Barion Pixel

VGF&HKL szaklap

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk április 6-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

VGF&HKL szaklap 2017. június

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

A gázfogyasztó készülékek égéstermék-elvezetéséről

Blazsovszky László |  463

Hosszú ideje a különböző szakmai szervezetek, hatóságok eltérő módon értelmezik a gázfogyasztó készülékek légellátásával, szellőzésével, de különösen az égéstermék-elvezetésük módjával kapcsolatos szabályozásokat, és nem utolsó sorban maguk a felhasználók sem tanulnak a tragikus esetekből.

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Új fogalom az MBSZ tervezetében

Avagy fogyasztói veszélyeztetés a piaci érdekek érvényesítése érdekében

EMKÉSZ közlemény |  464

Több évszázados hagyománya van annak, hogy mi, magyarok hajlamosak vagyunk átesni a ló másik oldalára. A jelenlegi MBSZ tervezetében ismét egy ilyen törekvésnek lehetünk tanúi, hiszen a javaslatból egyértelműen kiolvasható, hogy a profitmaximalizálás oltárán minden érvényben lévő műszaki előírás és szabályozás feláldozható. Nem kell mást tenni, mint egy merőben új, Európa és a világ egyetlen táján sem ismert fogalmat bevezetni („égéstermék-vezető”), és megalkotni a hozzá tartozó kivételeket.

Égéstermék-elvezetők szabályozása

Égéstermék-elvezetők szabályozása

 420

Az idei év tavaszán az EMKÉSZ egy független svájci közvélemény-kutató céggel együttműködve az alábbi kérdéseket tette fel a szakma szereplőinek, hogy egységes képet kapjunk, a többség véleményét lássuk arról, kinek mi a véleménye az égéstermék-elvezetők együtt, illetve külön tanúsításáról.

Mediterrán élvezet

Mediterrán élvezet

Avagy az ókori Róma modernizálva

 385

A 2017-es Construma Otthon Design Kiállításának keretében került sor 2017. április 6-án a Magyar Uszodatechnikai Egyesület és a Magyar Fürdőszövetség által közösen kiírt, sorrendben immár nyolcadik Év Medencéje Pályázat 2016 díjátadására. A magánmedencék kategóriában a Szavini Kft. által alkotott, „Kilátás” jeligéjű magánmedence lett az első. Csodáljuk meg!

Nem csak a Barlang!

Nem csak a Barlang!

 330

Kicsit másfelé, de ugyanazon a területen kalandozva, a MUE megmérettetésén a Miskolctapolcai Strandfürdő a wellness létesítmények kategóriájában II. díjat nyert. A miskolciaknak – és számos turistának – a Barlangfürdő mellett immár a felújított – vagy inkább újjávarázsolt – strandfürdőben is minőségi élvezetben lehet részük.

Berobbanunk a köztudatba VI.

Berobbanunk a köztudatba VI.

MSZ EN 60079-0 Robbanóképes közegek, gyártmányokra vonatkozó általános követelmények

Rátai Attila |  356

Tovább folytatjuk az MSZ EN 60079-0 elemzését. Most sok apróságból fogunk szemezgetni. Természetesen, mint ahogyan egy apró szikra nagyot tud szólni, ezek a kis bekezdések is igen nagy jelentőséggel bírnak a robbanásbiztosság tekintetében.

Programozott avulás

Programozott avulás

Avagy miért romlik el minden?

Dobai Gábor |  418

Ami elromolhat, az el is romlik. De nem mindegy, hogy mikor. Újra és újra visszatérő problémánk ez életünk szinte minden területén, így az épületgépészetben is, akár tervezőként, akár szerelőként, akár felhasználóként találkozunk vele. Ha pedig csődöt mond egy technikai eszközünk, jó eséllyel a legalkalmatlanabb pillanatban teszi.

Halált okozott a hanyagság

Halált okozott a hanyagság

Lantos Tivadar |  1104
1

A balesetek száma nagymértékben csökkenthető, ha egy gyárnak szigorú biztonsági előírásai vannak. Azonban a szabályokat, tervezői előírásokat be is kell tartani, még ha azok látszólag túlzónak is tűnnek. Egy húszas éveiben járó hegesztőnek kellett meghalnia, mert egy generálkivitelező figyelmen kívül hagyta a tervezői előírást, és nem megfelelő műszaki megoldást alkalmazott. Bokor András története.

Komplex szemléletmód ivóvízhálózatok kialakításakor I.

Komplex szemléletmód ivóvízhálózatok kialakításakor I.

Lászlófi András |  380

Keressük az egyensúlyt higiénia, komfort, energiahatékonyság között. Vonatkozó szabványok és jogszabályok, kialakítási változatok, előírt vízhőmérsékletek, helyes anyagválasztás – ezekről lesz szó cikkünkben.

A széntartalmú anyagok hidrogénezése

A széntartalmú anyagok hidrogénezése

A városi gáz története III.

Dobai Gábor |  547

A szén, a benzin és a különféle olajok vegyi összetételét összehasonlítva feltűnik, hogy a benzin és az olajok sokkal több hidrogént tartalmaznak, mint a feketekőszén vagy a barnaszén. A szénben hidrogén helyett kén, nitrogén és oxigén található, amelyeket a szén szennyező anyagainak tekintünk.

BB golyóscsapok

BB golyóscsapok

Áttekintő táblázat

 346

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

Menetes csatlakozású golyós elzáró szerelvények

kiválasztásának szempontjai, buktatói

Ilyés Gábor |  369

A golyóscsapok, más néven gömbcsapok a rendszer egyes szakaszainak, berendezéseinek kiszakaszolására, elzárásra, a szállított közegek áramlásának megállítására használatosak. Míg szelepekkel szabályozhatunk is, addig a gömbcsapokkal kizárólag a nyitás-zárást ajánlott üzemszerűen elvégezni (néhány gyártó engedi az ipari szerelvényét szabályozásra is beépíteni, de ez a ritkább eset).

