Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Fűtéstechnika

A fatüzelésről

2023/7-8. lapszám | Dr. Barcsik József |  360 |

A fatüzelésről

Reneszánszát éli a fatüzelés. Ennek különböző okai vannak, de biztosan közrejátszott benne a földgáz árának emelkedése, illetve a földgázellátás körüli – eddig csak a hírek által táplált, de a gyakorlatban még meg nem élt – bizonytalanságérzet. Főként vidéki intézményekben, önkormányzati fenntartású épületekben a fatüzelés jó alternatívája lehet a gáztüzelésnek, de akár kistelepülési távfűtőművek fűtőanyaga is lehet a fa, vagy a fából készült tüzelőanyag.

Tavaly, még a téli fűtési idény előtt megjelent egy kormányhatározat, amely szerint az intézményeknek fel kell mérniük, hogy tudnak-e fatüzelésű kályhákat használni az épületeik fűtésére. Persze tisztázni kell, hogy a kémények milyen állapotban vannak, alkalmasak-e a használatra vagy szükséges a felújításuk. Ha a teljes felmérés készen van, akkor derül ki, hány fatüzelésű kályhára és mekkora tűzifamennyiségre van szükség. Azt tudnunk kell, hogy a frissen kivágott fák nedvességtartalma magas, és a tüzelésük számos anomáliát hordoz magában. Azt is látnunk kell, hogy a lakosság is törekszik – ahol tud, elsősorban a falvakban – a földgáz fűtési célú kiváltására tűzifa felhasználásával.

A cikk még 8 773 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

fatüzelésszilárd tüzelés

Kapcsolódó