Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Épületgépészet

Tágulási tartályok a gyakorlatban

2022/3. lapszám | Lantos Tivadar |  950 |

Tágulási tartályok a gyakorlatban

Ezen újság hasábjain az utóbbi időben többször is foglalkoztunk a tágulási tartályokkal. Ez a látszólag egyszerű szerkezet sok probléma forrása lehet a zárt hűtési/fűtési rendszerek, illetve HMV rendszerek esetén.

Igazságügyi szakértői történeteinkben (Bokor András rovatában) a hibás kivitelezések között gyakran előforduló probléma, hogy az ivóvizes rendszerre fűtéshez használható tágulási tartályt telepítenek, holott ez szigorúan tilos. A fűtési tartályok ugyanis nem felelnek meg az élelmiszerbiztonsági és korrózióállósági követelményeknek.

Fordítva nem tilos a beépítés (ívóvíz tágulási tartályt fűtési rendszerre), de miért költenénk feleslegesen magasabb árú – igaz, magasabb műszaki tartalmú – termékre, ha arra valójában nincs semmi szükség. Ezen felül ki kell küszöbölni a HMV-hálózatoknál a tartályhoz vezető tágulási vezetéket, mert a tartály pangó vize a HMVrendszerbe juthat, és legionellás megbetegedést okozhat. Pedig ez könnyen megakadályozható egy speciális szeleppel (5-10 ezer forintos tétel). Ebből a rossz gyakorlatból is látható, hogy nem fordítanak kellő figyelmet a rendszerek tágulási tartályára a szerelők, tervezők.

A cikk még 9 899 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 990 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1990 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1990 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Tágulási tartály

Kapcsolódó