Összefogás a szakképzésért Miskolcon

Összefogás a szakképzésért Miskolcon

 551

A szakoktatás mára nehéz helyzetbe került. Kevesen választják hivatásuknak a kétkezi munkát, ennek hatására az iparban jelentős a szakemberhiány. A kooperációs képzés hazánkban még gyerekcipőben jár, ám vannak olyan cégek, akik nagy hangsúlyt fektetnek a tudás átadására. Egy követendő kelet-magyarországi példa.

Nemzetközi trendek az épületgépészetben

Nemzetközi trendek az épületgépészetben

Szilágyi László |  522

Minden páratlan évben kerül megrendezésre a legnagyobb nemzetközi épületgépész szakkiállítás Frankfurtban, az ISH. A gyártók imázsnövelő látványelemekkel dúsított egyéni standjaikon természetesen az újdonságok is kiemelt szerepet kapnak.

Tűzcsappantyúk

Tűzcsappantyúk

 447

A 2012. szeptember 1-től a tűzcsappantyúk számára is érvénybe lépett ce jelölés egy „útlevél”, amely az Európai Unió mind a 27 tagállamában elismert, és lehetővé teszi egy termék forgalomba hozatalát bármely országban.

Tűzvédelmi csappantyúk

Tűzvédelmi csappantyúk

Összehasonlító táblázat

 352

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Komfortterek belső levegőminőség emisszió-forrásainak vizsgálata

Komfortterek belső levegőminőség emisszió-forrásainak vizsgálata

 397

Az emberiség napjainkban az élete közel 90%-át belső terekben, épületekben tölti. Az épületek az egyre magasabb színvonalú hőszigetelésnek és légzárásnak köszönhetően elszigetelődtek a külső tértől. A természetes légcsere jelentősen lecsökken, a belső levegő ennek következtében áporodottá, szennyezetté válik. A bent tartózkodók számára a rossz levegőminőség egészségügyi problémákat, szellemi fáradságot, rossz közérzetet eredményezhet. Az épületek belső levegőminősége ezért nemzetközi szinten egyre nagyobb jelentőséggel bír. Cikkünkben – mely a szerző doktori disszertációja alapján íródott – a belső levegő építőanyagokból származó szennyezőforrásait elemezzük.

A kivitelező megváltozott feladatai

A kivitelező megváltozott feladatai

Dr. Jámbor Attila |  404

Idén több változás is életbe lépett az egyszerűsített bejelentéssel kapcsolatban, most a kivitelező kötelmeiből szemezgetünk a teljesség igénye nélkül.

A SIG Air Handling-ről

A SIG Air Handling-ről

Támogatott cikk |  634

A SIG Air Handling (előzőleg Air Trade Centre) az új és meglévő létesítmények lég- és klímatechnikai termékeinek (HVAC) meghatározó és egyben vezető beszállítójává vált az elmúlt évek során. Európa-szerte több mint 100 viszonteladó által nyújt professzionális támogatást ügyfelei számára.

A félig centralizált rendszer

A félig centralizált rendszer

Új megoldás a lakótér-szellőztetésben

Kapitány Gellért |  444

Az épületek egyre jobban hőszigeteltek, és az ablakok is kiválóan zárnak a több rétegű üvegezésnek köszönhetően. Ebből logikusan következik, hogy a természetes légcsere napjainkban már nem tud végbemenni. Emiatt a lakóterekben magas páratartalom jön létre, magas szén-dioxid-koncentrációval. Annak érdekében, hogy a negatív egészségügyi vonzatok és az épület állagának romlása elkerülhetők legyen, egyre fontosabbá válik a kontrollált lakótér-szellőztetés.

Hogyan hatnak a fejlesztések, a dolgok internete a légtechnikára?

Hogyan hatnak a fejlesztések, a dolgok internete a légtechnikára?

Vigh Gellért |  325

Az épületeink üzemeltetése felel az energiafelhasználás 40 és A CO2-kibocsátás 36%-áért Európában. A fogyasztás és kibocsátás csökkentéséért az Európai Unió komoly vállalásokat tett, melynek keretében a 2008-as bázisévre vonatkozóan 20% energiafelhasználás- és CO2-kibocsátáscsökkentést, illetve a 20%-os megújuló energiahányad elérését tűzte ki célul 2020-ig.

Gondolatok a nyomáspróbáról és a vákuumolásról

Gondolatok a nyomáspróbáról és a vákuumolásról

Csizmazia Gábor |  624
2 5 (2)

A hűtőrendszerek első, illetve javítás utáni újbóli üzembe helyezésének két sarkalatos pontja a rendszer gáztömörségének ellenőrzése, illetve a nyomáspróba után és a hűtőközeggel való feltöltés előtt a berendezésből az idegen gázok és a nedvesség eltávolítása, tehát a vákuumolás.

Kompresszor: biztos kenés, fél egészség

Kompresszor: biztos kenés, fél egészség

Lantos Tivadar |  484
1

Klíma- és hűtőberendezések esetén a kompresszorok megfelelő kenésének biztosítása az egyik sarkalatos pont. Az olajszint-szabályozó biztosítja a nélkülözhetetlen olajat a kompresszorok számára. Az új generációs szabályozók már nemcsak szintkapcsolással működnek, hanem lehetőség van az igényeknek megfelelő pontosabb beállításokra is.