VGF&HKL szaklap

Égéstermék-elvezetők szabályozása

2017. június 2. | VGF&HKL online |  326 | |

Égéstermék-elvezetők szabályozása

Az idei év tavaszán az EMKÉSZ egy független svájci közvélemény-kutató céggel együttműködve az alábbi kérdéseket tette fel a szakma szereplőinek, hogy egységes képet kapjunk, a többség véleményét lássuk arról, kinek mi a véleménye az égéstermék-elvezetők együtt, illetve külön tanúsításáról.

A felmérésben megkérdeztünk épületgépész szakkereskedőket, kivitelezőket, tervezőket, gázkészülék-beüzemelőket, a szakmából szinte minden csoportot. Fontos volt számunkra, hogy egységes képet kapjunk, megismerjük a szakma véleményét.

A széleskörű szakmai vélemények begyűjtésére azért volt szükség, mert bizonyos szakmai csoport, illetve az általuk létrehozott bizottság a szakmaiságot félresöpörve, a törvényalkotás keretein belül olyan szabályozást kíván áterőltetni, ami csak a saját köreiknek kedvez, célja, hogy azok nagyobb anyagi profitra tehessenek szert. Ez a bizottság figyelmen kívül hagyja a szakmai, műszaki és a józanész diktálta érveket, szabályozásuk következménye a felhasználók biztonságát is veszélyeztetné. Az általuk bevezetendő új fogalommal – „égéstermék-vezető” – jelentős zavarokat okoznának a szakma szereplőinek, ugyanis az égéstermék-elvezetéssel foglalkozó EN szabványok, európai uniós előírások ilyen fogalmat nem ismernek. Ennek a fogalomnak a bevezetése csak szakmai zavarkeltésre volna alkalmas.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, .
Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Új előfizetése mellé Siemens RDH100 szobatermosztátot kap, ha előfizet júniusban a VGF&HKL szaklapra.

MBSZ

Kapcsolódó