Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

HKL

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

2022/3. lapszám | Bokor András Lantos Tivadar |  6353 |

Folyadékhűtővel hűtött szervergépház

A szervertermek számítógépeinek folyamatosan rendelkezésre kell állnia, éppen ezért fontos a redundancia, a megbízhatóság, az egyszerű, kiforrott technikák alkalmazása. A cím azért is lehet meglepő első olvasatra, mert a víz, és a mikroelektronika antagonisztikus ellentmondásban van egymással. Ilyen, és ehhez hasonló feloldhatatlan ellentétek soraival találkozhatunk tanulságos történetünkben.

Bokor András okleveles gépészmérnök, igazságügyi szakértő rovata

Egy közintézmény szervertermeinek hűtéséről szól soron következő szakértői történetünk, ahol két szervertermet is hűtöttek a redundancia miatt három folyadékhűtővel. Elöljáróban jegyezzünk meg talán annyit, hogy a hűtés a szervergépek által termelt hő miatt létfontosságú. Nem tilos természetesen a folyadékhűtők használata, annál is inkább, mert ezekben a szóban forgó szervertermekben a „free-cooling” lehetőségét is szeretnék kihasználni, így egy korszerűbb, energiatakarékosabb hűtési rendszert akartak megvalósítani. Ha a külső hőmérséklet 18 ˚C alatti, akkor már szabad hűtéssel megoldható a szervertermek hűtése, így csak a keringtetőszivattyúk és a szárazhűtő ventilátorának áramfelvétele a hűtéshez szükséges energia. Azonban mégis, egy direkt elpárologtatós rendszer megnyugtatóbb lenne, és nagyobb biztonságot is adna arra, hogy egy esetleges meghibásodás esetén nem történik beázás, ennek következtében pedig adatvesztés.

Azonban az energiatakarékos működést szerette volna kihasználni a tervező, és folyadékhűtős rendszert tervezett. Ehhez viszont bonyolultabb kapcsolásra, több szabályozószelepre, szivattyúra, stb. van szükség, mint egy kevesebb műszaki tartalommal rendelkező épületgépészeti kapcsolás esetén. Csakhogy a rendelkezésre álló gépház igen kicsi méretűnek bizonyult, és a megvalósított kapcsolás rendkívül túlzsúfoltra sikeredett. Nehezen hozzáférhető helyek alakultak ki, a szereléshez, de még a karbantartáshoz is bontásokat kell végezni. Ezek a bontások adott esetben a redundáns rendszer működésének kimaradásával is járhatnak, így a szerverterem hűtése sem lesz biztonságos.

Erre a problémára nem is derült volna fény, azonban az átadás után, az üzembe helyezésnél kiderült, nem megfelelőek a tömegáramok, ennek következtében nincs meg a megfelelő hűtőteljesítmény, amely a számítógépek megfelelő működéséhez szükséges lenne.

A cikk még 15 634 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 400 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megveheti és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1500 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1500 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 8990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A VGF&HKL egy havi megjelenésű épületgépészeti szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Bokor András

Kapcsolódó