Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Okosgépház családi házaknak

A cél az energiatakarékos, komfortos fűtés és hűtés

2022/3. lapszám | Dezső Péter |  772 |

Okosgépház családi házaknak

Egy családi ház okosgépházának épületgépészeti kivitelezései során törekedni kell arra, hogy energiatakarékos megoldásokat kínáljunk az egyre növekvő felhasználói igények mellett. Az okosgépház mint távelérhető, szabadon programozható szabályozási rendszer egyszerre kezeli a CAN-BUS, Modbus, KNX-BUS, M-BUS, DL-BUS és CORA hálózatokat, így kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb épületgépészeti eszközöket.

Az energiatakarékosság részben a kiválasztott épületgépészeti elemeinktől (energiatakarékos hőszivattyú, szivattyúk, szelepek) függ, másrészt pedig annak szabályozásától, hiszen az üzemidők mértéke és a logikai folyamatok gyakorisága fogják meghatározni a rendszerünk üzemét, energiafogyasztását.

Hagyományos megoldás

Ha nincs helyiségenkénti szabályozó a rendszerben, akkor szokás szerint a kivitelező a leghidegebb földszinti helyiségbe telepít 1 db termosztátot, és az osztókat igyekszik beszabályozni, amelyek beszabályozási értéke sajnos a külső- és előremenő hőmérséklet függvényében és a strangszivattyú tömegáramától is változik, így nem lehet teljesen tökéletesen beszabályozni a rendszert minden időjárási körülményre, csak általányra. A leghidegebb helyiség, amikor eléri a Felhasználó által beállított értéket, addigra legtöbbször a többi helyiségek (főleg emeleti helyiségek) már túlfűtöttek lesznek. Erre a lengő szabályozásra gyakori megoldás, amikor növeljük a termosztátok számát, azaz szintenként teszünk termosztátokat és ebből világosan látjuk is, minél több helyen (helyiségben) mérjük a hőmérsékletértéket és azt felhasználjuk a szabályozásra, annál finomabban tudjuk a túlfűtéseket és a szabályozási lengéseket elkerülni.

A cikk még 11 243 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Okosotthon

Kapcsolódó

A jövő megoldásai már ma

A jövő megoldásai már ma

Kommunikációképes termosztát, végponti nyomásszabályozás és intelligens szelep, szállópor-érzékelés és okosmérés