaki duguláselhárítóként tevékenykedjen?

Wágner László |  412

Mostani cikkünkben górcső alá vesszük, mi szükséges ahhoz, hogy valaki duguláselhárítónak álljon, melyek azok a feltételek, aminek meg kell felelni, mind szakmaiságban, mind etikailag – és természetesen egészségileg!

Permetezve bélelő technológia

Molnár Attila |  419

Előző cikkeinkben már leírtuk a bontás nélküli vezetékbélelés első lépéseit. Most ugyanezt a témát folytatva egy másik eljárással ismerkedhetünk meg, ami nem más, mint a permetezve bélelő technológia.

Hővisszanyerő ötletek HMV használatakor

Lantos Tivadar |  546

Az épületeken belül használt energia igen jelentős része fordítódik a melegvíz-előállításra. A háztartási gázkazánok magasabb teljesítménye is a HMV biztonságos előállítása miatt szükséges. Alábbi cikkünkben azt vizsgáljuk meg, van-e létjogosultsága, és ha igen, hol, a szennyvízben „elfolyó” hő hasznosításának.

A szakembereknek „nem gáz a gáz”

Erdősi Csaba |  423
1 5 (1)

Szinte minden évben megjelenik egy-két cikk, hogy bizonyos céldátumra betiltják a gázkazánokat, megtiltják a vezetékes földgáz használatát. A földgázhasználat úgy tűnik túlmutat az észszerű műszaki kérdéseken, mára már nem csupán a tüzeléstechnika eszközévé vált. Lapunk internetes kiadásában szakembereket kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük ezzel a fűtőanyaggal kapcsolatban, az alábbiakban pedig a szavazás végeredményét adjuk közre.

Medencefűtő hőszivattyúk

Háztartási méretű, ~30–50 köbméteres medencefűtő hőszivattyúk áttekintő táblázata

VGF&HKL online |  219

Öt gyártó, az Aquark, a BWT, a CAIROX, a Gre és a Microwell termékeinek jellemző adatait hasonlíthatjuk össze táblázatunkban, a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Gordiusz, piszoár, füstgáz, csaptelep, kattcső, légtechnika

Mekkmester furcsaságok az épületgépész szakmából

VGF&HKL online |  775
1 5 (1)

Gordiusz mester, lopásbiztos piszoár, visszaáramló füstgáz, csaptelep és kattcső, kondenzvíz-elvezetés, légtechnika felsőfokon, hunyorogva nézve. Az olvasóinktól kapott szakszerűtlen, gyakran elképesztő megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Évek alatt több ezer fotó érkezett szerkesztőségünkhöz, ezek is tanúsítják: nagy szükség van a korrekt szakmunkára.

Babaházi épületgépészet

Dr. Chappon Miklós |  416

Az Épületgépészeti Múzeum tárgyait bemutató sorozatunkban ezúttal olyan eszközök, berendezések kerülnek terítékre, amelyek csupán élethű, kicsinyített másai a valódiaknak. Egy babaházba nézhetünk be, a liliputi méretű vécécsészék, mosdók és egyéb használati tárgyak, berendezések mesevilágába.

Meghosszabbított otthoni strandszezon

Erdősi Csaba |  364
1 5 (1)

A medencefűtő hőszivattyúk 7-8 Celsius-fokos külső léghőmérséklet mellett már megfelelő hatékonysággal működnek ahhoz, hogy a lehető legkevesebb energiával tartsák kellemes hőmérsékleten egy kisebb, családi házas méretű medence vizét. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten már nem érdemes használni őket, mert használatuk drágább lesz, mintha egyéb fűtési módot, például gázfűtést alkalmaznánk.

A fatüzelésről

Dr. Barcsik József |  426

Reneszánszát éli a fatüzelés. Ennek különböző okai vannak, de biztosan közrejátszott benne a földgáz árának emelkedése, illetve a földgázellátás körüli – eddig csak a hírek által táplált, de a gyakorlatban még meg nem élt – bizonytalanságérzet. Főként vidéki intézményekben, önkormányzati fenntartású épületekben a fatüzelés jó alternatívája lehet a gáztüzelésnek, de akár kistelepülési távfűtőművek fűtőanyaga is lehet a fa, vagy a fából készült tüzelőanyag.

Cool4u, Almeva, Saunier Duval, Rothenberger, AHI Carrier, Stiebel Eltron, VGF&HKL, Viessmann

Hírek, újdonságok

VGF&HKL online |  584

Nolsen hőközpont hamarosan a Cool4u Systems kínálatában, tetőjárdák az Almevától, rendszertanúsított kondenzációs hőtermelők égéstermék-elvezetései, újdonság a Rothenbergertől, megnyitotta magyarországi irodáját az AHI Carrier, Szlovákiában bővít a Stiebel Eltron, új szerelői pólók a VGF-nél, jelentős hőszivattyús innováció Békéscsabán, elkelhet a Viessmann legfőbb üzletága.

Alaposan megzsírozott klímák

Lantos Tivadar |  668
2 3 (1)

Egy ipari konyha levegője nem mentes a zsíros szennyezőanyagoktól. Éppen ezért döntő fontosságú a megfelelő páraelszívó ernyők alkalmazása, valamint a levegő szűrése. Egy étterem konyhájában a megfelelő légszűrő berendezések hiányosságának következményeit próbálták meg orvosolni a hűtős szakemberek, inkább kevesebb sikerrel.

lakásszellőztető, hővisszanyerős, kompakt, mini légkezelők

Áttekintő táblázat

VGF&HKL online |  356

Táblázatunkban három gyártó, a CLIVET, a Komfovent és a Sabiana készülékeit hasonlíthatjuk össze, a magyarországi forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Az R290, mint természetes hűtőközeg

Bálint Balázs |  489
3 5 (2)

Egy nem reprezentatív – a szerelők körében végzett – felmérés eredménye szerint az R290 széleskörű alkalmazásával kapcsolatban felmerülő aggodalmak közül az első helyen a gyúlékonyság foglal helyet, mint a hűtőközeg használatára és kezelésére vontakozó legfontosabb szempont. Az imént említett vitathatatlan tény ellenére vajon miért nem tűnt el a süllyesztőben a több, mint 100 éve már hűtőközegként is használt propán, miért került újra a gyártók látókörébe, annak ellenére, hogy az R290 nem alkalmas minden HVAC alkalmazásra? A következő cikkben minden, a hűtőközeg minősítésű propánnal kapcsolatos aggodalmat körüljárunk, és bízunk abban, hogy az előzőekben feltett kérdéseket mindenki könnyedén és önállóan megválaszolhatja.