Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Szakmakörnyezet

A szakembereknek „nem gáz a gáz”

2023/7-8. lapszám | Erdősi Csaba |  486 |

A szakembereknek „nem gáz a gáz”

Szinte minden évben megjelenik egy-két cikk, hogy bizonyos céldátumra betiltják a gázkazánokat, megtiltják a vezetékes földgáz használatát. A földgázhasználat úgy tűnik túlmutat az észszerű műszaki kérdéseken, mára már nem csupán a tüzeléstechnika eszközévé vált. Lapunk internetes kiadásában szakembereket kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük ezzel a fűtőanyaggal kapcsolatban, az alábbiakban pedig a szavazás végeredményét adjuk közre.

Az elbizonytalanítás sokaknak okoz nehézséget, az energiahordozókkal kapcsolatos kérdések napjainkban kulcsfontosságúvá váltak. Lesz-e gáz, mi lesz a régi készülékekkel, vagy éppen milyen alternatíva kínálkozik egy belvárosi, műemléki, gázkonvektoros épületben, melynek homlokzatára sem az utcafrontra, sem pedig a belső udvarra nem helyezhető semmiféle műtárgy. Sőt, elektromos vezetékei múltszázadiak. Korszerűsítésre mindig szükség van, a kérdés csak az, hogy milyen áron, és ki állja a költségek jelentős részét.

Részinformációkra alapozva sokan elhibázott döntéseket hoznak. Így születnek a terv nélküli, olcsó kivitelezésű hőszivattyúk, a különböző elektromos fűtések stb. Fontos tehát a tájékozódás, a szakemberek véleményformálása.

Lapunk internetes kiadásának olvasóit a következő kérdéssel kértük szavazásra:

Ön szerint megbízható energiahordozó a földgáz?

A válaszok pedig százalékos arányban így alakultak:

  • 19% Igen, teljes mértékben. Szinte kimeríthetetlenek a tartalékok, amik rendelkezésre állnak.
  • 67% Megbízható energiahordozó, de a döntéshozókon sok múlik, hogy a jövőben is számíthassunk rá. Gyors változtatásokat elképzelhetetlennek tartok, ha úgy alakul, lesz elég idő az átállásra.
  • 12% Kevésbé bízom a földgázban, ezért már most célszerűnek tartom alternatívákban gondolkodni.
  • 2% Minél előbb le kell válni a gázról, be sem kell vezetni a gázvezetéket a házakba.
  • 0% Nincs véleményem.

Nos, a végeredmény meglehetősen beszédes, kérdés ugyanakkor, hogy a döntéshozók milyen célok és érvek mentén gondolkodnak. Mint arról korábban már beszámoltunk, környezetvédelmi, ellátásbiztonsági és egyéb megfontolásokból egyre több országban és városban vezettek be céldátumokat, amelyek után már nem lehet gáztüzelésű fűtőberendezést telepíteni.

Egy biztos: a gáztüzelésű berendezések rovására az elmúlt időszakban óriási lendületet vett a hőszivattyúk forgalmazása.

A levegő-víz hőszivattyúk piaca 2010 óta folyamatosan növekszik, 2012-ben már 1,6 millió ilyen berendezés működött Európában. A tavalyi gázárrobbanás hatalmas lökést adott az ágazatnak, a gázról való leválás nyomán pedig a gyártók arra számítanak, hogy 2030 a hőszivattyúk száma 14 millióra emelkedik Európában, s ezekből 10 millió levegő-víz rendszerű lesz. Ez azt jelenti, hogy alig hat év múlva 10 új fűtési rendszerből 7 hőszivattyús lesz, szemben a jelenlegi kettővel – már ha ezek a várakozások beigazolódnak.

földgázszavazásVGF&HKL szaklap

Kapcsolódó